Uupumus ei terminä kuvaa riittävän hyvin sitä tilannetta, kun keho ei lainkaan palaudu pitkään jatkuneesta stressistä.  Uupumus on lähes sympaattinen ilmaus ja tälle monimutkaiselle tilalle pitäisi keksiä parempi termi. On kuitenkin hyvä, että väsymys ymmärretään väliaikaiseksi tilaksi, joka poistuu lepäämisen jälkeen.  Uupumus taas on se tila, jossa ei palauduta rasituksen tai pitkänkään lepäämisen jälkeen.

Havahdu hoitamaan itseäsi, mikäli et ole virkeä yöunien tai vapaapäivien jälkeen. Yöunilla ja vapaapäivillä kuuluu olla palauttava vaikutus. Mikäli et palaa työhösi virkistyneenä, on syytä ryhtyä terveyden palauttamistoimiin. Varsinkaan tässä asiassa ei saa odottaa. Mitä kauemmin olet kärsinyt uupumuksesta, sitä kauemmin kestää toipua.

Tunnistatko nämä oireet itselläsi?

Vain uupunut tietää, miltä toisesta uupuneesta tuntuu. Itse uupuneena löysin Facebookin vertaistukiryhmiä, joissa toisten kommentit tai tarinat tuntuivat omiltani. Ryhmät olivat ihania, voimaa antavia löytöjä. Aivosumuisena en itse kyennyt kuvailemaan tilannettani. Oli huojentavaa huomata, että löytyy kanssaihmisiä. ”En herää, vaikka juon pannullisen kahvia”, ”kyvyttömyys ylläpitää ryhtiä”, ”ammatillisen ylpeyden katoaminen”. En osannut sanoittaa kokemuksiani ja tunnistin nämä piirteet itsessäni vasta toisten kuvailujen perusteella.  Kuitenkin oireiden mahdollisimman täsmällinen kuvaaminen on erittäin tärkeää esimerkiksi lääkärissä käydessä. 

Esimerkkejä uupumuksen oireista 

Uupumuksen hoitaminen

Kehosi ravinnontarve on lisääntynyt pitkittyneen stressin seurauksena – ravintolisät uupumustilanteessa

AAMULLA aterian yhteydessä

B5-vitaminiin 500 mg x 2 / vrk

MoniB-vitamiinivalmiste 1 tbl /vrk

C-vitamiini 500 mg x 2-3 (aamu, lounas)

D-vitamiini 100 mg x1 /vrk

E-vitamiini 1 tbl/ vrk

Jodi 150-600 ug/ vrk (obs!)

Kalaöljy 1000 – 1500 mg / vrk (obs!)

Q10 1 kapseli

PÄIVÄLLÄ

B5-vitamiini 500 mg 

Q10

ILLALLA aterian yhteydessä

Magnesiumsitraatti 400 – 600 mg/ vrk

Seleeni max 200 mg/ vrk

Sinkki 1 tbl / vrk (älä ota tyhjään vatsaan)

LABORATORIOTUTKIMUKSET/TESTIT, JOIDEN AVULLA VOIT ARVIOIDA LISÄMUNUAISTESI TILAA

OPETTELE ASIOITA OMASTA KEHOSTASI – mutta älä vetoa näihin lääkärikäynneillä 

Uupumus on pitkittynyt stressitila. Se näkyy monissa verikokeissa ja tutkimuksissa, mutta näitä tutkimuksia ei juurikaan tehdä. Funktionaalisen lääketieteen puolella käytetään MSQ – oirekyselyä.  Oirekyselyn avulla voit hahmottaa tilannettasi; sen avulla voidaan arvioida esimerkiksi lähtötilanne ja hoitotoimien vaikutuksia. MSQ-oirekysely ei kuitenkaan ole riittävä mittaamaan sitä, onko sinulla pitkittyneen stressin aiheuttamia tiloja kehossasi, vaan tarvitaan myös muita arvioita.

Kun sinulla on terveysongelma, on tärkeää, että muistat ja osaat kuvailla terveydenhuollon ammattilaiselle vointiasi ja oireitasi. Usein käy niin, että pitkään jatkuneet oireet ovat jo niin tuttuja sinulle, että et hoksaa mainita niistä toiselle. Moni huomaa ikävän oireen vasta sitten, kun se on hävinnyt hoitojen jälkeen. Suolisto-oireet ja väsymys ovat usein tällaisia oireita.

