Onko sinulla uupumus? Arvioi oireitasi

 

 

Kun sinulla on terveysongelma, on tärkeää, että muistat ja osaat kuvailla terveydenhuollon ammattilaiselle vointiasi ja oireitasi. Usein käy niin, että pitkään jatkuneet oireet ovat jo niin tuttuja sinulle, että et hoksaa mainita niistä toiselle. Moni huomaa ikävän oireen vasta sitten, kun se on hävinnyt hoitojen jälkeen. Suolisto-oireet ja väsymys ovat usein tällaisia oireita.

Väsymyksen ja uupumuksen ero on muun muassa siinä, että terve, mutta väsynyt ihminen palautuu levättyään. Uupumuksessa palautuminen ei tapahdu pitkänkään lepäämisen jälkeen. Havahdu hoitamaan itseäsi, mikäli et aamulla ole virkeä yöunien jälkeen. Yöunilla kuuluu olla palauttava vaikutus. Samoin vapaapäivillä kuuluu olla palauttava vaikutus. Mikäli et palaa työhösi virkistyneenä, niin on syytä ryhtyä terveydenpalauttamistoimiin. Varsinkin tässä asiassa ei saa odottaa. Mitä kauemmin olet kärsinyt uupumuksesta, sen kauemmin kestää toipua.

Uupumus on pitkittynyt stressitila. Se näkyy monissa verikokeissa ja tutkimuksissa, mutta näitä tutkimuksia ei juurikaan tehdä. Oirekyselyn avulla voit hahmottaa tilannettasi. Funktionaalisen lääketieteen puolella käytetään MSQ – oirekyselyä. Sen avulla voidaan arvioida esimerkiksi lähtötilanne ja hoitotoimien vaikutusta.

MSQ-oirekysely ei ole riittävä mittaamaan sitä, onko sinulla pitkittyneen stressin aiheuttamia tiloja kehossasi, vaan tarvitaan myös muita arvioita.

1. Oirekysely (MSQ)
2. Väsymyskartoitus (aamu, päivä, ilta, yö)
3. Verenpainetesti
4. Silmätesti

5. Valoherkkyys
6. Kehon lämpötila
7. “kyytesti”
8. Firstbeat-mittaus
9. Hapoton vatsa –testi

 

 

Tehty / pvm

tulos

Oirekysely

 

 

Väsymyskartoitus

 

 

Verenpainetesti

 

 

Silmätesti

 

 

Valoherkkyys

 

 

Kehon lämpötila

 

 

’kyy’testi

 

 

Firstbeat – mittaus

 

 

Hapoton vatsa – testi

 

 

 

Lämmön mittaus

 

pvm

Kolme tuntia heräämisestä

Kuusi tuntia heräämisestä

Yhdeksän tuntia heräämisestä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vireystilan arviointi päivän aikana

10= vireä

4= koomaväsymys

5-9= siltä väliltä

 

pvm

8

12

16

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Oirekysely (Vitasal terveysvastaanotto, ryhmävalmennus)

Voit kirjoittaa omat oireesi vihkoosi, johon keräät tietoa itsestäsi. Oireiden seuraaminen on tärkeää. 
 
MSQ-oirekyselykaavakkeen saat asiantuntijaltasi. Hoitojen vaikuttavuutta arvioidaan MSQ-oirekyselyn avulla. 
 
Vitasal on kerännyt erilaisia tapoja arvioida lisämunuaisen uupumuksen mahdollisuutta erilaisten kotona tehtävien testien avulla. Voit arvioida omaa edistymistäsi näiden testien avulla.
 

2. Verenpainetesti

Mittaa verenpaineesi levättyäsi viisi minuuttia makuuasennossa. Nouse mittauksen jälkeen seisomaan ja mittaa paineesi heti uudestaan.
Jos verenpaine putoaa seisomaan noustessa, sinulla voi olla ongelma lisämunuaisissa. Mitä suurempi pudotus, sitä vaikeampi ongelma. 
Tätä tilaa kutsutaan ortosstaattiseksi paineeksi. Normaali lisämunuaisten toiminta nostaa verenpaineen seisomaan noustessa.
 

