Elimistössämme on valtava määrä mikrobeja. Maitohappobakteerit = probiootit ovat yksi ryhmä niistä. Maitohappobakteerit (MHB) ovat hyviä bakteereita. Kehossamme on siis hyviä ja ’huonoja’ bakteereja. Molempia tarvitaan. ‘Huonoja’ bakteereita ei saa olla liikaa. Olisi parempi puhua ehkä epäedullisista mikrobeista. Professori Pentti Huovisen mielestä jako hyviin ja huonoihin bakteereihin on keinotekoinen. Molempia tarvitaan, ne toimivat symbioosissa. 

GI MAP –testi (https://vitasal.fi/gi-map-testi-ratkaisu-pitkittyneisiin-vatsavaivoihin/) kertoo, ovatko hyvät ja ’huonot’ bakteerit tasapainossa paksusuolessa. Mikäli eivät ole, tilaa kutsutaan dysbioosiksi. Ohutsuolessa ei kuulu olla nimeksikään bakteereja. Mikäli ylimääräisiä bakteereita on joutunut ohutsuoleen, on kyse ohutsuolen bakteerien liikakasvusta eli SIBOsta.

Dysbioosi ja SIBO aiheuttavat paljon terveysongelmia. Haitalliset mikrobit aiheuttavat matala-asteista / tulehdusta, allergioita ja iho-ongelmia, vatsavaivoja, kipuja. Maitohappobakteerit estävät haitallisten mikrobien toimintaa ja jopa tuhoavat niitä. Kehon ja suoliston immuunipuolustus tehostuu ja paranee hyvien bakteerien avulla. Haitalliset mikrobit estävät mielihyvähormonin (serotoniini) erittymistä ja voivat näin ollen olla syy/osasyy masennukseen.

Ruuansulatuskanavan mikrobistolla on merkittävä vaikutus kaikkeen. Niitä tarvitaan aineenvaihdunnan ylläpidossa, vitamiinien valmistuksessa ja imeyttämisessä sekä hormonien toiminnassa. Mikrobit vaikuttavat moniin välittäjäaineisiin, esimerkiksi tryptofaanin muodostumiseen. Tryptofaania tarvitaan serotoniinin muodostuksessa ja serotoniini on tunnettu mielihyvää aiheuttava tekijä kehossamme. Sen puute aiheuttaa mm.  masennuksen oireita.

 

Pyri saamaan hyvä bakteeritasapaino ravinnon avulla

Maitohappobakteereita esiintyy koko ruuansulatuskanavan alueella, mutta pääosin niitä on paksusuolessa. Hyvä mikrobitasapaino syntyy ravitsevasta ruuasta ja tasapainoisesta elämästä: stressiä ja lepoa sopivasti. Mikäli tämä tasapaino järkkyy, niin tue kehoasi MHB-valmisteella.

Mikäli olet terve, oireeton, nukut hyvin ja palaudut levon jälkeen, todennäköisesti syöt monipuolisesti ja ravitsevasti. Tällöin et tarvitse MHB:ta valmisteena, vaan suolistosi tuottaa itse riittävästi hyviä bakteereita. Ne ylläpitävät immuniteettiasi ja terveyttäsi.

Liian vähäinen kuidun ja hiilihydraattien saanti yhdistettynä liialliseen sokerin ja valkaistun viljan runsaaseen käyttöön ruokavaliossa, muuttaa suoliston mikrobikantaa epäedulliseen suuntaan.

 

Milloin kannattaa tukea kehoa hyvällä bakteerivalmisteella?

Hyvin usein antibiottikuurin aikana ja jälkeen suolisto ei voi hyvin. Voit saada ripulin ulkomaan matkalla. Sisäilmaongelmat aiheuttavat muutoksia mikrobistossa.

Stressin seurauksena hyvien bakteerien määrä vähenee, ja huonot lisääntyvät. Voit tukea kehoasi stressin aikana probioottivalmisteella.

Pitkäaikaisten tulehduskipulääkkeiden, mielialalääkkeiden, hormonaalisten lääkkeiden  käyttö vaikuttaa suoliston bakteeriston tasapainoon epäedullisesti.

Terveyden palauttaminen aloitetaan parhaiten hyvillä bakteereilla. Tunnetuimmat terveyttä edistävät mikrobit ovat lactobacillusbakteerit, bifidobakteerit ja boulardii bakteerikannat. Niitä käytetään avuksi mm. ’toiminnallisten’ vatsavaivoijen hoidossa ja ruuansulatuskanavan ongelmissa.

 

Tarkkaile, sopiiko maitohappobakteerivalmiste sinulle

Osa haitallisista mikrobikannoista hyötyy MHB:STA eli haitallinen mikrobikanta kasvaa ja lisääntyy. Tällöin sinulle voi tulla huono olo nauttiessasi MHB:ta. Älä käytä maitohappobakteereita, jos sinulle tulee huono olo niistä. Voit opiskella aiheesta lisää tästä: https://vitasal.fi/tuote/vaikeiden-suolisto-oireiden-hoito/.

Suoliston mikrobikannan tutkiminen on tarpeen, jotta tiedät, mitä korjattavaa suolistossasi on ja miten se korjataan. Lue lisää testistä tästä: https://vitasal.fi/gi-map-testi-ratkaisu-pitkittyneisiin-vatsavaivoihin/. Esimerkiksi, jos sinulla on paljon bifidobakteereja, niin älä valitse tuotetta, jossa on paljon bifidobakteereja.  Jos sinulta puuttuu Enterococcus faecalis –bakteeria, ota käyttöön Symbiflor Pro –tipat, joissa ko. bakteeria on. Mikäli GI MAP –testin perusteella sinulta puuttuu Escherichia coli – bakteereita, ota käyttöön Mutaflor – valmiste, jota em. valmiste sisältää.

