Raudanpuutteesi voi johtua loisista!
Saatko vatsanpuruja rautavalmisteesta? Yksi syy oirehtimiselle voi olla suoliston mikrobiston epätasapaino. Monet epäedulliset mikrobit lisääntyvät rautavalmisteiden avulla.
Suolistossa kuuluu olla sekä ’hyvis’- että ’pahis’mikrobeja. Hyvisten kuuluu voittaa.
Joskus on tilanne, että suolistossa on pahiksia eli epäedullisia mikrobeja liikaa. Jos epäedulliset mikrobit saavat ravintoa, niin ne kasvavat ja lisääntyvät. Ne tuottavat haitallisia yhdisteitä suolistoon ja seurauksena on monenlaiset ja yksilölliset oireet, esimerkiksi pahoinvointi, närästys, ummetus, ripuli, kipu. Epäedulliset mikrobit käyttävät ravinnokseen muun muassa rautaa. Tämän vuoksi rautavalmisteita ei pitäisi käyttää raudanpuutteen hoitamiseen, ellei tiedetä raudanpuutteen syytä.
Vitasalin terveysvastaanotolle tulee paljon potilaita, joilla on raudanpuute ja/tai suolistovaivoja. Teimme yhteenvedon raudanpuutteisten + suolistovaivaisten mikrobilöydöksistä. Tarkastelussa oli 50 potilaan GI MAP – tulokset. GI MAP on laaja ruuansulatusanalyysi ja mikrobitutkimus. Löydökset tässä otoksessa olivat:
Jokaisella potilaalla löytyi 2 tai enemmän hoitoa vaativia, epäedullisia mikrobeja. Yhdellä potilaalla saattoi olla siis sekä helico, että hiiva tai helico, hiiva, ja parasiitit. Yli kolmannekselta löytyi helicobakteeri. Parasiitteja löytyi viidennekseltä, hiiva kuudennekselta. Raudanpuute korjaantui suolistoa hoitamalla. Paraneminen havaittiin uusintalaboratoriokokeilla. Linkistä luettavissa yksi paranemistarina: https://vitasal.fi/parasiitit-helico-streptokokki-ehec-eivat-haatyneetkaan-terapialla/
Epäedulliset mikrobit pitää häätää tai saada vähentymään joko lääkkeellä (antibiootti) tai luontaisesti, muun muassa antimikrobisten tuotteiden avulla.
Suoliston epätasapaino vaatii aina kokonaisvaltaista ja systemaattista hoitoa, joka suunnitellaan laboratoriokokeiden ja –tutkimusten avulla yksilöllisesti. Hoidon vaikuttavuutta arvioidaan säännöllisesti ja etenemissuunnitelmaa päivitetään suunnitellusti. Epäedullisten mikrobien häädön onnistuminen pitää tarkistaa aina uusintalaboratoriokokeella.
Ota yhteys, jos olet kiinnostunut suolistosi kokonaisvaltaisesta tutkimisesta ja hoitamisesta: posti@vitasal.fi
Rauta-arvosi voivat nousta ilman rautatankkausta suolistoa hoitamalla
Vitasalin potilaiden kohdalla suoliston kokonaisvaltainen hoito mahdollisti sen, että rauta alkoi imeytyä syödystä ravinnosta, kuten kuuluukin tapahtua. Terve keho ottaa tarvitsemansa raudan ravinnosta ja ylimääräinen rauta tulee ulosteen ja hien mukana ulos kehosta. Raudanpuutteessa ravinnosta imeytyy tehokkaammin rautaa kehon käyttöön. Terve keho toimii hyvin ja oikein.
Mikäli kehossa on epäedullisia mikrobeja, kuten helico, parasiitti tai hiiva (on paljon muitakin haitallisia mikrobeja), niin ravinnon rauta ei tulekaan sinun käyttöösi, vaan ’elukat’ syövat sen. Olet väsynyt, kärsit suolistovaivoista, myöhemmin olet mahdollisesti myös aliravittu. Älä ruoki epäedullisia mikrobeja rautavalmisteella, vaan ota selvää ja hoida suolistosi!
Ota esimerkiksi nämä laboratoriokokeet
- Helico
- Parasiitti
- hiiva
Saat tietää laajasti ruuansulatuksestasi yhdellä testillä? GI MAP on Nordic Clinicin mikrobitesti. Lue lisää täältä: https://vitasal.fi/gi-map-testi-ratkaisu-pitkittyneisiin-vatsavaivoihin/ (kopioi linkki tarvittaessa)
Pelkkä ferritiini-koe ei riitä arviomaan rautatilannettasi
Ferritiini on kehossamme oleva tärkeä aine, joka reagoi hyvin moneen tapahtumaan kehossamme. Ferritiini-arvo nousee monista eri syistä ja monissa eri tilanteissa, esimerkiksi tulehduksen yhteydessä.
