Olet tullut lukemaan tämän blogin tekstejä sen takia, että sinulla tai läheiselläsi on joku vatsaongelma. Ihan järkeilemälläkin ymmärrät, että ongelmien selvittely tulee alkaa siitä, laitatko suuhun oikeita asioita – sellaista ravintoa, mitä solusi ja kehosi tarvitsee ja mistä kehosi ei kuormitu.

Usein ihminen huomaa aika pian, mikä ruoka-aine aiheuttaa välittömästi ongelmia (välittömät ruoka-ainereaktiot, IgE). Yleisin ongelma on maito ja/tai viljat. Maitoon liittyvä laktoosi-intoleranssi on lienee kaikille tuttu sanapari. Viivästyneiden ruoka-aineiden selville saanti on haastavampaa. Perehdy, mitä viivästyneet ruoka-ainereaktiot tarkoittavat: https://vitasal.fi/viivastyneet-ruoka-ainereaktiot-iga-ja-igg-vatsavaivojen-syyna/

Suusta kun mennään alaspäin, seuraavaksi tulee ruokatorvi. Enenevästi ihmisillä on ongelmia närästyksen ja refluksin kanssa. Lue lisää täältä: https://vitasal.fi/refluksi-ala-opi-elamaan-sen-kanssa-vaan-selvita-syy-ja-hoida-itsesi-kuntoon/

Seuraavaksi arvioimme mahalaukun tilannetta. Jotta syömämme ruoka alkaisi pilkkoutua, mahalaukussa pitää olla suolahappoa, niin hurjalta kuin se kuulostaakin. Tutustuessasi fysiologian, lääketieteen tai ravitsemustieteen kirjoihin, voit nähdä kuvia ja tekstejä, joissa kerrotaan/kuvaillaan, miksi mahalaukussa pitää olla suolahappoa. Jos tiedät, että sinulla on hapoton vatsa, lue lisää täältä: https://vitasal.fi/5-tuotetta-hapottoman-vatsan-hoitamiseksi/

Kaikki tietämäni ihmiset, jotka ovat joutuneet käymään vatsansa takia terveyskeskuksessa tai lääkärissä, ovat sellaisia, jotka eivät ole kuulleet hapottomasta vatsasta missään, koskaan. Lääkärikäynneillä keskitytään laktoosi-intoleranssiin, keliakiaan, mahahaavaan ja syövän löytämiseen.

Siksipä sinun pitää tarkistaa itse, onko sinulla hapoton vatsa. Mahalaukun happotilannetta voidaan arvioida gasropanel-verikokeen (tehdään myös terveyskeskuksissa ja erikoissairaanhoidossa) sekä gastroskopiassa. Edellämainittuja tekoja  ei tehdä, syystä tai toisesta.

Mahalaukun suolahappotilannetta voidaan arvioida myös mittaamalla verestä B12-vitamiinipitoisuus. Mikäli arvo on matala, on todennäköistä, että kärsit hapottomasta vatsasta.

Voit arvioida kotikonstein mahalaukkusi suolahappojen tilannetta 1) arvioimalla oireita sekä kolmella eri testillä: 2) ’soodatesti’ ja 3) suolahappotesti, 4) sinkkitesti.

YKSI: OIRETESTI Tee tämä oiretesti– onko sinulla hapoton vatsa

Ylläolevat oireet voivat kaikki tai osa liittyä hapottomaan vatsaan (tai moneen muuhun suolisto-ongelmaan). Tee testi aika ajoin uudestaan, pyri oireiden vähenemiseen. 

 

Voit täsmentää vatsaoireittesi syytä tekemällä sooda- ja suolahappotestit ja sinkkitestit. Ne kertovat sinulle vatsasi suolahappotilanteesta. Kun aloitat hapottoman vatsan hoidon, niin arvioi oireiden vähentymistä ja poisjäämistä säännöllisesti. Mikäli oireet eivät vähene/poistu, ota yhteys kokonaisvaltaiseen asiantuntijaan esimerkiksi posti@vitasal.fi

 

  1. KAKSI: SOODATESTI
  2. sekoita 1 tl ruokasoodaa veteen ja ota se tyhjään mahaan
  3. jos tunnet kuplintaa ja/tai röyhtäilet noin 15 minuutin sisällä/päästä, sinulla on vatsahappoja riittävästi
  4. Mikäli röyhtäilyä tai kaasunmuodostusta ei tule, kertoo se vatsan hapottomuudesta / liian vähäisestä haponmuodostuksesta ja sinun pitää tukea ruuansulatustasi monella eri tavalla
  5.  
  6. KOLME : SUOLAHAPPOTESTI
  1. Hanki betaiinihydrokloridi = Hcl =  suolahappotabletteja luontaistuotekaupasta (esim. Solgar)
  2. Valmista ateria, jossa on noin 200 g proteiinipitoista ruokaa (liha, kala, kana, kananmunaa) + vihanneksia
  3. Älä tee testiä kasvisaterian yhteydessä, aterian pitää sisältää proteiinia riittävästi
  4. Ota 1 Hcl –tabletti (max 550 mg) aterian puolivälissä ja syö ateria loppuu
  5. Laita kello soimaan, jotta muistat arvioida tuntemuksiasi
  6. Jos vatsahappotasosi on normaali, tunnet hetken kuluttua (n. 10 min) lämmön tunteen vatsassasi, tai jopa närästystä, korvennusta tai lievää pahoinvointia tai kuvotusta
  7. Jos vatsahapon määrä on riittämätön, et tunne mitään poikkeavaa yhden tabletin jälkeen
  8. Jatka testiä lisäämällä 1 kapseli enemmän kuin edellisellä aterialla,  seuraavilla aterioilla, kunnes tunnet lämmöntunteen / liikahappoisuuden oireita
  9. Maksimi betaiinihydrokloridiannos on noin 1200 mg / ateria, älä ota Hcl-tabletteja kerralla enempää kuin 1200 mg
  10. Älä tee testiä, mikäli sinulla on mahahaava, mahatulehdus, helicobakteeri tai jos sinulla on ärtynyt ruokatorvi
  11. Mikäli saat voimakkaita oireita vatsaasi, juo runsaasti vettä tai käytä Rennietä taittamaan liikahappoisuus
 
 

NELJÄ: SINKKITESTI

Voit arvioida kehosi sinkkipitoisuutta tämän testin avulla:

Laita suuhusi 2 teelusikallista sinkkisulfaattiliuosta ja pidä sitä suussa 10 sekuntia. Voit nielaista tai sylkeä liuoksen tämän jälkeen.

Jos et tunne epämiellyttävää makua tai maku tulee viiveellä, et ole saanut tarpeeksi sinkkiä.

Testi voidaan tehdä tällä liuoksella. Linkitetty verkkokauppa lähettää sitä Suomeen kilpailukykyisillä postikuluilla, kun toimitustavaksi valitsee vaihtoehdon International Airmail. (ei kaupallista yhteistyötä)

VIISI: GASTROPANEL-verikoe

Gastropanel kertoo suolistostasi monta asiaa, mm. suolsiston happotilanteesta. Gastropanel-tutkimus on perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon käytösä oleva verikoe. Itse maksettuna se maksaa alle 100 e. Voit otattaa testin esimerkiksi SYNLAB-laboratoriossa tai PR2YOU ottaa näytteen (liikkuva laboratorio).

Vastaa