 1. Oirekysely (Vitasal terveysvastaanotto, ryhmävalmennus)

Voit kirjoittaa omat oireesi vihkoosi, johon keräät tietoa itsestäsi. Oireiden seuraaminen on tärkeää.  MSQ-oirekyselykaavakkeen saat asiantuntijaltasi. Hoitojen vaikuttavuutta arvioidaan MSQ-oirekyselyn avulla.  Vitasal on kerännyt erilaisia tapoja arvioida lisämunuaisen uupumuksen mahdollisuutta erilaisten kotona tehtävien testien avulla. Voit arvioida omaa edistymistäsi näiden testien avulla. 

 1. Väsymyskartoitus (aamu, päivä, ilta, yö)

Vireystilan arviointi päivän aikana: 10= vireä, 4= koomaväsymys, 5­­–9= siltä väliltä

pvm 8 12 16 20
 1. Verenpainetesti

Mittaa verenpaineesi levättyäsi viisi minuuttia makuuasennossa. Nouse mittauksen jälkeen seisomaan ja mittaa paineesi heti uudestaan. Jos verenpaine putoaa seisomaan noustessa, sinulla voi olla ongelma lisämunuaisissa. Mitä suurempi pudotus, sitä vaikeampi ongelma.  Kyse on nk. ortostaattisesta paineesta.  Normaali lisämunuaisten toiminta nostaa verenpaineen seisomaan noustessa.

 1. Silmätesti

Osoita taskulampulla tai muulla kirkkaalla valolla silmiisi sivultapäin noin minuutin ajan. Älä osoita valoa silmääsi suoraan edestä. Pieneneekö pupilli ja pysyykö pupilli pienenä? Jos näin tapahtuu, lisämunuaisesi ovat terveet. Lisämunuaisten uupumuksessa pupilli pienenee, mutta laajenee taas pian, tai ainakin häilyy yrittäessään pitää itsensä kasassa.

 1. Valoherkkyys

Herkkyys kirkkaalle valolle voi johtua lisämunuaisten uupumuksesta, joskin valoherkkyyteen on paljon muitakin syitä.

 1. Lämmön mittaus

Ruumiinlämpö kertoo paljon lisämunuaisten tilasta. Se kertoo myös hoidon edistymisestä. Kokeneiden potilaiden avulla on kerätty kokemustietoa, mitä mikäkin lämpötilan muutos tai vaje tarkoittaa. Keräämäsi informaatio on itseäsi varten. On hyvin todennäköistä, ettei ammattilainen kysy sinulta näitä tietoja. Itsellesi on tärkeää tietää, että lämpötilavaihtelut eivät ole ok. Jos päivän keskiarvot heittävät yli kymmenyksellä, tarvitsevat lisämunuaiset tukea.

Lämmönmittaus tehdään kolmesti päivässä: 

Kirjaa ylös lämpötilat allaolevaan taulukkoon:

 

pvm 3h heräämisestä 6h heräämisestä 9h heräämisestä
 1. ”Kyytesti”

Lievittääkö hydrokortisoni oireitasi? Testaa!

Kyynpureman hoitoon tarkoitettu Kyypakkaus on apteekista saatava reseptivapaa valmiste, joka sisältää kolme 50 mg hydrokortisonitablettia. Tällaisesta tabletista voi ottaa aamulla neljänneksen (12,5 mg). Jos oireet helpottavat, kyseessä on todennäköisesti lisämunuaisen vajaatoiminta. Tabletti otetaan heti heräämisen jälkeen, koska liian myöhään päivästä otettuna hydrokortisoni voi viedä yöunet. Oireet voivat helpottua muutamasta tunnista jopa useaksi päiväksi. Huom! Joissain kyypakkauksen hydrokortisonivalmisteissa on deksametasonia, joka on huomattavasti pidempivaikutteinen glukokortikoidi – sitä ei kannata käyttää! 

 1. Firstbeat-mittaus

Sykevälivaihtelun perusteella voidaan arvioida, palaudutko stressistä.

 1. Hapoton vatsa-testi

Lue blogista https://vitasal.fi/viisi-eri-tapaa-arvioida-onko-sinulla-hapoton-vatsa/ 

ALLAOLEVAN TAULUKON AVULLA VOIT SEURATA VOINTIASI JA ETENEMISTÄ TUTKIMUKSISSASI 

Tehty / pvm tulos
Oirekysely
Väsymyskartoitus
Verenpainetesti
Silmätesti
Valoherkkyys
Kehon lämpötila
”Kyytesti”
Firstbeat – mittaus
Hapoton vatsa – testi

 

UUPUMUSTA HOIDETAAN LÄHES AINA PSYYKKISENÄ ONGELMANA

Uupumus on paljon monitahoisempi asia kuin ”pelkkä” psyykkinen ongelma ja seuraukset ovat kehossa erittäin fyysisiä. Tämän takia hoitokaan ei ole yksiselitteistä.