Ainoastaan matalaan ferritiiniarvoon voi luottaa (alle 30 yksikköä). Mikäli ferritiini arvo on yli 30, on syytä tietää muitakin kehon tilannetta kuvaavia laboratoriokokeita. Vitasal suosittelee ottamaan aina myös perusverenkuvan: punasolujen indeksejä tarkastelemalla voidaan nähdä raudanpuute. Transferriininsaturaatio sisältää kaksi verikoetta, transferriinin sekä seerumin raudan, joiden suhdeluvusta saturaatio lasketaan. Näiden kolmen laboratoriokokeen avulla voidaan arvioida, onko sinulla kuitenkin raudanpuute, vaikka ferritiiniarvo on hyvä.
Ota aina raudanpuutetta epäillessäsi
- PVK tai TVK
- S-Ferrit
- fS-TrFeSat
Mikäli haluat päästä eteenpäin suoliston terveyden arvioinnissa eli onko raudanpuutteesi syy mahdollisesti suolistossa, ota nämä verikokeet
- S-TVK
- S-Ferrit
- fS-TrFeSat
- S-Prealb
- F-ParaNhO
- Helicobakteerivasta-aineet / helicotutkimus
- Hiivatutkimus (ei ehkä tarpeen)
Mikäli ravintoaineet eivät imeydy ravintorikkaan ruuan nauttimisesta huolimatta, kyse voi olla juuri loisista. Tarkastele kehosi ravinnepitoisuutta ja suoliston imeytymiskykyä mittaamalla esimerkiksi
- D-vitamiini
- B12- vitamiini
- Rauta
Raudanpuute ei juuri koskaan ole yksittäinen terveysongelma
Raudanpuute ei juuri koskaan ole yksittäinen terveysongelma, vaan siihen voi sisältyä suolisto-ongelmia, muiden ravintoaineiden puutoksia, aliravitsemustila, allergia, hapoton/vähähappoinen kilpirauhasen vajaatoiminta, vatsa ja/tai muita sairauksia.
Rauta imeytyy samassa kohtaa suolistoa kuin monet muut ravintoaineet. Jos kärsit raudanpuutteesta, kärsit mahdollisesti muistakin ravintoainepuutoksista.
Raudanpuutetta hoidetaan hoitamalla suolistoa, syömällä ravintorikkaasti, häätämällä löydetyt (pitää tutkia!) epäedulliset mikrobit joko lääkkeellisesti tai luontaisesti. Käytä asiantuntijaa apunasi: posti@vitasal.fi.
Mikäli suolisto-oireet johtuvat epäedullisista mikrobeista eli dysbioosista tai SIBOsta, niin vitamiinien ja maitohappobakteerien käyttö ei kaikkien potilaiden kohdalla ole suotavaa vaan käyttöön on otettava mikrobien häätöön tarvittavia tuotteita.
Raudanpuutteen hoito
- Jos kärsit suolistovaivoista, tarkista vähintään, onko sinulla helico, hiiva tai parasiitti
- Syö ravintorikkaasti ja monipuolisesti, rautapitoisia ruokia (vegaani: ota rauta ja B12-vitamiini ravintolisävalmisteena)
- Käytä aminohappovalmistetta (esim. EAA) rauta-aineenvaihdunnan tehostamiseksi
- Raudanpuutteessa käytä myös C-vitamiinia, B12-vitamiinia, folaattia, A-vitamiini ja magensiumia
- Käytä rautalisää, mikäli sinulla ei ole liikaa epäedullisia mikrobeja suolistossa
- Rautalisän sopivuuden saat tietää testaamalla verikokeella: nousiko arvo tällä tuotteella 5-10 yksikköä kuukaudessa
Tarvitsetko asiantuntijan apua:
- Ota yhteys: sairaanhoitaja, Terveystieteiden maisteri, ravitsemuksen ja funktionaalisen lääketieteen asiantuntija Maria-Terttu Lindfors posti@vitasal.fi
- Lue blogiteksti GI MAPista: https://vitasal.fi/gi-map-testi-ratkaisu-pitkittyneisiin-vatsavaivoihin/
- Ota PUHTI – palvelun kautta asiantuntijasi suosittelemat laboratoriokokeet. Käytä kassalla koodia vitasal10, niin saat 10% alennuksen