Kuva: Maria-Terttu Lindfors, Linlö 2021

Onko sinulla toistuvasti infektioita ja saatko helposti flunssan? Onko vastustuskyvyn heikkeneminen havaittu verikokeilla: esimerkiksi onko sinulla matala D-vitamiinitaso, B12- ja folaattitaso ja/tai rautataso? 

Vastustuskykyä eli immuniteettia voi vahvistaa monella eri tavalla. Kontakti taudinaiheuttajiin on hyvästä! Älä elä ’steriilissä’ ympäristössä. Taudinaiheuttajat pitävät kehomme hereillä eikä immuunisysteemi pääse laiskistumaan. Ne aktivoivat puolustusjärjestelmäämme muun muassa T- ja B- solujen avulla. 

Tässä blogissa esitellään 10 keinoa parantaa vastustuskykyä  ja elää  sovussa kulkutautien kanssa. Valitse itsellesi sopivimmat tai helpoimmat keinot pyrkimyksissäsi elää tervettä ja elinvoimaista elämää. 

1. REAGOI ENSIOIREISIIN 

Ota ensioireisiin esimerkiksi C-vitamiinia 1 g x 3 ja samassa yhteydessä sinkkiä 15-30 mg. Joiltakin C-vitamiini vie yöunet, joten ota C-vitamiinit ennen iltaa. Älä ota sinkkiä tyhjään vatsaan, siitä tulee paha olo. D-vitamiinia voit ottaa isommat annokset flunssan yhteydessä, minimi on 100 ug aamuisin. Ota maitohappobakteereita valmisteena ennen nukkumaan menoa.

Ota C-vitamiini + sinkkitankkaus tiheästi vain ensimmäisenä oirepäivänä, harvenna tahtia voinnin parantuessa.

2. HOIDA PAIKALLISESTI

Kurkkuoireisiin on esimerkiksi Puhdas + tehnyt suihkeen, jossa on C-vitamiinia, sinkkiä ja echinaforcea. Oireiden ilmaantuessa suihkeita pitää ottaa tämän tästä, eikä vain kerran päivässä. Myös Vogelilla on yskänsuihke, joka sisältää eri yrttejä tautia taltuttamaan. Meillä on Biomedin Carolus-valmiste aina jääkaapissa hätävaratuotteena, flunssan varalle. Sitä voi käyttää myös vatsatautien yhteydessä.

Paikallishoitoesimerkkejä; esim. kurkun kurlaaminen suolavedellä, nenän limakalvojen turvotuksen laskeminen jollakin reseptivapaalla allergialääkkeellä, korvan kutinaan valkosipulin kynsi korvakäytävän ulkosuulle. 

3. JUO RUNSAASTI

Juo runsaasti; hunajavettä, kamomillateetä, vihreää teetä, valkoista teetä. 

Kamomilla on luonnon antibiootti, jonka vuoksi se sopii hoitojuomaksi. Valkoinen ja vihreä tee sisältävät paljon antioksidantteja, joiden avulla keho taistelee tauteja vastaan. Porkkana-appelsiinituoremehu sisältää paljon antioksidantteja, varsinkin kun sen valmistaa itse.

Hunajassa on valtava määrä hoitavia elementtejä. Älä laita hunajaa kiehuvaan veteen, jotta mahdollisimman monet hoitavat osat olisivat sinulle hyödyksi.

4. LEPÄÄ JA NUKU RIITTÄVÄSTI 

Hidasta tahtia heti ensioireiden ilmaannuttua. Hanki ilmainen mikrobikylpy viettämällä aikaa luonnossa. Huolehdi riittävästä ja palauttavasta unesta. Jos sinulla on hankaluuksia riittävän tai laadukkaan unen saamisessa, niin tarkista Vitasalin 45 vinkkiä, joilla voit parantaa yöuntasi. Lue vinkit unettomuuteen tästä blogitekstistä.

Puhti-laboratoriopalveluiden Susanna kertoo Vitasalin podcastissa uniasioista: https://vitasal.fi/podcastit/. Jos teetät laboratoriokokeita PUHTI – palveluiden kautta, käytä vitasal10 – alekoodia kassalla, niin saat 10 % alennuksen kassalla.

5. SYÖ & JUO ANTIOKSIDANTTEJA

Syö antioksidantteja, jotta keho reagoi taudinaiheuttajiin estämällä niiden elinkyvyn. Nauti värikkäitä ruokia ja juomia sekä antioksidantteja ravintolisinä. Antioksidanttipitoisia ruuat ovat värikkäitä: kasvikset, vihannekset, marjat, rasvainen kala. 

6. YLLÄPIDÄ SUOLISTON TERVEYTTÄ

Kuva: Maria-Terttu Lindfors. Syyskeitto tekeillä 2022.

