Mikä on ubikinoni?

Todennäköisesti sana ubikinoni on sinulle jo tuttu. Olet ehkä nähnyt mainoksia tai lukenut sydänartikkeleiden yhteydessä ubikinonista.

Keho tuottaa itse ubikinonia, sitä saa ravinnosta ja sitä voi ostaa kaupasta. Ubikinoni on vitamiinin kaltainen yhdiste. Muun muassa maksa tuottaa ubikinonia. Eräissä tilanteissa tarve on moninkertainen suhteessa saantiin. Blogin lopussa kerron tilanteet, jolloin tarvitset ubikinonia tai ubikinolia ravintolisänä.

Ubikinoni on synonyymi Q10:lle tai koentsyymi Q10:lle. Ubikinonista on myös ubikinoli-muoto, josta kerron myös tässä blogissa.

Ubikinonin yksi tärkeimmistä tehtävistä elimistössä on toimia energian tuotannossa. Ubikinoni auttaa muuttamaan ravinnon rasvaa, hiilihydraatteja ja proteiinia energiaksi eli ATP:ksi (adenosiinitrifosfaatti).

ATP:n avulla tapahtuva energia-aineenvaihdunta tapahtuu solujen sisällä, mitokondrioissa. Mitokondriot ovat solujen omia energiavoimalaitoksia.

Keho tuottaa siis itse ubikinonia, mutta sitä voi ostaa myös valmisteena luontaistuotekaupoista ja apteekeista. Ubikinoni on ollut ennen reseptivalmiste. Vaikka keho tuottaa ubikionia itse ja sitä saa myös ruuasta, niin tietyissä tilanteissa sitä tulee ottaa myös ravintolisänä. Ubikinoni – pitoisuutta kehossa voi mitata monilla funktionaalisen lääketieteen testeillä.

Elimistö tuottaa itse ubikinonia. Sitä on

–       sydämessä

–       maksassa

–       munuaisissa

–       lihaksissa

–       hermostossa

Ubikinonia on myös ravinnossa

–       lihassa

–       sisäelimissä

–       rasvaisissa kaloissa (silli, sardiini, makrilli)

–       pähkinöissä

–       pinaatissa

–       parsakaalissa

–       pavuissa

Ubikinoni, nuoruus, treenaaminen, ikääntyminen

Ubikinonia on kehossamme eniten, kun olemme 20-25 vuotiaita. Ubikinonin tuotanto vähenee vanhetessa. Raskas fyysinen harjoittelu pienentää ubikinonivarastoja, samoin sairaudet.

Ubikinoni vs ubikinoli

Ubikinoni on ubikinonin  hapettunut muoto, ubikinoli on pelkistynyt muoto. Useimmissa ravintolisissä ubikinoni esiintyy sen hapettuneessa muodossa, ubikinonina. Entsyymit pelkistävät ubikinonin suolistossa ubikinoliksi, jonka jälkeen se voi imeytyä ja tehdä tärkeät tehtävänsä kehossamme.

Kaikilla ihmisillä tämä prosessi eli muunto ei toimi esimerkiksi sairauden vuoksi. Imeytymishäiriöt tai ikääntyminen voivat olla syynä muunto-ongelmaan. Iäkkäiden ja vakavasti sairaiden on hyvä ottaa ubikinoni ubikinoli-muodossa.

Ubikinoni ja mitokondriot

Kehon energia tuotetaan mitokodndrioissa, solun sisällä. Ubikinonia on mitokondrioissa.

Mitä enemmän solu tarvitsee energiaa, sitä enemmän se sisältää mitokondrioita. Esimerkiksi lihassoluissa ja siittiösoluissa on paljon mitokondrioita. Mitkokondrioissa muodostuu energiaa, kun ravinnosta saamamme rasvat, hiilihydraatit ja proteiinit poltetaan ja muutetaan energiaksi.

Ubikinoni ja sydän

Sydän tarvitsee paljon energiaa, koska se on käynnissä koko ajan. Se pumppaa verta ja ravinteita kaikkialle kehoon, syntymästä kuolemaan saakka. Sydänlihassoluissa on paljon mitokondrioita runsasta energian kulutusta varten.

Blogin lopussa on mainittuna lääketieteellisiä julkaisuja, joissa toistuvasti havaitaan ubikinonin ja sydäntapahtumien yhteys.

Ubikinoni ja statiinit

Ubikinonin ja kolesterolin valmistusreitti maksassa on hyvin samankaltainen. Kun kolesterolin tuotanto maksassa estetään kolesterolia alentavalla statiinilääkityksellä, se vähentää myös ubikinonin tuotantoa.

Ubikinonin tarve elimistössä on jatkuva. Jos sen tuotanto häiriintyy esimerkiksi statiinien takia, elimistön ubikinonipitoisuus laskee.

Sydänsairaille määrätään automaattisesti kolesterolilääkkeitä eli statiineja. Statiinit vähentävät kolesterolin määrää elimistössä. Ne vähentävät samalla myös ubikinonin määrää. Statiinien yksi sivuvaikutus on lihaskipu, joka voi johtua ubikinonin vähäisestä  määrästä elimistössä.

Statiinilääkitystä käyttävät henkilöt tarvitsevat ubikinonia ravintolisänä. Yhä useampi lääkäri määrää ubikinonia sydänsairaille ja sydänoirehtiville.

