Usein väsymys mielletään osaksi nykyaikaista kiireistä elämää. Jos muut pystyvät selviytymään kaikista esteistä ja projekteista pelkällä sinnikkyydellä, voitko edes puhua väsymyksestä tai uupumuksesta? Älä anna tämän ajattelun viedä mukanaan, sillä usein väsymyksen ja uupumuksen syyn voi selvittää ja siihen voi puuttua. Mitä jos voisitkin päästä siitä eroon? Tässä artikkelissa annan sinulle selkeät askeleet, joiden kautta voit alkaa selvittämään väsymyksen todellisia syitä.
Väsymyksen syitä on monia
Monesti tiedät syyn väsymyksellesi: et ole nukkunut tarpeeksi, olet tehnyt liikaa töitä ja lepoa on liian vähän tai ehkä et ole ehtinyt tai muistanut huolehtia ravintorikkaasta ruokavaliosta. Sinulla voi olla myös joku lääkitys tai sairaus, joka väsyttää.
Liitätkö väsymyksen huonoihin yöuniin, vuodenaikaan tai stressijaksoon? Mikäli palaudut kohtuullisessa ajassa kuormituksesta, et todennäköisesti kärsi fysiologisesta vaivasta kuten raudanpuutteesta, vaan väsymys on kehon hyvä viesti sinulle: “lepää, hyvä ihminen!” Tähän on tärkeää puuttua välittömästi ja tarkastella, auttaako lepo ja rauhoittuminen oireisiisi. Juuri stressin tai kiireen keskellä on otettava aikaa ennenkuin oireet pahenevat. Saat levon ja tauon jälkeen enemmän aikaiseksi, kun tunnet olosi energiseksi ja terveeksi!
Jos väsymys ja uupumus jatkuu ja muodostuu osaksi arkeasi, kannattaa kuitenkin miettiä myös muita mahdollisia syitä. Monen fysiologisen tilan yksi useimmin esiintyvistä oireista on nimittäin väsymys, uupumus ja esimerkiksi muistin ja ajattelun heikkeneminen. Esimerkiksi raudanpuute on yksi yleisimmistä puutostiloista ja se jää helposti tunnistamatta, jos oireet tulkitaan stressiksi tai vaikkapa kaamosväsymykseksi. Kerron tässä kirjoituksessa lisää siitä, miten väsymystä ja uupumusta voi lähestyä tavoitteellisesti ja miten niistä voi pyrkiä eroon.
Mitä, jos et tiedä, mistä väsymyksesi johtuu?
Jos väsymys pitkittyy eikä tauon ottaminen arjessa auta enää palauttamaan voimiasi ja energisyyttäsi, on syytä alkaa miettiä mikä muu voi aiheuttaa väsymystä. Jos et keksi tai tiedä, mistä väsymyksesi johtuu, hankkiudu asiantuntijan puheille. Heiltä saat tarvittaessa apua tutkimusten suunnitteluun ja toteuttamiseen.
Joskus tilanteen selvittämiseksi riittävät terveyskeskuksessa otetut peruslaboratoriokokeet, sillä verikoe paljastaa, jos sinulla on esimerkiksi virustulehdus, joka väsyttää. Samoin testillä voidaan todeta B12-vitamiinin puute tai D-vitamiinin puutostila. Myös raudanpuute pitää aina todeta laboratoriokokeella (S-ferrit). Jos kyseessä ei ole todetun raudanpuutteen jälkeen rautatilanteen tarkistus, tarvitaan muitakin verikokeita, joilla nähdään kokonaistila.
Joskus voi tuntua hankalalta hakeutua tutkimuksiin. Meille on aikojen saatossa kerrottu tarinoita esimerkiksi äideistä, jotka menevät synnytyksen jälkeen navettaan lypsylle ja nykyään äideistä, joiden ura vaatii heitä tuossa tilanteessakin kokoustamaan lähes heti synnytyksen jälkeen. Kun ympärillämme nostetaan kokoajan esiin esimerkkejä tällaisesta suorittamisesta ja annetaan ymmärtää, että sinnikkyydellä päästään tavoitteisiin, voi tuntua vaikealta nostaa oma huono olo esille. Mieleen voi nousta ajatus, että ehkä sinunkin pitäisi vain pärjätä väsymyksen tai uupumuksen kanssa.
