Esimerkkitapaus

Asiakkaani on kärsinyt vatsavaivoista koko aikuisikänsä. Kuten pääosa suolistovaivoista kärsivistä, moni ajattelee ongelmien syynä olevan stressivatsan tai rankat kokemukset elämässä tai se, että suuhun tuli laitettua taas jotain, joka ei sovi.

Tässä tapauksessa suolisto-ongelmien syyksi selvisi ensimmäiseksi dysbioosi. Laajan ruuansulatusanalyysin (GI MAP, lue lisää https://vitasal.fi/gi-map-testi-ratkaisu-pitkittyneisiin-vatsavaivoihin/) testituloksen perusteella alettiin hoitaa helicobakteeria sekä kahta eri tyyppistä parasiittia. Suoliston mikrobistossa löytyi myös muita epätasapainotekijöitä, jotka vaativat hoitoa.

Asiakkaan omasta aktiivisuudesta johtuen, häneltä tutkittiin myös viivästyneet ruoka-ainereaktiot (IgG). Testi on kuivaverinäyte, joten se voidaan tehdä kotona. Sormen päästä otetaan tippa verta, se tiputetaan alustalle, joka kuivettuaan lähetetään Tanskaan Nordic Laboratories – nimiseen laboratorioon. DHL hakee näytteen kotoasi sovittuna aikana. Testin hinta on n 320 e. 

Viivästyneiden ruoka-ainereaktioiden selvittäminen (IgA tai IgG) on vieras asia ja käyttämätön resurssi julkisessa terveydenhuollossa. Julkisella puolella tutkitaan välittömät ruoka-ainereaktiot (IgE) esim. Prick-testillä. Nämä reaktiot ovat usein tiedossa jo testiin mennessä, koska ihminen saa välittömän reaktion jostain raaka-aineesta tai eläimestä (esim. maito tai kissa), syy-yhteys selviää nopeasti iho-oireiselle ihmiselle. 

Viivästynyt ruoka-aine antaa häiriön vasta viivästyneesti eli päivän, kahden, kolmen päästä. Tällöin on hankala tietää tai muistaa, mitä on edellisinä päivinä syönyt tai hankala tietää, mistä suupalasta oireet johtuvat. 

Viivästyneet ruoka-ainereaktiot aiheuttavat myös muita oireita vatsavaivojen lisäksi

Viivästyneet ruoka-ainereaktiot voivat oirehtia myös nivelkipuina, väsymyksenä tai mireeninä /päänsärkynä. 

Vaikeiden suolistovaivojen takia asiakas oli jättänyt ruokavaliosta pois maitotaloustuotteet sekä gluteeniviljat jo aiemmin. Suoliston dysbioosin hoitoon tarkoitettu antibiottihoito toi jo merkittävän rauhan vatsaan, mutta hän huomasi edelleen epämääräisiä vaivoja nimenomaan aterioiden jälkeen. Välillä vatsa oli pitkäänkin oireeton. 

Asiakas sai IgG-testin tulokset eilen. Tulosten perusteella hän sai viivästyneitä ruoka-ainereaktioita mm. kananmunasta, kookoksesta ja monista pähkinöistä sekä mantelista. 

Mitä ruuaksi? Valinnanvaraa on PALJON

Usein sellainen henkilö, joka on jättänyt maidon ja gluteeniviljat pois ruokavaliosta, käyttää runsaasti kananmunia ja pähkinöitä ravinnossa. Mitä nyt tilalle?

Kauppaan mennessä hedelmä-vihannesosasto on ensimmäisenä. Tämä osasto on iso. Asiakas voi valita tältä ostastolta kaikkea. Toinen osasto, jossa ei ole rajoituksia, on lihaosasto. Ruokavalio ei ole köyhä, kun näiden kahden osaston raaka-aineita käyttää. Onneksi myös linssit ja pavut ovat käytettävissä. Öljyistä käy oliivi, camelina, avocado. Lisäksi hedelmät ja marjat ovat sallittuja. 

Asiakas sai kymmeniä ruokareseptejä kotiin, jotka eivät sisältäneet em. raaka-aineita. Suoliston rauhoittamisessa on tärkeää olla sekä huolellinen että ymmärtää, että on paljon eri raaka-aineita, joita voi käyttää edelleen. Mikäli leipä on tärkeää, niin juureksista voi tehdä rieskoja. Mikäli leivonnaiset ovat tärkeitä, avocadosta ja kaakaosta voi tehdä ‘juusto’kakkuja. 

Kun suolisto on rauhoittunut kokonaan – se on tavoite -, on mahdollista ottaa raaka-aine kerrallaan kokeiluun ja arvioidaan, sopiiko aiemmin oireita aiheuttanut raaka-aine nyt ruokavaliooni.

Asiakas on vuoden loppuun IgG -tulosten mukaisella rajoitteisella ruokavaliolla. Samalla hoidetaan GI MAP-testin perusteella ilmenneitä terveyshaasteita kokonaisvaltaisesti.

Yli 30 vuoden vatsavaivojen vuosikymmenet ovat jo nyt pääosin ohi! Jännityksellä käymme odottamaan kuinka loistava olo ja terveys asiakkaalla on ensi vuoden alussa! 

Esittelen asiakkaan paranemisprosessin diojen avulla ensi vuoden alussa.

Kärsitkö vatsavaivoista eikä syytä ole vielä löydetty? Jos haluat tietää/parantua, ota yhteys

Älä hyväksy itsellesi ärtynyt suoli/IBS/stressivatsa/kroonistunut suolistosairaus, ennen kuin on tutkittu, mitkä asiat ovat pielessä suolistossasi ja niitä asioita on hoidettu. Olen auttanut jo kymmeniä pitkittyneistä vatsavaivoista kärsiviä ihmisiä (lue lisää täältä: https://vitasal.fi/hoitokokemuksia/). Ota yhteys posti@vitasal.fi tai 040 504 51 54. 

LISÄLUETTAVAA:

Haluatko pysyä ajantasalla kokonaisvaltaiseen terveyteen liittyvissä asioissa?

Liittymällä Vitasalin sähköpostilistalle saat suoraan sähköpostiisi arvokasta tietoa terveydestä. Voit halutessasi poistua listalta milloin vain.