Ubikinoni ja migreeni

Ubikinonin ja migreenin yhteys on löydetty tutkimuksissa, ja tämän vuoksi Käypä hoito – suosituksissa suositellaan ubikinonia migreenin hoidossa. Oma oletukseni on, että migreeniin liittyy aina myös jokin muu häiriötilanne kehossa, kuin pelkkä ubikinonin vähäinen määrä. Esimerkiksi raudanpuuteanemia voi olla migreenin taustalla ja raudanpuuteanemian taustalla on lähes aina myös muiden ravintoaineiden puutoksia ellei syynä ole dysbioosi.

Migreeni on välillä varmasti lohduton hoidettava, lääkekokeiluineen. Suosittelen etsimään syytä migreenille. Ota tarvittaessa yhteys posti@vitasal.fi. Autan sinua hoitopolulla etenemisessä.

Ubikinoni ja CFS

Ubikinonia pidetään yhtenä tehokkaimmista ravintolisistä CFS:n eli väsymysoireyhtymän hoidossa. Tämä tieto on peräisin CRS-verkkosivulta.

Missä tilanteissa tarvitset lisää ubikinonia?

–       Energia-aineenvaihdunnan tehostamiseen

–       Väsymykseen

–       Uupumukseen

–       Ikääntyessä

–       Jos sinulla on haasteita ravintorikkaan ruuan saannissa

–       jos ravintoaineiden imeytyminen on heikentynyt

–       jos sinulla on hampaiden kiinnityskudoksen sairaus

–       Jos sinulla on diabetes

–       Jos sinulla on sydämen vajaatoiminta tai muita sydänvaivoja (kardiomyopatia, angina pectoris)

–       Jos syöt kolesterolilääkettä

–       Jos sinulla on korkea verenpaine

–       Ankaran fyysisen rasituksen yhteydessä

–       Urheiljoiden lihaskipujen yhteydessä

–       Jos sinulla on huono vastustuskyky eli Immuniteetti

–       Jos sinulla on kognitiivisia vaikeuksia

–       Jos sinulla on allergia

–       Jos sinulla on migreeni

Saat nyt 25 % alennuksen ubikinoni-tuotteisiin

Vitasalin asiakkaat saavat 25% alennuksen ubikinoni-tuotteisiin (ja myös muihin ravintolisiin) VITASAL25 -koodilla. Verkkokaupan osoite on www.pharmanord.fi/webshop.

Huomio!

Jos sinulla on verenhyytymistä ehkäisevä lääkitys, ubikinonin käytöstä pitää keskustella lääkärin kanssa.

LÄÄKETIETEELLISIÄ JA TIETEELLISIÄ JULKAISUJA UBIKINONISTA

1993: Alho, H.
Onko ubikinoni huomion arvoinen?
https://www.duodecimlehti.fi/duo40067

2014: Mortensen, S. ym. 2014:
The effect of coenzyme Q10 on morbidity and mortality in chronic heart failure: results from Q-SYMBIO: a randomized double-blind trial

JACC (Journal of the American College of Cardiology)

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25282031/

2018: https://www.ravintolisatiedotus.fi/ajankohtaista/tohtori-tolonen-ubikinoni-tulisi-lisata-sydantautien-kaypa-hoito-suosituksiin

2018: Singh RB ym.:
Coenzyme Q10 Modulates Remodeling Possibly by Decreasing Angiotensin-Converting Enzyme in Patients with AcuteCoronary Syndrome.

Antioxidants (Basel). 2018 Jul 25;7(8). pii: E99.

2018: Zozina VI ym.
Coenzyme Q10 in Cardiovascular and Metabolic Diseases: Current State of the Problem. 

Current Cardiology Reviews. 2018 Apr 15.

2018: Kahri, J.
Statiinihoito ja lihasoireet.
Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim. 2018;134(7):665-6

2021: Raizner, A E & Quinones, M A.
Coenzyme Q 10 for Patients With Cardiovascular Disease

JACC Focus Seminar. 2021 Feb 9;77(5):609-619.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33538259/

Migreeni

https://www.kaypahoito.fi/nix01215

Ps. Vitasal terveysvastaanotto etsii ja tuottaa tietoa terveydestä ja sairaudesta biokemiallisesta, fysiologisesta ja lääketieteellisestä näkökulmasta.

Lue lisää:  www.vitasal.fi

Monet käyttävät ubikinonia uupumustilanteessa. Uupumuksessa kyse on aina monesta tekijästä, mutta uupumus on aina sitä, että energiaa ei saada riittävästi päivän tarpeisiin nähden.

Lue lisää: https://vitasal.fi/uupumuksen-fysiologia-ja-sen-hoitaminen/

Vitasal verkkokaupassa on edullisia webinaareja, esimerkiksi uupumuksesta:

https://vitasal.fi/tuote/uupumuksen-hoito-webinaari/

Vitasalin maksuttomat facelivet torstaisin klo 18. Tervetuloa mukaan!

Haluatko pysyä ajantasalla kokonaisvaltaiseen terveyteen liittyvissä asioissa?

Liittymällä Vitasalin sähköpostilistalle saat suoraan sähköpostiisi arvokasta tietoa terveydestä. Voit halutessasi poistua listalta milloin vain.