Terve keho tuottaa suolistossa hyviä bakteereita moniin eri tehtäviin kehossamme. Fermentoidut ruoka-aineet sisältävät itsessään hyviä bakteereja. Tautiaikana on hyvä ottaa maitohappobakteereita ravintolisänä. Biolatten Imucol on suunniteltu juuri tartuntatautien aikaan nautittavaksi, se sisältää hyvien bakteereiden lisäksi pienen määrän D-vitamiinia ja sinkkiä. Lue lisää täältä:  https://vitasal.fi/biolatten-imucol-tuotteessa-monta-suolistosi-vastustuskykya-lisaavaa-ainesosaa/

Maitohappobakteerivalmisteita on runsaasti tarjolla, ja valinta on joskus vaikea tehdä. Lue lisää eri vaihtoehdoista täältä: https://vitasal.fi/mika-on-maitohappobakteeri-eli-probiootti/

7. TULEHDUSTA ALENTAVA  JA ESTÄVÄ RUOKAVALIO

Jos olet havainnut tutkimuksessa tai verikokeissa (CRP, La, leuk) tulehdustilan kehossasi, niin voit tukea parantumista tulehdusta lievittävällä ruokavaliolla. Se on maidoton, sokeriton ja viljaton. Noudata sitä esimerkiksi viikon ajan tai jos mahdollista, pidempään. Sairaana ollessasi käytä mahdollisimman paljon nestemäistä ravintoa (pirtelöt, keitot, luuliemi). Käytä ruokavaliossa värejä eli antioksidantteja. 

Maito- vilja- painotteinen ruokavalio ei sisällä riittävästi ravinteita. Pyri syömään itsetehtyä, ravintorikasta, värikästä ruokaa. Laadukkaat rasvat vahvistavat vastustuskykyäsi. Huolehdi, että saat enemmän omega3 – rasvahappoja (kaloissa) ja vähemmän omega6 – rasvahappoja (mm. kasviöljyissä). Älä käytä prosessoituja rasvoja lainkaan (margariinit). Lue Imucol-bakteerivalmisteesta lisää täältä: https://vitasal.fi/biolatten-imucol-tuotteessa-monta-suolistosi-vastustuskykya-lisaavaa-ainesosaa/

8. IMMUNITEETTIA VAHVISTAVIA RAVINTOLISIÄ

Tavoitteena on, että saamme riittävästi ravinteita ruuasta. Monella meistä ei ole riittävästi ajallisia resursseja satsata ruuanlaittoon. Tällöin ja myös kulkutautiaikana on syytä ottaa immuniteettia vahvistavia ravintolisiä jo ennaltaehkäisevästi. Terveemmälle ihmiselle riittää monivitamiinivalmiste, heikomman vastustuskyvyn omaava henkilö voi ottaa alla olevia ravintolisiä erillisinä tuotteina, jolloin kutakin ravintoainetta nautitaan isompia määriä hetken aikaa. Kysy apua asiantuntijalta posti@vitasal.fi. 

9. TUKIHOITOTUOTTEITA, JOTKA VAHVISTAVAT IMMUNITEETTIA

Löytyykö sinulta joitakin alla olevista tuotteista kotoasi? Voit valmistaa havupuujuomaa itsekin, mutta kaupasta ostettuna uutteena se on tehokkaammassa muodossa. Kurkumaa voit nauttia ostamalla ruokakaupasta sitä juurena, mutta terveyskaupan tuotteessa saat vaikuttavaa ainetta enemmän käyttöösi. Sama koskee inkivääriä ja valkosipulia. 

10. TAUDINAIHEUTTAJIA TUHOAVIA ANTIMIKROBISIA TUOTTEITA

Infektion eli tulehduksen iskiessä, hyökkää takaisin. Taudit ovat taudinaiheuttajien eli epäedullisten mikrobien aikaansaamia mahdollisesti ikäviä tiloja keholle. Pyri pääsemään eroon taudinaiheuttajista alla olevien luontaistuotteiden avulla. Mikäli aloitat droppaamisen eli itsesi hoitamisen heti ensioireiden ilmaannuttua, saatat päästä eroon koko taudista tai tautiaika voi lyhentyä.

Niin kutsutut antimikrobiset aineet ovat pääosin yrttejä. Uutteet ovat voimakkaimmassa muodossa tippavalmisteihin verrattuna. Käytä yrttejä vain kuureittain ja ohjeen mukaan.

Lue lisää antimikrobista aineista täältä: https://vitasal.fi/antimikrobiset-aineet-tuotteet/

HANKITKO RAVINTOLISÄSI VERKKOKAUPOISTA? SAAT VITASAL – koodeilla monesta eri verkkokaupasta alennuksia. Tässä alekoodit, ole hyvä!

PharmaNord 25 % – koodi vitasal25 (https://www.pharmanord.fi/webshop)

– Puhdas Plus 25% – koodi VITASAL

(www.puhdasplus.fi)

– Biomed 15% – koodi vitasal15

(www.biomed.fi)

– Puhdistamo 15% – koodi VITASAL

(www.puhdistamo.fi)

– Terveyskaista 15% – koodi VITASAL

(www.terveyskaista.fi)

– Ruohonjuuri 10% – koodi VITASAL-RUOHONJUURI

(www.ruohonjuuri.fi)

– Nordic Laboratories -15% – koodi VITASAL15 (http://nordiclabs.com/ Alennuksia ravintolisistä kun VMS-profiili luotuna)

-PUHTI – palvelut – 10% -koodi vitasal10

(www.puhti.fi)

Haluatko pysyä ajantasalla kokonaisvaltaiseen terveyteen liittyvissä asioissa?

Liittymällä Vitasalin sähköpostilistalle saat suoraan sähköpostiisi arvokasta tietoa terveydestä. Voit halutessasi poistua listalta milloin vain.