Suolahappo on välttämättömyys mahalaukun toiminnassa. Miksi se on kuitenkin melko tuntematon asia ja miksi hapoton vatsa ohitetaan edelleen, kun etsitään syytä suoliston oirehdinnalle? Miksi vatsavaivat liitetään enimmäkseen liikahappoisuuteen ja vähähappoisuus jää huomiotta?
Opi muutama asia suolahaposta itsesi tai läheisesi takia. Suolahapon puute tarkoittaa vähähappoista tai hapotonta vatsaa, siitä voit lukea enemmän täältä: https://vitasal.fi/11-hapottoman-vatsan-syyta/ ja https://vitasal.fi/viisi-eri-tapaa-arvioida-onko-sinulla-hapoton-vatsa/
Mahalaukku
Ruoka viipyy mahalaukussa muutaman tunnin. Mahalaukussa ruokaan sekoittuu limaa, suolahappoaja pepsinogeenejä (pepsiiniä). Suolahapon ansiosta mahalaukussa on alhainen pH (1-2) ja näissä olosuhteissa tuhoutuu ruuan ja ympäristön suuhun ja mahalaukkuun viemät haitalliset mikrobit. Suolahapon ansiosta ruuan mukana tulleet mikrobit eivät mene ohutsuoleen estämään ohutsuolen toimintaa. Jos ohutsuoleen pääsee epäedullisia mikrobeja, tilaa kutsutaan SIBOksi. Paksunsuolen mikrobiston epätasapainotilannetta kutsutaan dysbioosiksi.
Suolahapon lisäksi myös pepsiinin tehtävä on pilkkoa valkuaisaineita. Pepsiinin toiminnan seurauksena suolahapon eritys aktivoituu. Tämän prosessin ylläpitoon tarivitaan hapan ympäristö. Hapoton vatsa ei mahdollista edellä mainittuja prosesseja.
Monissa suolahappovalmisteissa on vain suolahappoa. Puhdistamon suolahappovalmisteessa on myös pepsiiniä. Tästä alempana.
Valkuaisaineiden sulattaminen alkaa mahalaukussa. Rasvojen ja hiilihydraattien sulattaminen pääosin alkaa alempana ruuansulatuskanavassa. Ruuasta tulevien ravintoaineiden imeytyminen alkaa myös ruuansulatuksen myöhemmissä vaiheissa, mutta suolahappoa tarvitaan jo mahalaukussa hivenaineiden käsittelyyn jatkotyöstämistä varten.
Mahalaukku erittää suolahappoa, mahanestettä, gastriinihormonia (gastropanel tutkii tätä), limaa ja sisäistä tekijää (liittyy B12-vitamiiniin). Vagus-hermo on osa mahalaukun toimintaa.
Suolahapon erityksen myötä haima saa viestin: sen pitää alkaa erittää ruuansulatusentsyymejä ja sappea, joita tarvitaan välttämättömästi ruuansulatuksessa (GI MAPissa tutkitaan tämä asia, lue lisää täältä: https://vitasal.fi/gi-map-testi-ratkaisu-pitkittyneisiin-vatsavaivoihin/). Tämän kun tiedostaa, on helppo ymmärtää, miksi ruuan syöminen ei tuokaan hyvinvointia joissain tapauksissa, vaan pahoinvointia.
Mihin suolahappoa (Hcl) tarvitaan?
Suolahappo on osatekijä ravintoaineiden imeytymisessä ja käyttöönotossa. Vähähappoinen tai hapoton vatsa heikentää B12-vitamiinin, kalsiumin, magnesiumin, sinkin ja raudan imeytymistä. Myös joidenkin lääkkeiden imeytyminen heikentyy tai estyy. ”Hapoton maha on mahasyövän merkittävin yksittäinen riskitekijä.” (Ahn JS, Eom C-S, Jeon CY, Park MS)
Pitkäaikainen happosalpaajien käyttö = vähähappoinen tai hapoton vatsa
Ikääntyessä suolahapon eritys vähenee. Siitä huolimatta nimenomaan iäkkäille määrätään happosalpaajia ratkaisemaan suoliston terveyshaasteita. Happosalpaaja on tärkeä apu akuuttiin tilanteeseen, mutta käyttöohjeessakin mainitaan, että happosalpaajaa ei tule ottaa pitkäaikaiseen käyttöön. Hapottomalla vatsalla ja suolahapon puutteella on paljon negatiivisia terveysvaikutuksia.
