Oma terveystekosi voi olla paastoaminen

Meillä monella on pitkittyneitä terveyshaasteita. Usein ajattelemme, että syynä on sukupuoli (kuukautiset, vaihdevuodet, andropaussi), vuodenaika (kevätväsymys, syysväsymys, kaamosmasennus, viimeisimpänä ’uutisena’ luin, että talvi voi väsyttää…), tai luonne (hitaus, flegmaattisuus, päätöksenteon vaikeus) tai tyhmyys (ongelmien ratkaisukyky heikentynyt).

Suosittelen aina perusasioiden poissulkemista väsymyksen mahdollisena syynä: verikokeista voit nähdä, onko sinulla anemiaa, raudanpuutetta, heikentynyt maksan toiminta jne. Ulostenäytteestä voit saada selville, syökö joku epäedullinen mikrobi sinulle tarkoitettuja ravinteita aiheuttaen näin väsymystä. Lue lisää täältä.

Sairauden hoitaminen, terveyden palauttaminen ja ylläpitäminen vaativat aina omia tekoja, vaikka usein toivomme, että vain lääkäri ratkaisee terveyshaasteemme.

Paastoaminen on edullinen ja tehokas tapa vaikuttaa omaan terveyteen.

Mitä paasto tarkoittaa?

Paasto tarkoittaa sitä, että pidättäydytään kiinteän ruuan syömisestä tai juodaan vain vettä tai ei nautita mitään. Yöllä toteutuvan paaston pidentämistä kutsutaan pätkäpaastoksi.


Paastolla on monia terveysvaikutuksia. Paastolla voidaan edistää terveyttä. Jotkut haluavat pudottaa painoa paastoamalla. Paasto tehostaa aineenvaihduntaa.


Paasto ei sovi heikossa kunnossa oleville. Sitä ei suositella myöskään alle 18 vuotiaille, raskaana oleville eikä imettäville. Osa lääkkeistä vaatii ravintoa lääkkeen oton yhteydessä. Ole yhteydessä asiantuntijaan, kun harkitset paastoa tai paastoaminen on sinulle uusi asia.


Paasto ei sovi kaikille

Paasto vaikuttaa eri tavoin eri ihmisiin. Paaston terveysvaikutuksista on esillä ristiriitaista tietoa. Tämä voi johtua siitä, että kullakin ihmisellä on erilaiset lähtökohdat paastolle. Joku on voinut valmistautua huolella ja/tai on jo valmiiksi terve. Tällöin keho kenties antaa vain myönteisiä signaaleja paaston aikana.

Mikäli ihminen ei ole valmistautunut paastoon tai kehossa on vaikkapa vitamiini- tai hivenainepuutoksia, paasto voi heikentää oloa entisestään. Kehossa voi olla useita häiriötiloja, joita paasto voi voimistaa.

Paaston kokemukseen vaikuttaa aina valittu paastomuoto, paaston kesto ja henkilön terveydentila.

Paaston tunnetut terveysvaikutukset

 1. Painonhallinta: Tietyt paastomuodot, kuten pätkäpaasto (intermitted fasting = IF), voivat auttaa painonhallinnassa. Yleensä paasto johtaa energiansaannin vähenemiseen, mikä voi edistää painonpudotusta.
 2. Energiatason nousu on huomattavissa lähes kaikilla, paaston aikana. Paasto vaikuttaa myönteisesti aineenvaihduntaan yleensä. Kilpirauhasongelmaisilla ja raudanpuutteisilla painon pudotus ei tahdo onnistua. Joillakin ihmisillä pätkäpaasto parantaa insuliiniherkkyyttä ja tasapainottaa verensokeria.
 3. Solujen uudistumista ja korjausta tehostetaan paastolla. Paasto saattaa käynnistää autofagian eli prosessin, jossa solut poistavat ja kierrättävät vaurioituneita soluja. Se on solujen uudistumisen ja korjaantumisen kannalta tärkeää.
 4. Tulehdusreaktioiden väheneminen on tunnettu vaikutus säännöllisesti paastoavien keskuudessa. Paasto voi vähentää kehon tulehdusreaktioita, mikä on yhteydessä moniin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin.
 5. Kognitiivisten taitojen lisääntyminen on havaittu joillakin ihmisillä paaston aikana.

Voit paastota monella eri tavalla

On olemassa useita erilaisia paastoamistapoja, ja niiden tarkoitus, kesto ja toteutustapa voivat vaihdella merkittävästi. Tässä on joitakin yleisimpiä paastoamismuotoja:

 1. Pätkäpaasto eli intermitted fasting (IF) tarkoittaa muun muassa pidennettyä yöpaastoa. Voit toteuttaa pätkäpaaston monella tavalla, esimerkiksi 16 tuntia paastoa ja ateriat 8 tunnin aikana. 5:2-malli tarkoittaa 5 päivää normaalia ruokavaliota, 2 päivää rajoitettua energiansaantia. Eat-Stop-Eat, joka tarkoittaa 24 tunnin paasto kerran tai kahdesti viikossa.
 2. Pitkäaikainen paasto tarkoittaa yli 24 tunnin kestävää paastoa, esimerkiksi 24, 36 tai 48 tunnin paastoa. Paasto voi kestää myös useita päiviä.
 3. Aikaikkunapaasto on pätkäpaastoamista. Se rajoittaa ruokailua tiettyyn aikaikkunaan tapahtuvaksi. Esimerkiksi voit syödä vain kahdeksan tunnin ajan ja paastota loput 16 tuntia.
 4. Nestepaastossa ei syödä kiinteää ruokaa lainkaan ja käytetään vain juomia, kuten vettä, kasvismehua tai teetä.
 5. Ketogeenisen ruokavalion vaikutukset ovat samanlaisia kuin paastossa, jonka takia ketogeeninen ruokavalio mainitaan tässä yhteydessä. Siinä rajoitetaan hiilihydraattien saantia ja saadaan keho käyttämään rasvaa energianlähteenä. Rasvan käyttö enenrgianlähteenä tehostaa aineenvaihduntaa.
 6. Kuivapaasto on haastava keholle. Se tehdään huolellisesti valmistautuen ja usein ammattilaisen valvonnassa. Montenegrossa on vuosikymmeniä toiminut klinikka, jossa toteutetaan 10 päivän kuivapaasto lääkärin valvonnassa. Kehoa mitataan jatkuvasti ja arvioidaan sen perusteella, voidaanko paastoa jatkaa 10 päivää vai toteutetaanko lyhyempi paasto. Monet kroonisesti sairaat palaavat vuosittain klinikalle saatuaan ensimmäisen kerran merkittäviä hoitotuloksia vaikeaan sairauteensa. Suomessa tietoa kuivapaastosta jakaa @Breathingman.fi.

Autofagia ja paasto

Autofagialla tarkoitetaan solujen biologista prosessia, jossa solut “syövät” tai hajottavat omia vaurioituneita tai tarpeettomia soluelimiä. Tämä prosessi on tärkeä solujen terveydelle ja elinvoimalle. Autofagia auttaa säilyttämään solussa tapahtuvien prosessien homeostaasin eli tasapainon ja se kiihdyttää solujen uudistumista.
Paasto käynnistää autofagian. Paastossa tapahtuvan ravinnon puute aloittaa solujen puhdistusprosessin. Kun henkilö paastoaa, kehon energianvarastot vähenevät, ja solut alkavat etsiä muita energialähteitä. Tämä johtaa autofagian aktivoitumiseen: solut alkavat hajottaa vaurioituneita soluelimiä ja muita tarpeettomia komponentteja saadakseen energiaa.
Autofagialla on yhteys moniin terveysvaikutuksiin, kuten tulehduksen vähenemiseen ja ikääntymisen hidastumiseen.

Huom! Paastoa ja pätkäpaastoa ei yleisesti suositella alle 18-vuotiaille, raskaana oleville, imettäville äideille, vakavasti uupuneille tai kroonista väsymysoireyhtymää sairastaville.

Lue lisää paastosta

https://biohakkerikauppa.com/blogs/biohakkerin-uutiset/ajoittaisen-kalorirajoituksen-potentiaaliset-terveyshyodyt

https://biohakkerikauppa.com/blogs/biohakkerin-uutiset/patkapaaston-ja-aikarajoitetun-syomisen-terveyshyodyt

Aloita paastoelämä ammattilaisen tuella Loodus Biospa – klinikalla

Tule mukaan Tarton Loodus Biospahan 5 päivän paastomatkalle!

Ajankohta:
• syksyllä, päivämäärä toistaiseksi avoin

Hinta:
• 1hh – 780 e (varausmaksu 300 e maksetaan 3 päivän sisällä ilmoittautumisesta)

Lisäkustannukset (maksetaan itse ja varataan itse):
• laivamatka Tallinnaan noin 50 e/menopaluu
• bussi Tallinna -Tarto noin 20 e /menopaluu

Kaikki osuudet varataan ja maksetaan itse, mutta mennään halutessasi yhdessä pienellä porukalla (8hlöä)

Loodus Biospa on korkeatasoinen paastoklinikka. Virolainen lääkäri perusti paastoklinikan 25 vuotta sitten, saatuaan itse ratkaisun pitkään vaivanneisiin terveyshaasteisiin. Paastopäivien aikana saat asiantuntijan konsultaatioita (lääkäri, sairaanhoitaja), tukihoitoja (suolishuuhtelut, hieronnat). Tukihoitojen lisäksi voit ostaa muita hoitoja lisämaksusta. Klinikalla on uima-allas, jossa on lämmin vesi – palelevalle paastoajalle tarpeen – sekä sauna sisällä ja ulkona. Puutarhassa on mineraalipitoinen lampi, jossa rohkeimmat voivat käydä uimassa – vesi lienee kylmää vielä vappuna. Paastoklinikka on kaunis sisustukseltaan ja puutarhaltaan, erittäin kaunis!

Vierailin itse alkukesästä 2023 Loodus Biospassa alkukesästä. Vaikutuin suuresti!

Klinikan asiointikielet ovat englanti, viro ja venäjä.

Lue lisää täältä: https://biospa.ee/?lang=en

Mitä paastokurssi sisältää?

Viimeistä kysymystäsi en oikein ymmärrä, tarkenna ja palaa asiaan myöhemmin, jos siltä tuntuu.

Tervetuloa mukaan! Ota yhteys: posti@vitasal.fi, saat lisätietoa. Vielä muutama paikka vapaana!

Haluatko pysyä ajantasalla kokonaisvaltaiseen terveyteen liittyvissä asioissa?

Liittymällä Vitasalin sähköpostilistalle saat suoraan sähköpostiisi arvokasta tietoa terveydestä. Voit halutessasi poistua listalta milloin vain.