Mikä on vuotava suoli, ’leaky gut’ ?
Suolistolla eli suolella on valtava määrä tärkeitä tehtäviä. Ruoka kulkee suolistossa muuttuen ruokasulaksi ja lopuksi ulosteeksi. Ruokasulan ravintoaineet imeytyvät suolen limakalvon läpi moniin eri tehtäviin. Jotta syömämme ravinto muuttuu terveydeksi, suolen pinnan tulee olla terve. Terve suoli on tiivis liitoksistaan ja se päästää läpi vain hyvin pilkkoutuneet ruuan ravintoaineet.
Vuotava suoli, englanniksi leaky gut, kuvaa terminä hyvin ongelmaa: suoli vuotaa, suolen läpäisevyys on lisääntynyt. Lääketieteessä enemmän käytetty termi on suolen läpäisevyys.
Kun suoli vuotaa, suolen limakalvo ja epiteeli (peittää kaikkia pintoja kehossa) ovat vaurioituneet ja ne toimivat puutteellisesti. Suolen epiteelisolujen välissä olevat liitokset eivät ole tiiviit, vaan väljät.
Miksi / miten vuotava suoli kehittyy? Vuotavan suolen aiheuttajat
Suolen solukon liitoskohtien tulee olla tiiviit. Jos suoli vuotaa, liitoskohtia on auki, jolloin ravinteita pääsee sinne, minne niiden ei kuuluisi päästä. Vuotava suoli kehittyy harvoin hetkessä, vaan se on usein hiljalleen kehittyvä tila. Yksi asia johtaa toiseen, toinen kolmanteen jne. Vuotava suoli liitetään useisiin sairauksiin.
Suoliston läpi kulkee monenlaista: ruuan palasia, myöhemmin ruokasulaa, mahdollisesti ruuan tai ilman mukana tulleita haitta-aineita ja mikrobeja. Myös kehon omissa reaktiossa syntyy haitta-aineita, jotka terveessä kehossa poistuvat maksan, sapen, hien, virtsan ja ulosteen mukana pois kehosta.
Ympäristöstä tulevat ja elimistön sisällä syntyvät myrkyt haittaavat ruuansulatuskanavan terveyttä ja toimintakykyä, jos niitä on liikaa tai keho ei pysty niitä poistamaan. Ympäristöstä tulevista myrkyistä merkittäviä ovat ruoan lisäaineet, ruoka-aineyliherkkyyksiä aiheuttavat yhdisteet, lääkkeet ja ympäristömyrkyt.
Monet yleisesti käytettävät lääkkeet kuten tulehduskipulääkkeet, antibiootit, sytostaatit sekä alkoholi voivat lisätä suolen läpäisevyyttä. Myös monet muut asiat kuten tupakointi, ruoka-aineallergiat ja -reaktiot, SIBO ja/tai dysbioosi (häiriiintynyt suoliston mikrobiston tasapaino) ja jotkut tulehdukset aiheuttavat vuotavan suolen.
Suolen pinnan terveyteen vaikuttaa monet asiat, myös perimä ja ravinto. Ravintoaineet ja niiden kyky imeytyä vaikuttavat suoliston limakalvoihin. Suoliston toiminnalle tärkeää on suolen limakalvon uusiutuminen. Uusiutumiseen tarvitaan muun muassa vitamiineja, hivenaineita ja rasvahappoja.
Mitä vuotavasta suolesta seuraa?
Vuotavassa suolessa verenkiertoon päässeet liian isot molekyylit aiheuttavat ennen pitkää terveysongelmia: autoimmuunireaktioita ja –sairauksia, allergioita, infektioita ja mahdollisesti myös myrkytyksiä.
Suolistossa on paljon tekijöitä, jotka lisäävät terveyttä, esimerkiksi vastustuskykyämme. Kun suoli vuotaa, suolen puolustusmekanismit ovat heikentyneet.
Suolen läpäisevyys johtaa immuunipuolustuksen yliaktiovoitumiseen, mikä voi aiheuttaa allergioita, yliherkkyyksiä ja elimistön sisäsyntyisiä sairauksia eli autoimmuunitauteja.
Ulostemassa sisältää ruokamassaa, mutta myös haitallisia mikrobeja. Jotta estettäisiin ulostemassassa olevien myrkkyjen pääsy elimistöön, limakalvon on oltava eheä ja suojattu, ja myös tehokkaasti toimiva. Suoliston immuunisolut erottavat tauteja aiheuttavat mikrobit hyödyllisistä tai vaarattomista mikrobeista. Näin ei käy, jos suolen pinta ei ole ehjä vaan vuotava.