Helicobakteeri-infektio hoitamattomana aiheuttaa hapottoman vatsan
Helicobakteeri-infektio aiheuttaa usein vaikeita oireita, mutta sitä esiintyy myös oireettomana. Olen tavannut paljon asiakkaita, joilla on vatsa-oireita, mutta helicobakteeria ei ole poissuljettu. Asiakkaillani noin neljänneksellä on löytämätön ja hoitamaton helicobakteeri-infektio. Jos sinulla on suolisto-oireita, poissulje helicon mahdollisuus vasta-ainetutkimuksella, GastroPanel-verikokeella tai GI MAP –testillä. Voit pyytää gastropanel-verikokeen terveyskeskuslääkäriltäsi tai työterveyslääkäriltäsi. Taitava lääkäri huomioi gastroskopiaa tehdessä hapottoman vatsan.
Närästys on sekä hapottoman vatsan että liikahappoisen vatsan oire
Oirekartoitus, testit, tutkimukset ovat tärkeitä, jotta et hoida väärin vatsaasi. Närästys voi johtua vääristä ruoka-aineista (viivästyneet ruoka-ainereaktiot, ruoka-aineyliherkkyydet, allergiat, lue lisää täältä: https://vitasal.fi/viivastyneet-ruoka-ainereaktiot-iga-ja-igg-vatsavaivojen-syyna/), liiasta suolahaposta (närästys liitetään lähes aina tähän, lue lisää: https://vitasal.fi/refluksi-ala-opi-elamaan-sen-kanssa-vaan-selvita-syy-ja-hoida-itsesi-kuntoon/) mutta myös hapottomasta vatsasta. Ota selvää, mikä sinun vatsaoireidesi taustalla on (saat apua: posti@vitasal.fi).
Tilat, jotka aiheuttavat matalia mahahappotasoja
- Hoitamaton kilpirauhassairaus (esim. T3- hormonin puutos aiheuttaa vähähappoisuutta kuten yleisestikin kr-vajaatoiminta)
- esiintyy usein raudanpuutteen yhteydessä
- Pitkäkestoinen stressi
- Jatkuva hiilihappopitoisten juomien käyttö
- B-vitamiinien, sinkin, jodin vähäinen saanti ravinnosta tai ne eivät imeydy esim. keliakian tai suolistosairauden takia
- Ravintoköyhä ruokavalio
- Ruoka-aineyliherkkyydet ja allergiat
- Helicobakteeri
- ikääntyminen
Tarkista onko sinulla vähähappoinen tai hapoton vatsa
Hapottoman vatsan voi saada selville oireita arvioimalla, kotikutoisilla testeillä sekä verikokeilla ja tutkimuksilla. Lue lisää:
11 hapottoman vatsan syytä
5 eri tapaa arvioida onko sinulla hapoton vatsa
Viisi tuotetta hapottoman vatsan hoitamiseksi
Käytä tarvittaessa suolahappolisää
Viime vuoteen saakka olen hankkinut suolahappovalmisteet kansainvälisistä verkkokaupoista. Solgar on pitkään myynyt suolahappovalmisteita, niitä saa suomalaisista terveyskaupoista ja joistakin apteekeista. Hypochyllin on apteekkivalmiste, vieläköhän sitä on markkinoilla?
Suomalainen PUHDISTAMO alkoi viime vuonna valmistaa suolahappokapselia, joka sisältää myös tarpeellista pilkkojaa, pepsiiniä. Tee suolahappotesti, arvioi yksilöllinen suolahapon tarpeen määrä, lue lisää täältä: https://vitasal.fi/viisi-eri-tapaa-arvioida-onko-sinulla-hapoton-vatsa/).