Tavoittele kuitenkin terveyttä ja energisyyttä. Otetaan esimerkiksi raudanpuute: sen kohdalla sinnikkyys ei edistä terveyttäsi eikä palauta voimiasi. Käy juuri päinvastoin. Jotta keho toimii ensinkään, tarvitaan rautaa ja monia muita aineita sen sijaan, että kärvistelet oireiden kanssa yksin. Rautaa on nimittäin jokaisessa solussasi. Jos siitä on pulaa, puutostila voi näkyä lähes missä kohtaa kehoa vain. Oirelista on siksi laaja eivätkä listat siksi aina ole kattavia. Olenkin aiemmin kirjoittanut raudanpuutteen oireiden tunnistamisesta.
Toisaalta moni ei osaa nimetä oireitaan oireiksi. Niihin on jo totuttu osana arkea. Toimin sairaanhoitajana ja funktionaalisen lääketieteen asiantuntijana ja vastaanotollani kohtaan usein potilaita, jotka tunnin keskustelun jälkeen sattumalta tulevat maininneeksi, että heillä on myös refluksi tai migreeni. Ne ovat heille niin vahvasti osa “normaalia” elämää, että he unohtavat mainita ne. Pyri ihmeessä pois tästä vääristyneestä normaaliuden tilasta!
Entä kun perustutkimusten jälkeen väsymykselle ei löydy selkeää syytä?
Entä jos asia ei kuitenkaan selviä yleisimmillä verikokeilla? Mihin seuraavaksi suuntaat? Suosittelen kokonaisvaltaisen lääkärin tai asiantuntijan vastaanottoa. Kokonaisvaltaisten asiantuntijoiden avulla saat ulottuvillesi laboratoriokokeita ja tutkimuksia, jotka kertovat enemmän kuin terveyskeskuksessa otettavat tutkimukset. Tapamme lähestyä ongelmaasi on syyn selvittämisen kautta, jonka jälkeen syytä voidaan hoitaa. Pelkkä oireen hoitaminen ei nimittäin poista ongelmia. Sinulla on yksilöllinen tapasi reagoida erilaisiin asioihin. Suhtaudu kehoosi kuin aarrekammioon: varaa aikaa ja resursseja aarteiden löytämiseen. Suomessa kokonaisvalstaista terveydenhuoltoa edustavat esimerkiksi terveysvastaanotto.fi, Antioksidanttiklinikka, Astris, ProHealth –sivustolta löytyvät lääkärit ja FLT-ravintovalmentajat.
Meitä tarvitaan, sillä terveydenhuollossa tyydytään liian usein kapea-alaiseen tutkintaan ja päädytään esimerkiksi päätelmään, että pienet lapset ovat väsyttäneet vanhemman tai että olet ehkä masentunut. Moni tajuaa itse, ettei tilassani ole kysymys masennuksesta, vaan jostain muusta. Tällöin ihminen hankkii lisää tietoa asiantuntijoilta ja vapailta foorumeilta. Näin kävi myös minulle, kun selvitin omaa väsymystäni, jonka syyksi lopulta selvisi raudanpuute. Vaikka sanotaan, että tieto lisää tuskaa, omalla kohdallani tietämättömyys lisäsi sitä enemmän. Oli kuluttavaa miettiä ja odottaa vastauksia siihen, miksi voimani olivat huvenneet. Voit lukea kokemuksistani lisää väsymyksestäni kirjoittamastani blogiartikkelista.
Suomalainen terveydenhuolto on maailmalla tunnustettua ja hyvinvointiSuomi on tuttu termi. HyvinvointiSuomeen sisältyy ilmainen, kattava terveydenhoito. Tämän vuoksi moni on ihmeissään ja joku on pettynyt, kun tarvittavia tutkimuksia ei tehdä julkisella puolella tai tutkimukset keskeytetään ilman että oireiden syitä on löydetty. Monesta tuntuu rahan haaskaukselta ostaa itse tarvittavia laboratoriotutkimuksia. Ravintolisät ovat valtava menoerä, mutta lääkkeiden ostaminen on pakon sanelema tai ehkä jopa luonnollinen juttu.