Suolisto tuottaa pääosan elimistön puhdistuksessa tarvittavista vasta-aineista, sekretorisia vasta-aineita (SIgA) muun muassa. Niiden määrää voidaan arvioida GI MAP – testissä. Suolistomikrobiston ns. hyvät bakteerit ehkäisevät suoliston ympäristön imukudoksen ja limakalvon vaurioita. Vastaavasti liika määrä epäedullisia mikrobeja aiheuttavat päinvastaisen tilanteen eli lisäävät imukudoksen ja limakalvon vaurioita suolistossa.
Vuotavan suolen oireita
Vuotava suoli on oire monesta erilaisesta kehon toimimattomuudesta tai häiriötilasta. On tärkeää selvittää juurisyy. Oireita voivat olla muun muassa
- Ruuansulatusoireet; ilmavaivat, turvotus
- Ärtyvän suolen oireyhtymä
- Krooninen väsymys
- Iho-oireet
- Ruoka-aine yliherkkyydet
- Päänsärky/migreeni
Mitkä asiat aiheuttavat vuotavaa suolta?
- Suolistosairaudet
- Krooniset sairaudet
- Häiriintynyt suoliston bakteeritasapaino (dysbioosi/SIBO)
- Ravintoköyhä ruokavalio
- Viivästyneet ruoka-ainereaktiot
- Alkoholi
- Tupakointi
- Krooninen stressi
- Antibiootit
- Tulehduskipulääkkeet
- Systostaatit
Vuotavan suolen aiheuttamat sairaudet /liittyvät sairaudet
Vuotavasta suolesta verenkiertoon pääsevät liian suuret ruokapartikelit voivat aiheuttaa kehossa autoimmuunireaktoita. Se tarkoittaa sitä, että elimistö kehittää vasta-aineita omia solujaan vastaan. Näistä kehittyy autoimmuunisairauksia.
Autoimmuunisairauksia ovat esimerkiksi diabetes, MS, tulehdukselliset suolistosairaudet, keliakia. Vuotavaa suolta tavataan myös muissa tiloissa: IBS, suolisto-oireiset ruoka-aine-allergiat, suolisto-infektiot, traumaattiset aivovammat, sydämen vajaatoiminta, rasvamaksa, vastasyntyneen lapsen suolisto.
Voit arvioida vuotavan suolen mahdollisuutta testeillä
Nordic Laboratories tarjoaa IPA-testiä vuotavan suolen testaamiseen. Testin hinta on reilu 200 e. Kysy lisää posti@vitasal.fi.
GI MAP – testiin voidaan liittää zonulin – lisäosa, joka mittaa zoluniiniproteiinin määrää. Zonuliini lisää ruuansulatuskanavan seinämän solujen välisten tiiviiden liitoskohtien läpäisevyyttä. GI MAP –testin hinta on 480 e ja zonuliini-lisäosa maksaa noin 50 e. GI MAP – testin avulla saat todennäköisesti selville myös vuotavan suolen juurisyyn.
MDD – yrityksen kautta voi tilata testin, jolla vuotavan suolen mahdollisuutta arvioidaan laktuloosi-mannitoli testin avulla. Virtsasta mitataan laktuloosin ja mannitolin suhdetta virtsasta. Pienet molekyylit, kuten glukoosi ja mannitoli läpäisevät helposti soluseinämän. Sen sijaan suuremmat molekyylit kuten laktuloosi, ei läpäise soluseinämää diffuusiolla. Jos suoliston seinämän tiiviit soluliitokset ovat tiiviit, ne estävät laktuloosin läpipääsyn.
Verikokeista prealbumiini (S-Prealb) ja transferriini (fS-Transf) kertovat suolen pinnan terveydestä, imeyttämiskyvystä ja myös aminohappojen riittävyydestä. GI MAP testin SIgA arvon ollessa matala, voidaan olettaa, että suolen limakalvon terveys ei ole optimaalisella tasolla vaan vaatii hoitoa. Näiden verikokeiden avulla saat lisätietoa suolen pinnan terveydestä.
