Hiustesti mittaa hivenaine- ja haitta-ainetasoja. Hiustestissä kartoitetaan, onko elimistössä riittävästi välttämättömiä hivenaineita ja onko elimistöön varastoitunut liikaa raskasmetalleja. Hiustestin hinta on noin 170 e.

Hiustesti kertoo elimistösi ravitsemustilasta tai –puutoksista. Testillä selviää kehon mahdollinen pitkäaikainen raskasmetallialtistus. Hivenainepuutosten ja/tai raskasmetallien liiallisen kertymisen oireita voivat olla muun muassa väsymys, makeanhimo, suolisto- tai iho-oireet. Neurologiset oireet, kuten aivosumu, alakulo ja esimerkiksi raajojen pistelyt tai puutumiset, voivat olla merkkejä raskasmetallien kerääntymisestä kehoon. Testitulosten perusteella laaditaan yksilöllinen etenemissuunnitelma puutosten korjaamiseksi ja/tai haitta-aineiden poistamiseksi.

Hivenaineiden välttämättömät tehtävät kehossa

Hivenaineet osallistuvat lähes kaikkiin kehon biokemiallisiin reaktioihin. Hivenaineiden tasapaino on soluaineenvaihdunnan optimaalisen toiminnan kannalta välttämätöntä. Hivenaineet säätelevät aineenvaihduntaa, immuunijärjestelmän toimintaa, hormonien säätelyä, kuten lisämunuaisen ja kilpirauhasen hormonien toimintaa, glukoosin säätelyä ja ruoansulatusta. Kun hivenaineet ovat epätasapainossa, kaikki yllä mainitut järjestelmät voivat häiriintyä.

Itselläni on kokemus raudanpuutteesta, joka johti kilpirauhasen vajaatoimintaan. Kokonaisvaltaisella ja systemaattisella hoidolla olen nyt lääkkeetön enkä tarvitse rautaa ravintolisänä.

Tiedossani on monia potilaita, jotka eivät ole voineet ottaa kilpirauhaslääkettä käyttöön matalien rautavarastojen takia. Kilpirauhashormoni tarvitsee muun muassa rautaa toimiakseen.

Raskasmetallien aiheuttamat terveyshaitat

Ihminen altistuu raskasmetalleille eli haitta-aineille päivittäin. Terve keho poistaa haitalliset aineet maksan, munuaisten, virtsan, ulosteen ja hikoilemisen avulla. Haitta-aineet liiallisina estävät ja haittaavat erilaisten entsyymien toimintaa ja häiritsevät solujen perimäaineksen eli DNA:n korjausmekanismeja.

Kudostasolla raskasmetallit voivat vaikuttaa haitallisesti erityisesti munuaisiin ja keskushermostoon. Haitta-aineet estävät hivenaineita imeytymästä sekä entsyymejä toimimasta.

Haitta-aineiden olemassaolo tulee tiedostaa ja auttaa tarvittaessa niitä poistumaan kehosta kelaatiomenetelmillä. Eteläisemmässä Euroopassa on sairaaloita, joissa haitta-aineita poistetaan ’tehokkaasti’ lääkärin valvonnassa. Haitta-aineet varastoituvat rasvakudokseen ja liian nopea häätö voi aiheuttaa ongelmia, mm. hiustenlähtöä, voimakasta pahoinvointia, päänsärkyä, yleistä heikkoutta. Haitta-aineiden poisto kannattaa tehdä ammattilaisen avulla.

Haitta-aineita voi yrittää poistaa myös kotikonstein, esimerkiksi isoilla C-vitamiini-annoksilla, valkosipulilla, alfalipoiinihapolla. Blogin lopussa mainittu lisää kelatoivia aineita. Kelaatiohoito suunnitellaan aina yksilöllisesti, ottaen huomioon ihmisen terveystilanne ja kyky käsitellä haitta-aineita.

Kehomme on tekemisissä joka hetki haitta-aineiden kanssa (ei välttämättä raskasmetallien). On järkevää päästä eroon haitallisista aineista aina kun mahdollista, jotta meillä on enemmän sietokykyä niitä haitta-aineita kohtaan, joita emme voi välttää.

Altistustasosta riippuen kehon raskasmetallit voivat aiheuttaa akuutin myrkytyksen, vapinaa, mielenterveysongelmia, unettomuutta, päänsärkyä, heikkoutta, väsymystä ja kognitiivisen tason laskua.

Hiustesti mittaa pitoisuudet 22 hivenaineesta ja 17 raskasmetallista
 
Hiustestissä analysoidaan 22 hivenaineen pitoisuudet: kalsium, magnesium, natrium, kalium, kupari, sinkki, mangaani, kromi, vanadiini, molybdeeni, boori, jodi, litium, fosfori, seleeni, strontium, rikki, koboltti, rauta, germanium, rubidium, zirkonium.
 
Hiustestissä analysoidaan myös 17 raskasmetallin pitoisuudet: alumiini, antimoni, arsenikki, barium, beryllium, vismutti, kadmium, lyijy, elohopea, platina, thallium, thorium, uraani, nikkeli, hopea, tina, titaani.
 