Keho on monimutkainen kokonaisuus. Syy-yhteyksien löytäminen on siksi usein haastavaa. Kun syy löydetään, niin ratkaisua ei voi kopoida välttämättä suoraan toiselle. Mikä toimii yhdellä, ei aina toimi toisella. Tämän vuoksi mittaamiseen perustuva toiminta on suositeltavaa ja tuloksellisempaa, koska eteneminen perustuu syihin vaikuttamiseen. Jos tavoittelet terveyttä, valitse oire, josta haluat eroon. Tee jokin kokeilu, kirjoita tavoitteet paperille, toteuta esimerkiksi 3 päivää tai viikon ajan esimerkiksi maidottomuutta iho-oireiden hoidossa tai vatsavaivojen hoidossa kahvin vähentämistä tai poisjättämistä. Tällaisen kokeilun kautta voit alkaa tuntea itseäsi ja oireitasi enemmän.
Miten pääset eroon väsymyksestä ja uupumuksesta?
Tie energiseen ja terveeseen elämään on jokaisella meistä varmasti yksilöllinen. Voin kuitenkin antaa sinulle perustason ohjeet väsymyksen ja uupumuksen karkottamiseen:
1) TAVOITTELE TERVEYTTÄ JA ENERGISYYTTÄ: tämä ei ole päivänselvä asia vaan päätös, jonka avulla teet tietoisia valintoja asian eteen
2) TIEDOSTA eli TIEDÄ OIREET: hanki tietoa
3) OLE ANALYYTTINEN: milloin väsymys alkoi, mitä tein, mitä tutkimuksia on tehty? Älä miettimättä tyydy siihen, että arvot ovat viitteissä tai että oireilusi määritellään masennukseksi (jota sitäkin tottakai esiintyy), jos et ole masentunut.
4) MITTAUTA sekä selvitä peruslaboratoriokokeilla mahdollisia puutostiloja
5) Ota kokonaisvaltainen asiantuntija muutoksen tueksi, ota asiantuntija-apu vastaan (mitä labroja, tutkimuksia, tekoja seuraavaksi) – voit hengähtää hetken ja antaa ohjakset toiselle. Monesti voinnin korjaaminen on voimia vievää ja päätösten tekeminen väsyneenä vaikeaa.
Satsaa terveyteesi!
Monelta meistä paremman terveyden saavuttaminen ja väsymyksen ja uupumuksen karkottaminen vaatii lopulta asennemuutoksen. “Haluan tehdä tekoja terveyteni edistämiseksi!”. Sen lisäksi se voi vaatia monenlaisia resursseja: ajatustyötä, aikaa, asiantuntija-apua ja rahaa. Voit kuitenkin opiskella perustietoa myös itse esimerkiksi laadukkaista lääketieteellisistä / tieteellisistä lähteistä tai halutessasi voit antaa itsesi asiantuntijan hyvään huomaan. Usein toisten ihmisten kokemuksiin perehtyminen, varsinkin miten he ovat parantuneet, on hyödyllistä.
Haluaisitko lisää tietoa kokonaisvaltaisesta terveydestä? Liity Terveysvastaanoton sähköpostilistalle alta ja saat muun muassa tunnukset, joilla voit käydä kuuntelemassa yli 5 tuntia podcast materiaalia sivuillani. Listan kautta lähetän myös maksutonta materiaalia kokonaisvaltaiseen terveyteen liittyen, viimeisimpänä esimerkiksi ravintolisistä sekä unen laadusta. Liity terveydestään aktiivisesti kiinnostuneiden joukkoon!
[et_bloom_locked optin_id=”optin_5″] Kiitos liittymisestä sähköpostilistalle! Voit nyt käydä kuuntelemassa podcasteja käyttämällä salasanaa terveysvastaanotto . [/et_bloom_locked]