3. Silmätesti

Osoita taskulampulla tai muulla kirkkaalla valolla silmiisi sivultapäin noin minuutin ajan. Älä osoita valoa silmääsi suoraan edestä. Pieneneekö pupilli ja pysyykö pupilli pienenä? Jos näin tapahtuu, lisämunuaisesi ovat mahdollisesti terveet.
Lisämunuaisten uupumuksessa pupilli pienenee, mutta laajenee taas pian, tai ainakin häilyy silmän yrittäessä pitää pupillia normaalikokoisena.
 

4. Valoherkkyys

Herkkyys kirkkaalle valolle voi johtua lisämunuaisten uupumuksesta, joskin valoherkkyyteen on paljon muitakin syitä.
 
5. Lämmön mittaus
 
Ruumiinlämpö kertoo paljon lisämunuaisten tilasta. Sen avulla voi myös arvioida hoidon edistymisestä.
 
Mittaa lämpösi kolmesti päivässä. Tee ensimmäinen mittaus kolme tuntia heräämisestä. Toinen mittaus tehdään kolme tuntia myöhemmin ja kolmas mittaus taas kolmen tunnin kuluttua. Laske päivän keskiarvo, ja merkitse se taulukkoon. Normaali ruumiinlämpö on noin 37 astetta. 
 
Kokeneiden potilaiden avulla on kerätty kokomustietoa, mitä mikäkin lämpötilan muutos tai vaje tarkoittaa. Keräämäsi informaatio on itseäsi varten. On hyvin todennäköistä, että ammattilainen ei kysy sinulta näitä tietoja. Itsellesi on tärkeää tietää, että lämpötilavaihtelut eivät ole ok.
 
  • Jos päivän keskiarvot heittävät yli kymmenyksellä, tarvitsevat lisämunuaiset tukea
  • Alhainen, mutta tasainen lämpö kertoo siitä, että elimistö tarvitsee mahdollisesti lisää kilpirauhashormonia.
  • Alhainen ja vaihteleva lämpö kertoo siitä, että elimistö tarvitsee mahdollisesti sekä kilpirauhashormonia että kortisonia.
  • Normaalilämmön tienoolla pysyvä, kuitenkin hiukan vaihteleva lämpö kertoo siitä, että elimistö tarvitsee mahdollisesti kortisonia.
  • Jatkuva, selvästi yli 37 asteen lämpöily yhdistettynä muihin (lisämunuais)oireisiin, saattaa viitata lisämunuaisten kriisiin ja sinun on hakeuduttava lääkäriin.
  • Tasainen, 37 asteen lämpö kertoo terveistä lisämunuaisista.

 

6. ’Kyy’testi

Lievittääkö hydrokortisoni oireitasi? Voit testata sen kyypakkauksen hydrokortisonitabletilla.
Kyypakkaus on apteekista saatava reseptivapaa valmiste, kyynpureman hoitoon tarkoitettu. Se sisältää kolme 50 mg hydrokortisonitablettia. Joissain valmisteissa on deksametasonia, joka on huomattavasti pidempivaikutteinen glukokortikoidi – sitä ei kannata käyttää.  Tällaisesta tabletista voi ottaa aamulla neljänneksen (12,5 mg). Jos oireet helpottavat, kyseessä on todennäköisesti lisämunuaisen heikentynyt toiminta. Tabletti otetaan heti heräämisen jälkeen, koska liian myöhään päivästä otettuna hydrokortisoni voi viedä yöunet. Oireet voivat helpottua muutamasta tunnista jopa useaksi päiväksi.
 

7. Firstbeat-mittaus

Sykevälivaihtelua mittaamalla voidaan arvioida, palaudutko stressistä normaali aikataulussa. 
 

8. Sooda – testi (vähähappoinen tai hapoton maha)

Lisämunuaisen uupumukseen kuten myös moniin muihin tiloihin, sisältyy hapoton vatsa.  Mikäli sinulla on hapoton vatsa, niin se on yksi syy uupumukseen. Ravintoaineet eivät tule riittävällä teholla käyttöösi ja et saa ravinnosta energiaa. Lue blogista
 

Haluatko pysyä ajantasalla kokonaisvaltaiseen terveyteen liittyvissä asioissa?

Liittymällä Vitasalin sähköpostilistalle saat suoraan sähköpostiisi arvokasta tietoa terveydestä. Voit halutessasi poistua listalta milloin vain.