Miksi valita hiustesti eikä  verikoe tai virtsatesti?
 
Verikokeet ovat usein tuttuja tutkimuksia, kun oireitamme selvitellään. Verikokeillakin voidaan mitata hivenainepitoisuuksia sekä haitta-aineiden pitoisuuksia. Hivenaineiden mittaamiseen verestä sisältyy paljon huomioitavaa. Haitta-aineiden mittaaminen verestä tehdään, kun halutaan tietää akuutti tilanne tai tarkistaa hiusnäytteen antama informaatio. Myös virtsasta voidaan saada selville hivenaine- ja haitta-ainetasoja. 
 
Hivenaineet ja toksiset mineraalit kiinnittyvät hiuskudokseen (hiustuppeen) sen kasvuvaiheessa. Hiustestissä näkyy pidemmän aikavälin (3 kuukautta) hivenaine- ja raskasmetallitilanne, kun verestä, virtsasta ja syljestä nähdään vain kutakuinkin sen hetken tilanne, jolloin näyte otetaan. 
 
Hiustesti on helppo, luotettava ja edullinen tapa arvioida kehon hivenaine- ja raskasmetallitilannetta verrattuna veri- ja virtsakokeisiin, joskin veri- ja virtsakokeillakin on paikkansa tietyissä tilanteissa. Hiustesti on vaivaton ja halpa aloitus terveysongelmien kartoituksessa.
 
Hivenainepuutoksista voidaan tehdä johtopäätöksiä
 
Hivenainetasoista voidaan tehdä alustavia johtopäätelmiä. Esimerkiksi ihmisillä, joilla on kilpirauhasen vajaatoiminta, on usein alhainen seleenitaso. Ihmisillä, joilla on immuunijärjestelmän ongelmia, on usein alhainen sinkki. Ihmisillä, joilla on lisämunuaisten ongelmia, on usein joko korkea tai alhainen natriumpitoisuus.
 
Mistä hivenainepuutokset johtuvat?
 
Huono ravitsemus ja/tai ravintoaineiden huono imeytyminen voivat johtaa mineraalien eli hivenaineiden epätasapainoon. Stressi, huono uni, krooniset infektiot ja kyllä, korkeat raskasmetallitasot voivat aiheuttaa hivenaineiden epätasapainoa.
 
On tärkeää tietää, että tietyt hivenaineet toimivat yhdessä tai on riippuvainen toisesta hivenaineesta. Esimerkiksi kupari ja sinkki ovat antagonisteja. Kun kupari nousee liian korkeaksi, sinkki on usein liian alhainen suhteessa kupariin.
 
Tiettyjen ravinnesuhteiden oikea tasapaino on tärkeää. Hiusten hivenaineanalyysin tulkinta menee pidemmälle kuin pelkkä kunkin yksittäisen arvon tarkastelu. Tulkinnassa tarvitaan aina ammattilaista; testituloksia suhteutetaan oireisiin, muihin tutkimuksiin ja testeihin.  
 
Haitta-aineet syrjäyttävät hivenaineita. Tämä tarkoittaa sitä, että jos kehossa on haitta-aineita, niin hivenaineet eivät pääse toimittamaan omia tehtäviään.  
 
Esimerkiksi kadmium estää sinkin toiminnan, joten ei ole harvinaista nähdä kadmiumarvon kohoamista sinkin puutteen vuoksi. Kroonisista infektioista kärsivillä ihmisillä on suurempi sinkin tarve, mikä voi antaa kadmiumille mahdollisuuden kerääntyä kehoon. 
 
Raskasmetallit & hormonit
 
Haitta-aineet häiritsevät hormonitoimintaa. Haitta-aineet on liitetty estrogeenidominanssiin. Jos kärsit edelleen hormoni-ongelmista, useista hoitoyrityksistä huolimatta, hiustestin teettäminen saattaa olla kohdallasi tarpeen. 
 
Raskasmetalleista eroon kelaatio-hoidolla
 
Haitta-aineita poistetaan kehosta kelatoimalla epäedulliset aineet sitoviin aineisiin ja  vauhdittamalla aineenvaihduntaa. Haitta-aineita varastoituu rasvakudokseemme. Mikäli tarvitset apua haitta-aineiden poistamiseen, ota yhteys posti@vitasal.fi. 
 
Haitta-aineiden poistaminen kehosta vaatii aina ammattilaisen tukea ja apua hoitopolulla. On täysin yksilöllistä, millaista kelaatioprosessia voidaan kunkin kohdalla noudattaa. On tärkeää myös päivittää hoitosuunnitelmaa kelaatioprosessin aikana. Haitta-aineiden häätö aiheuttaa aina tuntemuksia kehossa. Alla on kuitenkin muutamia turvallisia tuotteita, joita voit ottaa käyttöön, mikäli sinulla on haitta-aineita kehossasi. 
 