Puhdistamon suolahappokapselissa on
- Betaiinihydrokloridia 550 mg (Hcl); riittää monille ihmisille
- Keltakatkerouutetta 50 mg; tehostaa ruuansulatusta
- Pepsiiniä 25 mg, lisää suolahapon toimintakykyä + osallistuu valkuaisaineiden pilkkomiseen
Kapseli ei sisällä lisä- eikä täyteaineita. Se on laktoositon, maidoton, gluteeniton ravintolisä.
Ohjeessa lukee: ota 1 kapseli ennen ruokailua. Vitsalilla ohjeistetaan ottamaan suolahappokapseli ja entsyymivalmiste aterian alussa. Käytäntö on osoittanut, että jos unohtaa ottaa kapselit aterian alussa, niin ne voi ottaa myös aterian lopussa tai kohta aterian jälkeen.
Suolahappokapseli tukee omaa suolahapontuotantoasi. Arvioi oma, yksilöllinen tarpeesi suolahappotestillä. Suolahappoa tarvitaan siis ruuan pilkkomiseen mahalaukussa, jonka takia kapseli otetaan aterian yhteydessä. Ohjeessa neuvotaan ottamaan kapseli ennen ateriaa. Voit ottaa kapselin myös aterian aluksi. Itse otan kapselin jopa aterian jälkeen, jos olen unohtanut ottaa sen. On tärkeämpää ottaa kapseli vähän viivästyneesti kuin olla ottamatta kokonaan.
Milloin suolahappolisää ei tule käyttää?
- Jos ruuansulatuselimistön limakalvoalue on rikki (esim. jos ruoka-aineet kirveltävät, omeanviinietikka kirvelee, limakalvo punoittaa, verta tulee ysköksissä tai ulosteessa)
- Jos sinulla on mahahaava
- Jos mahalaukkusi on liikahappoinen (salpaa hapontuotantoa tilkalla kermaa, Renniellä, soodalla ja ryhdy pitkäkestoiseen suoliston kunnostamiseen toisella tapaa). Tämä voi esiintyä jatkuvana närästyksenä, refluksitautina
- Jos sinulla on lääkitys em. vaivoihin
- Erityisen herkkä vatsa
- Jos kova stressi on lisännyt suolahapon tuotantoa jo valmiiksi (huom. usein pitkittynyt stressi vähentää suolahapon tuotantoa, tähän tarvitaan aika pitkä aika)
Tavoittele optimaalista terveyttä varsinkin suoliston osalta
Tavoitteena on saada oma suolahapon tuotanto optimaaliseksi tai toimimaan paremmin. Tilanteen korjaamiseksi/palauttamiseksi tarvitset monenlaisia tekoja. Keinoja voit lukea täältä: https://vitasal.fi/5-tuotetta-hapottoman-vatsan-hoitamiseksi/. Todennäköisesti tarvitset myös ruuansulatusentsyymejä. Puhdistamolla myös vahva ruuansulatusentsyymi, jota kannattaa käyttää suolahappokapselin yhteydessä.
Paranna vatsasi asiantuntijan avulla, ota yhteys posti@vitasal.fi ja lue referenssejä täältä:https://vitasal.fi/paranemiskokemuksia/.
Lähteet:
Acid suppressive drugs and gastric cancer: A meta-analysis of observational studies.
Ahn JS, Eom C-S, Jeon CY, Park MS
World J Gastroenterol 2013;19:2560-8:
https://www.biohithealthcare.com/wp-content/uploads/2019/02/ppi-laakkeet-mahasyovan-riski.pdf
Hypochlorhydric stomach – a risk condition for calcium malabsorption and osteoporosis
Sipponen P, Härkönen M
Scand J Gastroenterol 2010; 45:133-8
Ihmisen fysiologia
Haug, Sand, Sjaastad, Toverud
Protonipumpun estäjien pitkäaikaisen käytön haitat
Arkkila P.
Suomen Lääkärilehti 2015;18:123–40
Ravitsemustiede
Aro, Mutanen, Uusitupa