Työterveyslaitos sanoo näin uupumuksesta: 

”Riippumatta siitä, mistä kuormitus ja stressi aiheutuvat, stressivasteet näkyvät elimistössä samanlaisina fysiologisina reaktioina, joihin voi vaikuttaa. Niin fyysisiä kuin psyykkisiä oireita lievennetään vaimentamalla keskushermoston stressimekanismeja. Stressin merkityksen tunnistaminen osana omaa oireistoaan mahdollistaa siihen puuttumisen.”

Mielenterveystalo toteaa näin:

”Uupumus on kehon ja mielen kovaääninen hätähuuto, jota edeltää yleensä pitkäaikainen ponnistelu omiin selviytymisvoimavaroihin nähden kohtuuttomassa paineessa. Kuormitus voi liittyä myös jatkuvassa, ratkaisemattom​alta vaikuttavassa ristiriidassa elämiseen. Keho tottuu asteittain yhä suurempaan kuormitukseen, josta se ei kuitenkaan pysty palautumaan riittävästi. Ajan mittaan tämä johtaa elimistön säätelyjärjestelmien vikatiloihin, muutoksiin keskushermoston toiminnassa ja siihen, että kehon on yhä vaikeampi päästä korjaamaan itseään.”

Lisäksi Terveysportti sanoo näin pitkäkestoisen kuormituksen vaikutuksista: 

”…Pitkäkestoisen stressin fysiologisista indikaattoreista käsitellään tässä kortisoli ja autonomisen hermoston parasympaattisen osan välittämä (vagaalinen) korkeataajuuksinen sydämen sykevälivaihtelu (HRVhf). Kortisolin taso vaihtelee pitkäkestoisen stressin eri vaiheissa ja erityyppisissä kuormitustiloissa. Lisäksi kortisolin voimakas vuorokausivaihtelu on aina tarkasti huomioitava mittauksissa. Epidemiologisissa tutkimuksissa depressioon on liitetty kohonnut syljen kortisolitaso ja uupumusasteiseen tilaan liittyy alentunut kortisolin eritys. Kortisolitasot vaihtelevat suuresti eri yksilöiden välillä ja muuttuvat psykologisen prosessin eri vaiheissa.” 

ÄLÄ JÄÄ YKSIN!

Vaikka oikeanlaisen avun löytäminen olisi ollut vaikeaa uupumuspolullasi, voit jo tästä blogitekstistä huomata, että paljon on tutkittavissa ja tehtävissä. Vitasalilla on hiljattain julkaistu uupuneiden verkkokurssi, jossa tutkitaan ja palautetaan terveyttä kokonaisvaltaisesti sairaanhoitajan johdolla.  Osta kurssi TÄÄLTÄ https://vitasal.fi/tuote/uupuneesta-elavaksi-verkkokurssi/

Liity myös sähköpostilistalle TÄSTÄ www.vitasal.fi/uutiskirje/ , niin saat Vitasalin etuja, vinkkejä terveytesi tukemiseen sekä ensimmäisten joukossa uutiset uusimmista kursseista!

Lähteet:

Mielenterveystalo 2021. Uupumuksen omahoito. Viitattu 11/2021. https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/itsehoito/uupumuksen_omahoito/Pages/osio1.aspx

Kilpirauhanen 2021. Lisämunuaisten uupumus. https://www.kilpirauhanen.com/tietopankki/lisamunuaisten-uupumus/

Työterveyslaitos 2021. Työstressi ja uupumus. Viitattu 11/2021. https://www.ttl.fi/tyontekija/tyostressi-ja-uupumus/

Duodecim-lehti 2008. Stressi, tunteiden säätely ja immuniteetti. Viitattu 11/2021. https://www.duodecimlehti.fi/duo97123

Terveyskirjasto 2018. Stressi. Viitattu 11/2021. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00976

Funktionaalisen lääketieteen yhdistys i.a. Viitattu 11/2021. https://www.fms.fi/funktionaalinen-laaketiede/

Cfs-verkko 2009. Lisämunuaisen vajaatoiminta. https://cfs.gehennom.org/?lisamunuainen

76 vastausta

 1. Nicely spoken of course. !
  write a persuasive essay [url=https://service-essay.com]writing my essay[/url] help with assignment writing

 2. Nicely put, Thank you!
  essay on helping poor people [url=https://service-essay.com]writing my essay[/url] academic writers online review

 3. Point well regarded!.
  compare prescription prices [url=https://canadianpharmacyonlinedb.com]cialis canadian pharmacy[/url] canadian pharmacy viagra

 4. Really all kinds of wonderful facts!
  college essay [url=https://quality-essays.com]https://quality-essays.com/[/url] cv writing services

 5. Wonderful information, Appreciate it.
  what money can t buy essay [url=https://dissertationwritingtops.com]https://dissertationwritingtops.com/[/url] cover letter writing services

 6. Appreciate it, Lots of content.
  canadian pharmacy no prescription [url=https://canadapharmacies-24h.com]northwest pharmacy canada[/url] canadian drug

 7. Nicely put. Thanks a lot!
  good opening sentences for college essays [url=https://service-essay.com]essaytyper[/url] essay websites

 8. Terrific knowledge. Kudos.
  how to write a diagnostic essay [url=https://englishessayhelp.com]how to write a essay paper[/url] writing service

 9. I was wondering if you ever thought of changing the structure of your site?

  Its very well written; I love what youve got to say.