Glutationi
 
Glutationi on superantioksidantti. Sillä on voimakas vaikutus maksan ja solujen myrkkyjen poistoon. Se myös vähentää oksidatiivista stressiä ja soluvaurioita, jotka voivat johtua haitta-aineista.
 
NAC (N-asetyylikysteiini) 
 
NAC on glutationin esiaste, joka auttaa kehoa täydentämään glutationivarastoja ja on tuki maksan toiminnassa.
 
Korianteri 
 
Korianteri on ruuanvalmistuksessakin käytettävä yrtti.
Korianteri voi toimia elohopean ja lyijyn kelaatin muodostajana. En suosittele korianteriuutteiden ottamista ennen testausta, mutta uskon, että sen sisällyttäminen ruoka-aineeksi voi olla hyödyllistä. 
 
Brassica-vihannekset
 
Brassica-vihannekset auttavat aineenvaihduntaa, maksan tomintaa  ja haitta-aineiden poistamista. Näitä ovat esimerkiksi parsakaali, kukkakaali, kaali, lehtikaali ja ruusukaali. Käytä aina runsaasti!
 
Vesi 
 
Vesi on erittäin tärkeä veren ja solujen puhdistusaine. Riittävän puhtaan veden juominen auttaa poistamaan haitta-aineita luonnollisesti ja ylläpitämään kunnollista solujen välistä ja solunulkoista terveyttä.
 
Kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden huolellinen valinta
 
Valitettavasti raskasmetalleja on kaikkialla. Ruokakauppojen hyllyillä on hygienia- ja kosmetiikkatuotteita, jotka sisältävät paljon haitallisia aineita. Keho ja maksa erityisesti joutuu koetuksille, joutuessaan päivittäin tekemisiin eri tahoilta tulleiden haitta-aineiden kanssa tekemisiin. 
 
Sauna
 
Sauna on helppo tapa auttaa kehoa poistamaan haitta-aineita kehossa. Haitta-aineita poistuu hikoillessa.
 
Maksuton Maksa kuntoon! – verkkokurssi
 
Vitasal on tehnyt verkkokurssin maksan hellimisen edistämiseksi. Auta maksan toimintaa ja edistä sen terveyttä. Hellimällä maksaasi autat haitta-aineita poistumaan kehostasi. Tutustu täältä
 
Haluatko tilata hiustestin? Toimi näin:
 
1. Kerro, posti@vitasal.fi että haluat hiustestin ja mukaan alla olevat tiedot 
 
• syntymäaikasi
• osoitteesi
• pituutesi & painosi
• puhelinnumerosi
  • e-mail osoitteesi
 
 
2. Testin lasku tulee sähköpostiisi
 
• Nordic VMS lähettää sinulle sähköpostin
• maksa lasku (n. 170 e)
 
3. Saat testikitin muutaman päivän sisällä kotiisi
 
4. Tee testi – ota RIITTÄVÄSTI hiusmateriaalia!
 
• toimi ohjeiden mukaan
• hiukset eivät saa olla värjätyt
• voit ottaa vaihtoehtoisesti pubes-karvoitusta tai kanalokarvoista (ilmoita tästä)
  • laboratorio joutuu pyytämään aika usein lisää näytettä analyysiä varten, laita mielellään liikaa hiuksia vs. liian vähän
 
5. Lähetä testi Nordic Laboratoriesille
 
• tavallisessa kirjekuoressa
• joudut ostamaan itse postimerkin lähetykseen (tämä on halvempi kuin DHL-kuljetusmaksu, joka yleensä sisältyy testeihin)
 
6. Tulokset saapuvat ensin terapeutille
 
• ilmoitan testituloksen saapumisesta sinulle
• lähetän sähköpostilla ajanvarauslinkin
 
7. Varaa aika sairaanhoitajan etävastaanottoon (min. 30 min)
 
• Vastaanotolla saat arvion analyysin tuloksesta
• 30 min vastaanotolla saat suulliset ohjeet jatkotoimenpiteiksi
  • 60 min (tai enemmän) saat kirjalliset ohjeet jatkotoimenpiteiksi
 
8. Jatkosuunnitelma
 
Mikäli sinulla on paljon haitta-aineita ja/tai paljon hivenainepuutoksia, suosittelen varaamaan useamman sairaanhoitajan vastaanottoajan kokonaisvaltaisen ja systemaattisen terveyden palauttamisen hoitopolun aloittamiseksi

Varaa aika

Haluatko varata tulkinta-ajan (30 min, 65 e) Vitasalin sairaanhoitajan vastaanotolle? Lue lisää täältä: https://vitasal.fi/tuote/sairaanhoitajan-etavastaanotto-puoli-tuntia/ tai laita viesti posti@vitasal.fi

 

Haluatko pysyä ajantasalla kokonaisvaltaiseen terveyteen liittyvissä asioissa?

Liittymällä Vitasalin sähköpostilistalle saat suoraan sähköpostiisi arvokasta tietoa terveydestä. Voit halutessasi poistua listalta milloin vain.