Mikä on ubikinoni?

Todennäköisesti sana ubikinoni on sinulle jo tuttu. Olet ehkä nähnyt mainoksia tai lukenut sydänartikkeleiden yhteydessä ubikinonista.

Keho tuottaa itse ubikinonia, sitä saa ravinnosta ja sitä voi ostaa kaupasta. Ubikinoni on vitamiinin kaltainen yhdiste. Muun muassa maksa tuottaa ubikinonia. Eräissä tilanteissa tarve on moninkertainen suhteessa saantiin. Blogin lopussa kerron tilanteet, jolloin tarvitset ubikinonia tai ubikinolia ravintolisänä.

Ubikinoni on synonyymi Q10:lle tai koentsyymi Q10:lle. Ubikinonista on myös ubikinoli-muoto, josta kerron myös tässä blogissa.

Ubikinonin yksi tärkeimmistä tehtävistä elimistössä on toimia energian tuotannossa. Ubikinoni auttaa muuttamaan ravinnon rasvaa, hiilihydraatteja ja proteiinia energiaksi eli ATP:ksi (adenosiinitrifosfaatti).

ATP:n avulla tapahtuva energia-aineenvaihdunta tapahtuu solujen sisällä, mitokondrioissa. Mitokondriot ovat solujen omia energiavoimalaitoksia.

Keho tuottaa siis itse ubikinonia, mutta sitä voi ostaa myös valmisteena luontaistuotekaupoista ja apteekeista. Ubikinoni on ollut ennen reseptivalmiste. Vaikka keho tuottaa ubikionia itse ja sitä saa myös ruuasta, niin tietyissä tilanteissa sitä tulee ottaa myös ravintolisänä. Ubikinoni – pitoisuutta kehossa voi mitata monilla funktionaalisen lääketieteen testeillä.

Elimistö tuottaa itse ubikinonia. Sitä on

–       sydämessä

–       maksassa

–       munuaisissa

–       lihaksissa

–       hermostossa

Ubikinonia on myös ravinnossa

–       lihassa

–       sisäelimissä

–       rasvaisissa kaloissa (silli, sardiini, makrilli)

–       pähkinöissä

–       pinaatissa

–       parsakaalissa

–       pavuissa

Ubikinoni, nuoruus, treenaaminen, ikääntyminen

Ubikinonia on kehossamme eniten, kun olemme 20-25 vuotiaita. Ubikinonin tuotanto vähenee vanhetessa. Raskas fyysinen harjoittelu pienentää ubikinonivarastoja, samoin sairaudet.

Ubikinoni vs ubikinoli

Ubikinoni on ubikinonin  hapettunut muoto, ubikinoli on pelkistynyt muoto. Useimmissa ravintolisissä ubikinoni esiintyy sen hapettuneessa muodossa, ubikinonina. Entsyymit pelkistävät ubikinonin suolistossa ubikinoliksi, jonka jälkeen se voi imeytyä ja tehdä tärkeät tehtävänsä kehossamme.

Kaikilla ihmisillä tämä prosessi eli muunto ei toimi esimerkiksi sairauden vuoksi. Imeytymishäiriöt tai ikääntyminen voivat olla syynä muunto-ongelmaan. Iäkkäiden ja vakavasti sairaiden on hyvä ottaa ubikinoni ubikinoli-muodossa.

Ubikinoni ja mitokondriot

Kehon energia tuotetaan mitokodndrioissa, solun sisällä. Ubikinonia on mitokondrioissa.

Mitä enemmän solu tarvitsee energiaa, sitä enemmän se sisältää mitokondrioita. Esimerkiksi lihassoluissa ja siittiösoluissa on paljon mitokondrioita. Mitkokondrioissa muodostuu energiaa, kun ravinnosta saamamme rasvat, hiilihydraatit ja proteiinit poltetaan ja muutetaan energiaksi.

Ubikinoni ja sydän

Sydän tarvitsee paljon energiaa, koska se on käynnissä koko ajan. Se pumppaa verta ja ravinteita kaikkialle kehoon, syntymästä kuolemaan saakka. Sydänlihassoluissa on paljon mitokondrioita runsasta energian kulutusta varten.

Blogin lopussa on mainittuna lääketieteellisiä julkaisuja, joissa toistuvasti havaitaan ubikinonin ja sydäntapahtumien yhteys.

Ubikinoni ja statiinit

Ubikinonin ja kolesterolin valmistusreitti maksassa on hyvin samankaltainen. Kun kolesterolin tuotanto maksassa estetään kolesterolia alentavalla statiinilääkityksellä, se vähentää myös ubikinonin tuotantoa.

Ubikinonin tarve elimistössä on jatkuva. Jos sen tuotanto häiriintyy esimerkiksi statiinien takia, elimistön ubikinonipitoisuus laskee.

Sydänsairaille määrätään automaattisesti kolesterolilääkkeitä eli statiineja. Statiinit vähentävät kolesterolin määrää elimistössä. Ne vähentävät samalla myös ubikinonin määrää. Statiinien yksi sivuvaikutus on lihaskipu, joka voi johtua ubikinonin vähäisestä  määrästä elimistössä.

