Luonnollisia raudanpuutteen syitä ovat äitiys, lapsen kasvuvaihe, (liika) urheilu. Vegaani- ja kasvisruokavaliota noudattavien raudansaanti voi olla haasteellista.
Rautavalmiste ei ole useinkaan raudan imeytymättömyyden syynä
Jos raudanpuute ei korjaannu rautaa tankkaamalla, syy ei monestikaan ole valmisteessa. Tämä tieto löytyy monista lääketieteellisistä julkaisuista. Lue lisää: https://vitasal.fi/laaketieteellisia-artikkeleita-raudanpuutteesta/
Yleisesti käytössä oleva toimintatapa, syödä rautalisää tutkimatta syytä, on väärä. Raudanpuutteen syy pitää selvittää ennen tankkauksien aloittamista. Lue lisää: https://vitasal.fi/raudanpuutteesi-syyna-voi-olla-loiset/
Vitasalin suolioirehtivien asiakkaiden raudanpuutteiden yleisimmät syyt olivat helicobakteeri, parasiitti/parasiitit ja hiiva. Niiden olemassaoloa voidaan kartoittaa esim. GI MAP – testillä. Voit lukea lisää: https://vitasal.fi/gi-map-testi-ratkaisu-pitkittyneisiin-vatsavaivoihin/
Jos suolistossa majailee epäedullisia mikrobeja, raudansyönti voi heikentää entisestään vointia. Epäedulliset mikrobit lisääntyvät rautavalmisteiden(kin) avulla.
Ensin pitää hoitaa suolisto kuntoon, ja tämän jälkeen voi olla mahdollista, että et tarvitse rautalisää lainkaan. Raudan kuuluu imeytyä ravinnosta ja kehon homeostaasi huolehtii sopivan rautamäärän saannista. Tarvittaessa tankataan rautaa valmisteena.
Raudanpuutteen syitä voivat olla keliakia ja muut suolistosairaudet, ruokavalio, tai ruoka-ainereaktiot
Mikäli rautavarastot ovat tyhjät, niin pelkkä ravintorikas- ja rautapitoinen ruoka ei välttämättä riitä, vaan tarvitset rautaa purkista.
Saat selville, sopiiko joku valmiste sinulle, arvioimalla oireita ja verikoearvoja. Mikäli olet syönyt useita kuukausia rautavalmistetta, eikä arvot ole nousseet eikä vointi kohentunut, on syytä tutkia tarkemmin esimerkiksi suolistosi tilannetta.
Myös ruoka-ainereaktiot voivat estää tai heikentää raudan imeytymistä. Julkisella puolella poissuljetaan yleensä ensimmäiseksi keliakia raudanpuutteen syynä, mutta tutkimista ei saa jäättää siihen. Viivästyneitä ruoka-ainereaktioita voidaan testata IgA – tai IgG -testillä. Voit lukea testistä lisää täältä: https://vitasal.fi/viivastyneet-ruoka-ainereaktiot-iga-ja-igg-vatsavaivojen-syyna/
Erilaisia rautavalmisteita
Tutkimusten perusteella tiedetään, että kahden arvoiset (Fe 2+) valmisteet imeytyvät parhaiten. Obsidan ja Ferrodan ovat kahdenarvoisia rautavalmisteita, ja ne ovat vahvuudeltaan 100 mg. Nämä valmisteet otetaan tyhjään vatsaan. Moni ottaa enemmänkin rautaa / päivä tai jakaa raudanottamisen joka toiselle päivälle.
Mikäli edellä mainitut rautavalmisteet ovat liian voimakkaita vatsallelsi (ja sinulla ei ole dysbioosia eikä SIBOa), voit kokeilla kolmen arvoisia (Fe 3+) rautavalmisteita. Nämä voidaan ottaa ruokailun yhteydessä, ja sopivat henkilöille, joilla on vähähappoinen tai hapoton maha. Kolmen arvoisia rautavalmisteita ovat mm. Maltofer ja Ramavit.
Osa raudanpuutteisista on saanut nostettua rautaa ottamalla pienen määrän, esim. 15 mg, päivässä. Ainoastaan mittaamalla rauta-arvosi ja arvioimalla vointiasi, saat tietää, riittääkö sinulle pieni määrä rautaa. Jokaisella raudanpuutteisella on oma kehollinen tarina, jotka vaikuttavat ravintolisien valintaan ja niiden toimivuuteen kehossa.
Tarjolla on tippamuotoisia rautavalmisteita, esimerkiksi Biomedillä. Nordic Healthilla on rautasuihke. Floradrix on nestemäinen valmiste, joka sisältää kasviperäistä rautaa sekä monia raudan imeytyvyyttä parantavia yrittejä ja vitamiineja. Franzilan nokkostipoissa on kasviperäistä rautaa, ja tuote sisältää luontaisesti runsaasti erilaisia mineraaleja, joita tarvitaan rauta-aineenvaihdunnassa.
SiderAl on uusi rautavalmiste, josta luvataan, että se imeytyy varmasti ja ei aiheuta vatsavaivoja. Osalla Sideral tuo ratkaisun, osalla ei. Yksilöllinen keho, yksilölliset terveyshaasteet!
Aboa Medicalla on uusi liposomaalinen rauta, josta on julkaistu tieteellinen artikkelikin. Tutkimuksen mukaan liposomaalinen rauta imeytyi yhtä hyvin kuin infuusiona suoneen annettu rautakin.
Rautavalmisteissa on erilaisia sidosaineita
Kun syömme rautavalmisteita, ne on tehty eri sidoksien avulla. Tarjolla on
– ferroglukonaatti,
– ferrofumaraatti,
– ferrosulfaatti
– ferrositraatti,
– ferro-L-pidolaatti,
– rautapicolaatti
– sukrosomiaalinen rauta
– ferrobisglysinaatti (ei tarvitse mahahappoja imeytymiseen)
– ferriammoniumsitraatti
– ferrihydroksipolymaltoosikompleksi
– ferroglysiinisulfaatti
– ferrihydorksipolymaltoosikompleksi
– ferriammoniumsitraatti
– liposomirauta
– Verijauhetta ja rautafumaraattia (Neorauta)
Minkä rautavalmisteen valitsen? Kokeilemalla ja mittaamalla/tutkimalla selviää! Älä syö rautavalmisteita sairaana eikä myöskään silloin, jos sinulla on suolisto-oireita.