  But maybe you could a little more in the way of content
  so people could connect with it better. Youve got an awful
  lot of text for only having 1 or two pictures. Maybe you could space it out
  better?

 10. Thanks a lot, A lot of knowledge.
  online pharmacy without scripts [url=https://canadianpharmacyonlinedb.com]mexican pharmacies shipping to usa[/url] online canadian pharmacies

 11. Incredible tons of fantastic info!
  buying essays [url=https://orangepornhub.com]https://orangepornhub.com/[/url] can you write my assignment

 12. Excellent forum posts. With thanks.
  essay writing websites [url=https://ouressays.com]how to write an argument essay[/url] ghostwriter needed

 13. Superb data. Thanks a lot!
  write essays online [url=https://englishessayhelp.com]https://englishessayhelp.com/[/url] custom assignment writing service

 14. You actually said that adequately!
  writing essay prompts [url=https://essaywriting4you.com]https://essaywriting4you.com/[/url] content writing services usa

 15. Thanks! Numerous information.
  canadian pharmacies [url=https://canadianpharmacyonlinedb.com]best online canadian pharmacy[/url] pharmacy online

 16. You actually suggested it exceptionally well.
  website to write essays [url=https://essaywriting4you.com]writing my essay[/url] how to find a ghostwriter

 17. Appreciate it, Plenty of posts.
  essay community service [url=https://freshapps.space]https://freshapps.space/[/url] web writing services

 18. Fantastic facts. Kudos!
  canadian pharmacies [url=https://northwestpharmacylabs.com]legitimate canadian mail order pharmacies[/url] navarro pharmacy miami

 19. It’s appropriate time to make some plans for the longer term and it’s time to be happy.

  I’ve read this put up and if I could I wish to recommend you few attention-grabbing things or tips.
  Maybe you could write subsequent articles regarding this article.
  I wish to read more things approximately it!

 20. You revealed this terrifically!
  write compare and contrast essay [url=https://dissertationwritingtops.com]essay writing services[/url] custom writing companies

 21. You suggested it really well.
  viagra online canadian pharmacy [url=https://canadianpharmacylist.com]costco online pharmacy[/url] online pharmacy canada

 22. Superb info. Appreciate it!
  writing a essay about yourself [url=https://quality-essays.com]https://quality-essays.com/[/url] statement of purpose writing service

 23. Cheers. Quite a lot of data!
  college essay help nyc [url=https://topswritingservices.com]https://topswritingservices.com/[/url] online writing help for college students

 24. You definitely made the point.
  pharmacy online [url=https://onlinepharmacycanadahelp.com]canada drugs online[/url] online pharmacy without scripts

 25. magnificent publish, very informative. I wonder why the opposite experts of
  this sector don’t understand this. You should proceed your writing.
  I’m confident, you have a huge readers’ base already!

 26. Great info, Cheers.
  compare and contrast essay help [url=https://theessayswriters.com]someone to write my essay[/url] dissertation writers online

 27. Many thanks, Numerous advice.
  canadian drug stores online [url=https://canadianonlinepharmacybase.com]canada viagra[/url] canada pharma limited

 28. Useful content. Cheers!
  what to write on a college essay [url=https://ouressays.com]https://ouressays.com/[/url] professional writing help

 29. This is nicely put. .
  writing a comparison essay [url=https://altertraff.com]https://altertraff.com/[/url] help with thesis writing

 30. Amazing a lot of awesome knowledge.
  discount prescription drugs online [url=https://canadianpharmacyonlinedb.com]mexican online pharmacies[/url] compare prescription prices

 31. Thank you. Plenty of material.
  best essay writing website [url=https://ouressays.com]essay writer[/url] reliable essay writing service

 32. Fantastic stuff, Appreciate it!
  essay outline help [url=https://englishessayhelp.com]https://englishessayhelp.com/[/url] doctoral dissertation writing help

 33. Factor well taken!.
  words to use in a college essay [url=https://quality-essays.com]autobiographical essay for college[/url] custom article writing

Kommentointi ei ole käytössä.