Statiinilääkitystä käyttävät henkilöt tarvitsevat ubikinonia ravintolisänä. Yhä useampi lääkäri määrää ubikinonia sydänsairaille ja sydänoirehtiville.

Ubikinoni ja migreeni

Ubikinonin ja migreenin yhteys on löydetty tutkimuksissa, ja tämän vuoksi Käypä hoito – suosituksissa suositellaan ubikinonia migreenin hoidossa. Oma oletukseni on, että migreeniin liittyy aina myös jokin muu häiriötilanne kehossa, kuin pelkkä ubikinonin vähäinen määrä. Esimerkiksi raudanpuuteanemia voi olla migreenin taustalla ja raudanpuuteanemian taustalla on lähes aina myös muiden ravintoaineiden puutoksia ellei syynä ole dysbioosi.

Migreeni on välillä varmasti lohduton hoidettava, lääkekokeiluineen. Suosittelen etsimään syytä migreenille. Ota tarvittaessa yhteys posti@vitasal.fi. Autan sinua hoitopolulla etenemisessä.

Ubikinoni ja CFS

Ubikinonia pidetään yhtenä tehokkaimmista ravintolisistä CFS:n eli väsymysoireyhtymän hoidossa. Tämä tieto on peräisin CRS-verkkosivulta.

Missä tilanteissa tarvitset lisää ubikinonia?

–       Energia-aineenvaihdunnan tehostamiseen

–       Väsymykseen

–       Uupumukseen

–       Ikääntyessä

–       Jos sinulla on haasteita ravintorikkaan ruuan saannissa

–       jos ravintoaineiden imeytyminen on heikentynyt

–       jos sinulla on hampaiden kiinnityskudoksen sairaus

–       Jos sinulla on diabetes

–       Jos sinulla on sydämen vajaatoiminta tai muita sydänvaivoja (kardiomyopatia, angina pectoris)

–       Jos syöt kolesterolilääkettä

–       Jos sinulla on korkea verenpaine

–       Ankaran fyysisen rasituksen yhteydessä

–       Urheiljoiden lihaskipujen yhteydessä

–       Jos sinulla on huono vastustuskyky eli Immuniteetti

–       Jos sinulla on kognitiivisia vaikeuksia

–       Jos sinulla on allergia

–       Jos sinulla on migreeni

Saat nyt 25 % alennuksen ubikinoni-tuotteisiin

Vitasalin asiakkaat saavat 25% alennuksen ubikinoni-tuotteisiin (ja myös muihin) VITASAL25 -koodilla. Verkkokaupan osoite on www.pharmanord.fi/webshop.

Huomio!

Jos sinulla on verenhyytymistä ehkäisevä lääkitys, ubikinonin käytöstä pitää keskustella lääkärin kanssa.

LÄÄKETIETEELLISIÄ JA TIETEELLISIÄ JULKAISUJA UBIKINONISTA

1993: Alho, H.
Onko ubikinoni huomion arvoinen?
https://www.duodecimlehti.fi/duo40067

2014: Mortensen, S. ym. 2014:
The effect of coenzyme Q10 on morbidity and mortality in chronic heart failure: results from Q-SYMBIO: a randomized double-blind trial

JACC (Journal of the American College of Cardiology)

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25282031/

2018: https://www.ravintolisatiedotus.fi/ajankohtaista/tohtori-tolonen-ubikinoni-tulisi-lisata-sydantautien-kaypa-hoito-suosituksiin

2018: Singh RB ym.:
Coenzyme Q10 Modulates Remodeling Possibly by Decreasing Angiotensin-Converting Enzyme in Patients with AcuteCoronary Syndrome.

Antioxidants (Basel). 2018 Jul 25;7(8). pii: E99.

2018: Zozina VI ym.
Coenzyme Q10 in Cardiovascular and Metabolic Diseases: Current State of the Problem. 

Current Cardiology Reviews. 2018 Apr 15.

2018: Kahri, J.
Statiinihoito ja lihasoireet.
Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim. 2018;134(7):665-6

2021: Raizner, A E & Quinones, M A.
Coenzyme Q 10 for Patients With Cardiovascular Disease

JACC Focus Seminar. 2021 Feb 9;77(5):609-619.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33538259/

Migreeni

https://www.kaypahoito.fi/nix01215

Ps. Vitasal terveysvastaanotto etsii ja tuottaa tietoa terveydestä ja sairaudesta biokemiallisesta, fysiologisesta ja lääketieteellisestä näkökulmasta.

Lue lisää:  www.vitasal.fi

Monet käyttävät ubikinonia uupumustilanteessa. Uupumuksessa kyse on aina monesta tekijästä, mutta uupumus on aina sitä, että energiaa ei saada riittävästi päivän tarpeisiin nähden.

