Kuva: Sally Pattison
Mikä on SIBO?
Ruuansulatuskanavamme on pitkä. Se alkaa suusta ja päättyy peräaukkoon. Ruuansulatuskanavaamme liittyen tuttuja asioita ovat närästys, ripuli, ummetus, ilmavaivat ja ehkäpä myös dysbioosi eli paksunsuolen mikrobien epätasapaino.
Hiukan vähemmän tunnettuja vatsavaivojen aiheuttajia ovat mahalaukun vähähappoisuus, ruuansulatusentsyymien vähäisyys, viivästyneet ruoka-ainereaktiot tai vuotava suoli.
Melkeinpä täysin tuntematon ongelma on SIBO, small intestinal bacterial overgrowht, eli ohutsuolen bakteerien liikakasvu. Ohutsuolessa ei kuulu olla juuri ollenkaan bakteereita, bakteerien kerääntyminen ohutsuoleen aiheuttaa aina vaikeita oireita. Ohutsuoleen voi kerääntyä myös mikrobeja, bakteereiden lisäksi ja osuvampi nimi olisikin SIMO, small intestinal microbial overgrowht.
Ohutsuoli on lähes steriili. Siellä on vähän laktobasilleja ja bifidobakteereita, muuta siellä ei kuulu olla. Kun ohutsuoleen tulee ruokaa, ja ylimääräiset bakteerit saavat ravintoa (erityisesti hiilihydraatteja), alkaa haitallinen käyminen. Sen seurauksena muodostuu kaasuja kuten vetyä, metaania ja/tai rikkivetyä. Käyminen tarkoittaa ikäviä oireita kuten turvotusta, ripulia, ummetusta, ruokayliherkkyyksiä ja väsymystä. Pidempään jatkuessa tila voi johtaa ravintoainepuutoksiin ja suoliston limakalvojen vaurioitumiseen.
SIBOn kehittyminen
- opportunistiset bakteerit (haitallisia, jos niitä on liikaa) pääsevät eri syistä ohutsuoleen
- bakteerien avulla imeytymättömät hiilihydraatit alkavat käymään
- bakteerit lisääntyvät fermentoituneiden hiilihydraattien avulla
- liiallinen bakteerien määrä ohutsuolessa tuottaa vetykaasua / metaania / rikkivetyä
- liiallinen vetykaasun / metaanin / rikkivedyn määrä johtaa epämiellyttäviin ja haitallisiin suolisto-oireisiin
Onko minulla SIBO?
Useiden tutkimusten mukaan henkilö, jonka paksusuolen mikrobisto on epätasapainossa, kärsii myös ohutsuolen mikrobien epätasapainosta. Onko näin, selviää analysoimalla historiaa (sairastelu, useat antibioottikuurit, vatsavaivat, sisäilmaongelmat), oireita (SIBO-oirekyselyn voit tehdä täällä: https://sibotest.com/) ja/tai tekemällä SIBO – hengityskaasutestin (reilu 200 e, pyydä lisätietoja: posti@vitasal.fi).
SIBOon liittyvät yleisimmät oireet
- turvotus/ylävatsaturvotus, erityisesti pian ruuan jälkeen
- huono olo ruuan jälkeen
- väsynyt olo ruuan jälkeen
- ripuli ja/tai ummetus
- rasvaripuli
- sulamaton ruoka ulosteessa
- ilmavaivat
- vatsakivut
- suolistokrampit
- väsymys
- päänsärky
- ihottumat
- B12-vitamiinin puutos
- K-vitamiinin puutos
- kuituvalmisteet eivät sovi
- maitohappobakteerit eivät sovi
- prebiootit eivät sovi
- entsyymivalmisteet eivät sovi
- hiilihydraattien sietämättömyys
- ”vähentynyt peristaltiikka”
- ”hidastunut ruokasulan läpimenoaika”
- alakulo
SIBOn syitä
- mahahappojen vähäisyys/ vähähappoinen maha / hapoton maha (lue lisää: https://vitasal.fi/viisi-eri-tapaa-arvioida-onko-sinulla-hapoton-vatsa/)
- haiman tuottaman elastaasin vähäisyys (lue lisää: https://vitasal.fi/matala-haiman-elastaasitaso-ruuansulatusvaivojen-yksi-aiheuttaja-1-0/ )
- Chronin taudin komplikaatiot
- sädehoidon aiheuttamat vauriot
- lymfooma
- ohutsuolen divertikuliitti
- pitkittynyt stressi
- pitkittynyt sairastelu
- monet antibioottikuurit
- sisäilmaongelmat
Miten SIBO todetaan
- SIBOn selvittelemiseksi tarvitaan
- tietoa historiasta
- tarkka oirekuvaus ja/tai
- hengityskaasutesti
Ohutsuolen bakteeritilanteen mittaus: SIBO hengityskaasutesti
Voit tehdä SIBO hengityskaasutestin kotona. Ammattilainen tilaa sinulle testin Nordic Laboratoriesilta. Saat testikitin suomenkielisine ohjeineen muutamassa päivässä testin tilaamisesta ja maksamisesta.