Hoito
Etsi juurisyy
Tunnista haasteet ruuansulatuksessasi (refluksi, vähähappoisuus, SIBO, dysbioosi, ruoka-ainereaktiot, ummetus, ripuli) ja puutu niihin. Suolen läpäisevyys on seuraus, joten tieto suolen läpäisevyydestä vaatii jatkotutkimuksia, juurisyyn selvittämistä.
Löydä hoidettavat alueet
Arvioi testeillä ja/tai laboratoriokokeilla suolen pinnan terveyttä. GI MAP – testin avulla saat tietää SIgA-pitoisuuden suolistossa eli paljonko suolistossa on sekretorista IgA:ta eli vasta-aineita taistelemassa haitallisia mikrobeja vastaan. GI MAP – testin avulla selviää myös, onko suolistossasi epäedullisia mikrobeja liikaa tai onko tarvittavia ’hyviä’ mikrobeja liian vähän. Verikokeista seerumin prealbumiini (S-Prealb) ja seerumin transferriini (fS-Transf) kertovat osaltaan suolen limakalvon terveydestä.
Terve limakalvo ja terveys yleensäkin tarvitsee riittävän määrän vitamiineja, hivenaineita, välttämättömiä ravintoaineita ja polyfenoleita. Tarvitaan myös riittävä määrä hormoneita. Voit aloittaa tarkastelun ottamalla selville, onko sinulla riittävä määrä kilpirauhashormoneja. Mikäli kärsit pitkittyneestä väsymyksestä, ota selvää myös kortisoli ja DHEA-tasoistasi.
Ruokavalio
Kehon energiantuotannosta menee iso osa ruuansulatukseen, pilkkomiseen, imeyttämiseen. Mikäli suoli ei ole terve, energiantuotanto heikkenee. Järjestä tällöin niin, että ruuansulatuksesi ei tarvitse nähdä niin paljon ’vaivaa’ ruuan pilkkomiseen. Kasvikset sulavat helpommin. Höyrytettynä ja kypsennettynä ne sopivat rikkonaisellekin suolen pinnalle.
Liharuoka vaatii ruuansulatukselta enemmän. Käytä lihaa vähemmän tai pienempiä annoksia suoliston ollessa huonossa kunnossa. Tee tarvittaessa aterioista juotavia blenderillä. Käytä ravintorikasta ja värikästä ruokaa. Tarvitset hyviä rasvoja tervehtymiseen; kalarasvaa, oliiviöljyä, ja monipuolisesti muita rasvoja. Luuliemi on edullinen ja eksklusiivinen valmiste suoliston parantamiseen. Sitä voi ostaa jauheena Biomediltä.
Luuliemestä ja neurolipideistä enemmän voit lukea tästä blogitekstistä.
Ravintolisillä voidaan tukea suolen pinnan tervehtymistä. Limakalvot tarvitsevat A-vitamiinia uuden solukon rakentumiseen. Sinkkikarnosiini, joka sisältää myös glutamiinia on monien asiakkaiden tunnistama korjaava tukihoito suolistolle. Luuliemi ja neurolipidit tukevat solukon uudistumista. Lue lisää tästä blogitekstistä.
Kuituvalmiste hellii suolen pintaa, tehostaa ruuansulatusta ja auttaa kehoa muodostamaan lyhytketjuisia rasvahappoja, joilla on monia terveysvaikutuksia myös suolistoon. Lue lisää tästä blogitekstistä.
Hyvä bakteerivalmiste valitaan yksilöllisen tilanteen mukaan, vaihtoehtoja on useita. Lue lisää tästä blogitekstistä.
Vähähappoinen maha vaatii oman hoitonsa, lue lisää tästä blogitekstistä.
Käytä tarvittaessa suolahappolisää. Lue lisää tästä blogitekstistä.
Ruuansulatusongelmissa käytä aina entsyymivalmistetta, jos se sopii sinulle.
Haiman tuottaman elastaasin pitoisuus on usein matala suolistovaivoissa. Ruuansulatus tarvitsee haiman elastaasia. Lue lisää tästä postauksesta.
Tarvitsetko tukea suolistovaivojesi selättämiseen? Suolistovaivat vaativat yksilöllistä, systemaattista ja kokonaisvaltaista hoitoa. Vitasal terveysvastaanotolla perehdytään ajan kanssa aiempiin tehtyihin laboratoriokokeisiin ja tutkimuksiin. Häiriötekijät etsitään ja korjaustoimissa edetään yleensä ylähäältä alaspäin, suusta paksusuoleen. Ota yhteys posti@vitasal.fi tai 040 504 51 54