Neurolipidi, fosfolipidi, eläinlesitiini

Poronpääkeitto ja munuaiskastike

Viime viikolla kysyin tavalliseen tapaan asiakkaaltani, mitä olet syönyt tänään ja eilen. Kyseisenä päivänä hän oli syönyt poronpääkeitto ja edellisenä päivänä munuaiskastiketta. Rasvojen, antioksidanttien ja hivenaineiden osalta hänen ruokavalionsa on täydellinen!

Teurasjätettä a la Aki Loikkanen

Kuten pari kymmentä vuotta sitten, niin myös nyt meni jauhot suuhun! Reseptiikka ei (vielä) ole tuttu. Pari kymmentä vuotta sitten lääkäri Aki Loikkanen kehotti syömään eläinlesitiiniä. En tuntenut termiä, ja tulin kysyneeksi, että mitä se tarkoittaa ja mistä tätä eläinlesitiiniä saa. Hän kertoi eläinlesitiinin olevan teurasjätettä. Hän kehotti asioimaan teurastamolla. Miksi Aki Loikkanen suositteli nauttimaan teurasjätettä? Myöhemmin lista syistä.

Suolen limakalvo uusiutuu nopeasti – miten prosessia tuetaan tarvittaessa?

Vitasalin asiakkaina on paljon vaikeista suolisto-oireista kärsiviä ihmisiä. Suoliston kokonaisvaltainen hoito – ken siihen jaksaa/haluaa ryhtyä –  yli 90% saa hoitotuloksia jo muutaman päivän sisällä: närästys on loppunut, vatsakivut poistuneet, turvotus poistunut. Vaikka näin hyvin on käynyt, niin kokonaisvaltainen hoito on vasta alussa, ja työmaata riittää. https://vitasal.fi/parasiitit-helico-streptokokki-ehec-eivat-haatyneetkaan-terapialla/

Suoliston kokonaisvaltainen hoito vaatii neljään osa-alueeseen paneutumista

Kokonaisvaltaiseen suoliston hoitoon sisältyy oirekartoitus, verikokeita, tutkimuksia ja testejä. Suoliston terveyden palauttamiseen sisältyy: 1) ruuansulatuksen tehostaminen, 2) limakalvon terveyden parantaminen, 3) epäedullisten mikrobien häätäminen, 4) hyvien mikrobien istuttaminen. Etenemissuunnitelma on yksilöllinen. Lue paranemistarinoita täältä: https://vitasal.fi/paranemiskokemuksia/

Kaarlo Jaakkola aloitti hoitamisen aina neurolipideillä

Joidenkin asiakkaiden kohdalla rauhoittumista ei meinaa tapahtua, tai se ei tapahdu ainakaan riittävällä vauhdilla. Löytääkseni ratkaisun tähän ongelmaan, ryhdyin lukemaan Kaarlo Jaakkolan kirjoista paranemiskeissejä.

Huomasin teksteistä, että Jaakkola aloitti suolistonkin hoidon aina eläinlesitiinillä.

Thomas Tallberg & neurolipidit & syöpä jo 1970 -luvulla

Jaakkola kirjoittaa teksteissään, että immunologi Thomas Tallberg alkoi käyttää neurolipidejä 1970-luvulla syöpähoitojen yhteydessä. Tallberg etsi sopivia rasvalisiä, ja hän löysi niitä teuraseläinten hermostorasvoista, aivoista ja selkäytimestä. Näistä tehtiin uutoksia, jotka huomattiin vähentävän mm.  potilaiden kiputiloja.

Kaarlo Jaakkola perehtyi syvällisesti lipidien parantavaan voimaan. Jaakkolan perustama Biomed on valmistanut eläinlesitiiniä eli neurolipidejä jo 30 vuotta. Biomedin Neurolipidi on valmistettu Suomessa ja suomalaisesta raaka-aineesta, joka on tärkeä tietoa monestakin eri syystä. Valmistetta voi ostaa jauheena tai jääpaloina. Jääpalat ostetaan 120 päivän annoksina, kotiin kuljetettuna. https://biomed.fi/tuotekategoria/neurolipidivalmisteet/ (en saa tästä provikkaa).

Mitä fosfolipidi ja neurolipidi tarkoittaa? 
 
Ihmisen soluja ympäröivät solukalvot koostuvat suurimmaksi osaksi fosfolipideistä. Fosfolipidit pitävät solukalvon joustavana, jolloin solu pystyy vastaanottamaan ja poistamaan myös suurikokoisia molekyylejä. Fosfolipidit ovat tärkeitä solujen viestijärjestelmässä. Fosfolipideillä on monia eri tehtäviä terveyden ylläpitämisessä ja sairauksien torjunnassa. Neurolipidit sisältävät fosfolipidejä sekä monia muita rasvayhdisteitä (taulukko myöhemmin).
 
Solukalvo joutuu jatkuvasti ’hyökkäysten’ kohteeksi. Muun muassa vapaat radiaalit tekevät hyökkäyksiä ja tuhoavat solukalvoa, mikäli niitä on enemmän tarjolla kuin antioksidantteja. Solukalvon pitää olla hyvässä kunnossa, jotta terveys säilyy.
 
Mikäli solukalvo jää alakynteen, rasvahapot härskiintyvät eli hapettuvat. Lisäksi solukalvon sähköinen potentiaali (esim. natrium-kalium –toiminta) ja kalvojen läpäisyominasuudet muuttuvat huonommiksi.
 