Näytteen saamiseksi juodaan liuosta, joka aiheuttaa reaktioita ohutsuolen bakteeriston kanssa. Noudata tarkasti näytteenotto-ohjeita. Laboratorio analysoi tuloksen.
Oletko kiinnostunut tekemään hengityskaasutestin? Kysy lisätietoa: posti@vitasal.fi
Paksusuolen bakteerikannan määritys
GI MAP -testi on laaja ruuansulatus- ja mikrobitesti. Vaikka testi mittaa paksunsuolen bakteeristoa, eräiden bakteereiden runsaan esiintymisen avulla voidaan päätellä myös SIBO. Bakteereita, joiden liikakasvu on yhdistetty SIBOon, ovat mm Enterococcus, Echerichia coli ja Klebisella. SIBO on liitetty myös methanobrevibacter – kantoihin. Voit lukea lisää GI MAP – testistä: https://vitasal.fi/gi-map-testi-ratkaisu-pitkittyneisiin-vatsavaivoihin/
SIBO ei esiinny koskaan yksin. Laajan ruuansulatus- ja mikrobitestin määrityksen lisäksi saat tietoa suoliston tulehdusmarkkereista, vuotavasta suolesta (leaky gut), maksan, haiman ja sapen toiminnasta ruuansulatuksessa, suoliston immuunijärjestelmästä ja loisista.
Miten SIBOa hoidetaan
- kokonaistilanteen kartoitus
- perussairaudet
- elintavat
- tervehtymistä tukevat ateriat
- ruuansulatuksen tila
- Antibiootit: Rifaksimiini ja/tai Metronidatsoli (on valittava osaava lääkäri) TAI
- Kasviperäiset mikrobilääkkeet: kesto 4-12 viikkoa
- Ravintolisät
- entsyymit
- kuitulisä
- vähappoisen/hapottoman mahan tuki
- yksilöllinen hoito-ohjelma (esim. vuotava suoli aiheuttaa muutoksia hoitojärjestykseen)
- koko ruuansulatusprosessin tarkastelu
- ota yhteys ammattilaiseen (posti@vitasal.fi). SIBO ei esiinny koskaan yksinään, on hoidettava kokonaisvaltaisesti ja systemaattisesti. Vitasal Terveysvastaanotolla on yhteistyölääkäreitä, joiden kanssa triangeli (potilas – Vitasal – lääkäri) on tehokasta ja tuottaa terveyttä
SIBO tyypit: vetySIBO, vetysulfidiSIBO, rikkivetySIBO, metaaniSIBO
VetySIBO
- löysää uloste tai ripulia
- rikin hajuiset ilmavaivat
- turvotus ja vatsakipu
- sulamaton ruoka ulosteessa
- ravinteiden puutteet
- päänsärky
- ruokaherkkyys
- ihottumat
Vetysulfidi SIBO
- sulfaatteja pelkistävät bakteerit syövät muiden bakteerien tuottamaa vetyä ja sivutuotteena syntyy rikkivetyä (tästä muodosta myöhemmin lisää tietoa)
Rikkivety-SIBOa pidetään usein SIBOn epämukavimpana muotona ja lisäoireina voi esiintyä
- virtsarakon ärsytys/intestinaalinen kystiitti
- meluherkkyys
- kivut vartalossa tai kihelmöivät tuntemukset
- histamiini-intoleranssi
- rikin hajuinen kaasu
- hermostolliset oireet esim. ahdistuneisuus
- yliherkkyys alkoholille (nokkosihottuma, päänsärky)
Metaani SIBO
Rikkivedyn tapaan metaaniSIBO kehittyy toisena vaiheena vetySIBO:lle. Tässä tapauksessa arkkieliöksi kutsutut mikro-organismit kuluttavat bakteerien tuottamaa vetykaasua ja sivutuotteena syntyy metaania. Metaanikaasu hidastaa ruuansulatusprosessia, mikä johtaa usein ummetukseen ja turvotukseen. Jotkut ovat jopa ehdottanet tämän tilan erottamista muista SIBO-tyypeistä, koska aiheuttajat (methanobrevibacter) eivät nimestään huolimatta ole bakteereita. Tilan nimeksi on ehdotettu intestinal methanogen overgrowht (IMO).
Histamiini
SIBO ja histamiiniongelmat esiintyvät joidenkin kohdalla yhtä aikaa. Arvioi, kärsitkö myös histamiini-ongelmasta: lue lisää https://vitasal.fi/histamiini-vahemman-tunnettu-ongelma-suolistovaivaisilla/
Syihin voisi vielä lisätä ohutsuolen ja paksusuolen välisen sulkijalihaksen falskaamisen. Miksi se falskaa?
hz4umj
1rikeq
y6e35i