Lue lisää: https://vitasal.fi/uupumuksen-fysiologia-ja-sen-hoitaminen/

Vitasal verkkokaupassa on edullisia webinaareja, esimerkiksi uupumuksesta:

https://vitasal.fi/tuote/uupumuksen-hoito-webinaari/

Vitasalin facelivet torstaisin klo 18. Syyskuun 2021 aiheena uupumus.

Tervetuloa mukaan!

61 vastausta

 1. You mentioned this adequately.
  pharmacy online mexico [url=https://canadianpharmacies-24h.com]generic viagra online[/url] legal canadian prescription drugs online

 2. Amazing a good deal of fantastic tips.
  buy cheap essays [url=https://flowleadsua.com]https://flowleadsua.com/[/url] website evaluation essay

 3. Nicely put, Kudos!
  personal essay writers [url=https://quality-essays.com]https://quality-essays.com/[/url] business writing services

 4. Reliable postings. Thanks.
  canada prescription plus pharmacy [url=https://onlinepharmacycanadahelp.com]walmart pharmacy online[/url] drug prices comparison

 5. Wow loads of terrific info.
  cliche college essays [url=https://homeworkcourseworkhelps.com]easy essay writer[/url] phd thesis writing service

 6. Thank you. Plenty of tips.
  best canadian pharmacies [url=https://canadianpharmacies-24h.com]walgreens online pharmacy[/url] best online canadian pharcharmy

 7. You’ve made your position quite effectively!!
  college personal essays [url=https://quality-essays.com]https://quality-essays.com/[/url] personal statement writing help

 8. You said it fantastically.
  how to write an evaluative essay [url=https://essaywriting4you.com]essay writing formats[/url] scholarship essay writing service

 9. You made your point.
  pharmacy prices [url=https://canadianpharmacylist.com]canadian king pharmacy[/url] trusted online pharmacy reviews

 10. Valuable information. Cheers.
  buy essay papers online [url=https://service-essay.com]https://service-essay.com/[/url] content writing services vancouver

 11. Fine advice. Appreciate it!
  how to write a conclusion paragraph for an essay [url=https://altertraff.com]write my essays[/url] cheap assignment writing service

 12. Nicely put, Thank you!
  ordering prescriptions from canada legally [url=https://rxpharmacyteam.com]canada discount drug[/url] legitimate online pharmacies

 13. Thanks a lot! Fantastic information.
  higher english critical essay help [url=https://essaywriting4you.com]best essay writing websites[/url] law essay writing service

 14. This is nicely put! !
  mexican online pharmacies [url=https://canadapharmacies-24h.com]prescription drugs online without doctor[/url] canada prescription drugs

 15. With thanks, Great stuff.
  writing compare and contrast essay [url=https://service-essay.com]https://service-essay.com/[/url] cheap writing service

 16. Incredible tons of great knowledge.
  the best college essays [url=https://dissertationwritingtops.com]essay writer[/url] article writers

 17. Wow lots of helpful knowledge.
  why do you want to go to college essay [url=https://topswritingservices.com]https://topswritingservices.com/[/url] best professional cv writing services

 18. Wonderful stuff. Many thanks!
  canadian pharmacy meds [url=https://rxpharmacyteam.com]canadian pharmacy 365[/url] canadian discount pharmacy

 19. Cheers! A good amount of info.
  what to write on a college essay [url=https://freshapps.space]argumentative essay[/url] custom of writing letters

 20. Excellent postings. With thanks!
  homework essay help [url=https://essaypromaster.com]best college application essay service[/url] help in writing

 21. Superb content. With thanks.
  essays to buy [url=https://topswritingservices.com]https://topswritingservices.com/[/url] pay for writing an essay

 22. Cheers. Numerous data.
  how to write the best college application essay [url=https://agbsl.pro]https://agbsl.pro/[/url] essay paper writers

 23. Valuable tips. Many thanks!
  pain meds online without doctor prescription [url=https://canadianpharmacies-24h.com]canada pharmaceutical online ordering[/url] pharmacy cheap no prescription

 24. Thanks! Numerous stuff.
  how to write an essay for a scholarship [url=https://writingthesistops.com]essay writing service[/url] top essay writing websites

 25. Nicely put, Kudos!
  writing descriptive essays [url=https://essaypromaster.com]https://essaypromaster.com/[/url] writing services canada

 26. Really loads of excellent knowledge.
  generic viagra online pharmacy [url=https://canadarx-drugservices.com]pharmacy price comparison[/url] canadian online pharmacies legitimate by aarp

 27. This is nicely said. !
  how to write mba essays [url=https://flowleadsua.com]writing a analytical essay[/url] academic freelance writers

 28. Thanks a lot. I like it!
  write my essay 4 me [url=https://agbsl.pro]essay writing services[/url] website content writing services

 29. Excellent info. Many thanks.
  cheap viagra online canadian pharmacy [url=https://onlinepharmacycanadahelp.com]top rated canadian pharmacies online[/url] walgreens pharmacy

Kommentointi ei ole käytössä.