Solukalvon vaurioita voidaan tehostaa antioksidanttitankkauksilla  sekä parantavilla aineilla kuten neurolipideitä. Neurolipidien tärkeät fosfolipidit imeytyvät ohutsuolesta ja hakeutuvat hoidettavalle alueelle, hermosoluihin.
 
Lesitiini, fosfolipidi, neurolipidi, luuliemi
 
Eläinten ja ihmisten kehossa olevia rasvayhdisteitä kutsutaan lesitiineiksi. Lesitiinit ovat fosfolipidien seos. Kaikki solukalvot  rakentuvat fosfolipideistä, niin ihmisillä, eläimillä kuin kasveillakin. Neurolipidit sisältävät fosfolipidejä sekä lukuisia muita rasvayhdisteitä (mm. fosfokoliini, fosfoseriini, sfingomyeliini, kefaliini).

Mihin tiloihin neurolipidien tiedetään auttavan?

– Masennus
– Heikko päättelykyky
– Aivoverenkierron häiriö- ja puutostilanteet
– Päänsärky
– Huimaus
– Kallovauriot
– Unihäiriöt
– Hermostolliset heikkoustilat

– Ylirasitus
– Uupumus
– Keskittymisvaikeudet
– Ahdistuneisuus
– Väsymys
– Ennenaikainen vanheneminen

– Lihastoimintojen heikkous
– Korkea kolesteroli
– NAFLD
– Kroonisten tulehdusten aiheuttamat vauriot

Fosfolipidit ja rasvamaksa

Vähentynyt fosfolipidien määrällä (fosfatidyylikoliini) maksasoluissa  on yhteys alkoholista riippumattomaan rasvamaksaan (NAFLD). NAFLN syynä voi olla liian vähäinen koliinin saatavuus tai eräiden entsyymien puute. Koliinin (jota on neurolipidivalmisteessa) saattaa auttaa rasvamaksan hoidossa. (Ling & Chaba & Jacobs &  Vance, 2012)

Miksi käyttää fosfolipidejä

 • se on solujen luonnollinen rakennusmateriaali
 • sairaus tarkoittaa hapetusstressiä, jolloin solurakenne on vaurioitunut, mm. fosfolipidit
 • Myrkylliset aineet (esim. epäedulliset mikrobit suolistossa) aiheuttavat soluvaurioita herkissä kudoksissa kuten limakalvoissa, luuytimessä ja keskushermostossa
 • Jotta solut voisivat korjata rakenteensa ja uudistua, tarvitaan oikeita rakennusaineita: fosfolipidit ovat tärkeä ryhmä, joita tarvitaan vaurioituneiden solurakenteiden ja limakalvojen korjauksessa
 • Fosfolipidit parantavat ärtynyttä suolta
 • Fosfolipidit vahvistat immunologisia prosesseja
 • Eläinfosfolipidit ovat vahvoja antioksidantteja

 

Mikä ero luuliemellä ja neurolipidillä on?

Luulientä on käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin jo pari tuhatta vuotta sitten. Luuydin on ravintorikas ja hyvin imeytyvä ravintoaine. Luut maksavat tiskiltä tai pakastealtaasta tai teurastamolta ostettuna muutaman euron. Osso buccossa on mukana lihaa, joten se maksaa muutaman euron enemmän. Keittele pitkään, jotta luuaines pehmentyy, kollageenia vapautuu ja luuydin liukenee liemeen. Kollageenin lisäksi luuliemen vaikuttavia ainesosia ovat gelatiini, eri aminohapot (proliini, glysiini, arginiini, kondroitiinisulfaatti) sekä eri mineraalit kuten kalsium, fosfori, magnesium ja kalium.

Jos tiedät, että sinulla on vuotava suoli ja/tai suolen pinta on tulehtunut tai rikki, niin luuliemi on lempeä ja tehokas apu tervehtymisprosessissa. Lisäksi luuliemellä tiedetään olevan vaikutusta

 • Iho, hiukset, kynnet
 • nivelet
 • elimistön puhdistuminen
 • vastustuskyky
 • allergia
 • astma
 • nivelrikko
 • suolisto

 

Neurolipidin ja luuliemen erot

NEUROLIPIDI

LUULIEMI

Fosfolipidejä

Rasvayhdisteitä

     Fosfokoliini

     Fosfoseriini

     Sfingomyeliini

     kefaliini

Gelatiini

Kollageeni

Glukosamiini

Kondroitiinisulfaatti

Hyaluronihappo

Proliini

Glysiini

Arginiini

Mineraalit (K, fosfori, Mg, Ca)

Onko sinulla selvittämättömiä terveysongelmia? Kokeile em. keinoja ja/tai ota yhteys posti@vitasal.fi . Lue Vitasalin sairaanhoitajan vastaanotosta täältä: https://vitasal.fi/flt-valmennus/

 

LÄHTEET

Ihmisen fysiologia

Haug, Sand, Sjaastad, Toverud

Hepatic ratio of phosphatidylcholine to phosphatidylethanolamine predicts survival after partial hepatectomy in mice.

Hepatology. Apr; 55(4): 1094-102.

Ling J, Chaba T, Zhu LF, Jacobs RL, Vance DE. (2012)

Ravitsemustiede

Aro, Mutanen, Uusitupa

Ruuansulatus kuntoon ravitsemushoidolla

Jaakkola, Kaarlo

Haluatko pysyä ajantasalla kokonaisvaltaiseen terveyteen liittyvissä asioissa?

Liittymällä Vitasalin sähköpostilistalle saat suoraan sähköpostiisi arvokasta tietoa terveydestä. Voit halutessasi poistua listalta milloin vain.