Flunssakautena tai kun haluat vahvistaa immuniteettia, osta ’tavallinen’ valmiste luontaistuotekaupasta tai hyvin varustetusta ruokakaupasta. PerusMHB:ssa on  lactobasilleja sekä bifidobakteereita, jotka ovat nk. hyviä bakteereja ja lisäävät vastustuskykyä.

 

Boulardii

Boulardii on hiivalaji (Saccharomyces boulardii). Se luetaan probioottien ryhmään. Boulardii hiivaa esiintyy ihmisellä ruuansulaltuskanavassa ja se tuottaa maitohappobakteereita eli sitä tarvitaan ja se on hyödyllinen.

Boulardii kestää korkeampaa lämpötilaa kuin MHB:t, jonka vuoksi voit syödä sen myös kuuman ruuan kanssa. Se kestää vahvoja vatsa- ja sappihappoja, haimaeritteitä ja antibiotteja paremmin kuin muut probiootit. Boulardii kykenee ylläpitämään suoliston maitohappobakteeripitoisuutta vaikeissakin olosuhteissa eli vaikkapa antibiottikuurin aikana.

Saccharomyces boulardii on hiivasieniperäinen, tehokas mikrobi. Se ei mahdollisesti sovi kaikille. Tarkkaile tuntemuksiasi/oireita, kun käytät boulardiita. Älä käytä sitä (toistaiseksi) tai keskustele asiantuntijan kanssa, jos tulet huonovointikseksi valmisteen käytöstä.

Suosittelen hankkimaan boulardiin luontaistuotekaupasta ja välttämään apteekin Precosaa, joka on boulardii – valmiste. Joillekin harvoille ihmisille Precosa (boulardii-valmiste sekin) ei sovi: https://www.apteekkari.fi/uutiset/sic-lehti-precosan-kayttoaiheita-tiukennettu-ja-varoituksia-lisatty.html.

 

Esimerkkejä erilaisista maitohappobakteerivalmisteista

Maitohappobakteereilla on vaara tuhoutua mahalaukun happamassa ympäristössä. Mahasuolikanavassa mikrokapselointi estää MHB:n tuhoutumisen mahalaukun suolahapon ja sappinesteiden vaikutuksesta. Tarkista, millainen tuote sinulla on käytössäsi. Onko se mikrokapseloitu?

 

ION (entinen Restore) bakteerivalmiste vaativiin tilanteisiin

–       Akuutit ja krooniset inflammatoriset tilat (IBS)

è Vuotava suoli (gluteeni, glyfosaatti, viivästyneet ruoka-ainereaktiot, dysbioosi jne.)

–       ION:ssa on bakteerien tekemiä hiilipohjaisia molekyylejä ja ne estävät useiden elimistölle haitallisten aineiden elossapysymisen ja kasvun (tri Zach Bush)

–       ION tarkoituksena on tuottaa hyvä kasvualusta suoliston normaaliflooralle ja parantaa vuotava suoli

 

Alla on esitelty muutamia laadukkaita maitohappobakteerivalmisteita.  Valitettavasti en kykene tällä hetkellä yhdenmukaistamaan / esittelemään eri mittayksiköiden merkityksiä. Voimakkaat probiootit erotettu  muista lihavoidulla fontilla.

 

Original

(Biolatte)

L. casei

L. fermentum

L. acidophilus

S. thermophilus

E. faecium

1.5 x 10 E 9

1.5

1.5

1.5

1.5

Acidophilus Forte (Biomed)

Lactobacillus acidophilus

Bifidobacterium bifidum

16 x 10

 

2,6 x 10

Replete Intensive

Lactobacillus acidophilus

Bifidobacterium bifidum

Lactobacillus bulgaris

33,3 x 10

 

33,3 x 10

 

33,3 x 10

 

Vivomixx

(entinen VSL#3)

 

450 mrd MHB

Diarrex BB/ST

bifidobacterium bifidum

streptococcus thermophilus

5,4 mrd

Symbiflor I

Enterococcus faecalis bakteria (DSM 16440)

 

MUTAFLOR

Escherichia coli Nissle 1917 – kanta

2.5-25 x 10 CFU

 

Bakteerivalmisteiden käyttö

Älä ota maitohappobakteerivalmisteita  kuuman ruuan kanssa. Maitohappobakteerit tuhoutuvat kuumassa Boulardii – bakteerikanta sen sijaan kestää kuumaa. Ohjeistuksena on pääosin, että MHB otettaisiin illalla yötä vasten.

Käytä MHB –kapseleita tarpeen mukaan päivittäin tai kuuriluontoisesti.

Hapanmaitotuotteet (jogurtti, rahka) ja muut hapatetut tuotteet (hapankaali, kimchi, hapatetut kasvikset) sisältävät eläviä maitohappobakteereita, suosittelen! Fermex-juoma on kotimaassa valmistettu maitohappobakteerivalmiste. Sairauksien ja vaikeiden suolisto-oireiden hoidossa ruokien mukana tulevat maitohappobakteerimäärät eivät ole riittävä tuki. Käytä näissä tilanteissa terveyskaupan valmisteita.

 

Voit opiskella mm. suoliston hoidosta lisää maksuttomasti

torstaisin Vitasalin facelivet klo 18 tai

blogeista: https://vitasal.fi/blogi/ tai

hyvin edulliseen hintaan Vitasalin webinaareista ja sähköisistä tuotteista: https://vitasal.fi/kauppa/

Haluatko pysyä ajantasalla kokonaisvaltaiseen terveyteen liittyvissä asioissa?

Liittymällä Vitasalin sähköpostilistalle saat suoraan sähköpostiisi arvokasta tietoa terveydestä. Voit halutessasi poistua listalta milloin vain.