Suomessa ja koko maailmanlaajuisesti suolistosairauksien määrä on kasvanut sellaisiin mittoihin, että suolistosairauksista voidaan puhua jo Suomessakin kansansairautena. Tilanteeseen ovat vaikuttaneet kymmenet eri asiat. Todella monille viljat aiheuttavat oireita. Suhtaudu kehosi viestiin vakavasti.

Minulle vilja aiheuttaa turvotusta ja painon nousua tai painon laskemattomuutta (olen edelleen ylipainoinen). Toisille vilja aiheuttaa vatsanväänteitä, limaisuutta, tukkoisuutta, ummetusta, ripulia, iho-oireita, unettomuutta, aivosumua, niveloireita, närästystä.

Vehnä on yleisin ongelmien aiheuttaja. Myös muut gluteeniviljat tuottavat ongelmia. Kaura sopii usein heille, joille ei muut viljat sovi. Jos saat viljasta oireita, niin ryhdy selvitystyöhön.

Tässä blogissa esittelen kolme eri syytä viljareagointiin: keliakia, vilja-allergia ja kolmantena viljayliherkkyys.

KELIAKIA

Keliakia tarkoittaa suoliston suolinukan häviämistä gluteenin nauttimisen seurauksena. Se on autoimmuunitulehdus, jossa elimistön IgA vasta-aineet kohoavat viljan transglutaminaasientsyymiä vastaan. Keliakiaan liittyy ravintoaineiden heikkoa imeytymistä ohutsuolen pinnan vaurioitumisen takia. Keliakiaa sairastavalla on usein vuotava suoli.

Gluteeni on vehnän, rukiin tai ohran proteiini. Gluteeni käynnistää keliakiaa sairastavalla tulehduksen. Gluteenittoman dieetin aikana IgA- ja IgG –luokan vasta-aineet laskevat. Tee vasta-ainetesti vain, kun olet altistunut useamman kuukauden ajan viljan proteiineille. Keliakiaa voidaan tutkia myös hengityskaasutestillä sekä keliakiageeni-verikokeella.

Keliakiaa sairastavan oireet ovat yksilöllisiä ja monenlaisia. Keliakia voi olla myös ’oireeton’. Monet sairastavat keliakiaa tietämättä sitä ja pitävät vatsaoireitaan luonnollisina tai siedettävinä tai ovat tottuneet yksilölliseen vatsaansa. Gluteiinittoman ruokavalion jälkeen huomataan, että olo voi olla parempikin!

Keliakiaa sairastavalla ruokavalion tulee olla gluteeniton elinikäisesti.

Keliakiatutkimuksia ovat vasta-aineverikokeet (S-tTGAbA, S-DGPAb tai S-GIPepAb), geenitesti (HLA-Keli –verikoe) sekä suoliston tähystystutkimus gastroskopia.

VILJA-ALLERGIA (IgE)

Vilja-allerginen henkilö saa heti tai muutaman tunnin sisällä gluteeniviljan syömisen jälkeen reaktion; esimerkiksi hän alkaa aivastella, saa ihottumaa, tai ripuloi. Välittömät vasta-ainereaktiot ovat IgE –vasta-ainevälitteisiä. Gluteeni tai joku muu viljojen proteiini aiheuttaa vilja-allergian. Vilja-allerginen henkilö voi saada myös hengenvaarallisen anaflylaktisen shokin altistuttuaan viljalle.

Vilja-allergisen reaktion voi saada vehnästä, rukiista ja/tai ohrasta. Yleisin allergian aiheuttaja on vehnä. Lapsilla vilja-allergia saattaa hävitä, mutta hän on altis sairastumaan uudelleen aikuisena otollisissa olosuhteissa. Aikuisten vilja-allergia on yleensä pysyvä.

Joillekin vilja-allergikoille käy viljoista tehdyt tärkkelystuotteet ja siirapit, mutta ne ovat ravintoköyhiä. Herkimmät reagoivat tärkkelystuotteillekin, koska mukana voi olla vähäisiä määriä viljan proteiineja. Vilja-allerginen voi käyttää gluteenittomia täysjyväjauhoja, esimerkiksi tattaria, quinoaa ja terffiä. Ne sisältävät vitamiineja, mineraaleja ja kuituja, joten niitä voi suositella ravintoköyhän vehnän tilalle, vaikka ei olisi vilja-allergiaakaan.

Jos suolisto on huonossa kunnossa, suoliston annetaan rauhoittua nk. rauhoitusruokavaliolla, josta myöhemmin.

Vilja-allergiaa tutkitaan julkisella puolella mm. Pric-ihotestien avulla.

GLUTEENIYLIHERKKYYS / GLUTEENIHERKKYYS (IgG, IgA)

Gluteenin aiheuttamaa lievää tulehdusta kutsutaan gluteeniherkkyydeksi. Mikäli sinulta on poissuljettu keliakia ja vilja-allergia, niin kyseessä voi olla gluteeniherkkyys (NCGS non celac gluten sensivity). Yliherkkyysreaktiot ovat viivästyneitä ja oireet ilmenevät vasta usean päivän päästä tai ne näyttäytyvät kroonistuneina terveysvaivoina. Oireilun yhdistäminen johonkin ruoka-aineeseen on hankalaa ilman ruoka-aineallergia-testejä.

Oireet ovat hyvin moninaiset: ärtyneen suolen oireet (IBS), päänsärky, migreeni, nivelkivut, lihaskrampit, jäsenten puutuminen, anemia, väsymys, ihottumat, aivosumu, keskittymiskyvyttömyys, masennus, immuniteetin heikkous, aftat, nivelkivut, hiusten harveneminen. Gluteeniherkkyys on yhdistetty myös neuropsykiatrisiin häiriöihin kuten skitsofreniaan ja autismiin.

Suomalaisista n. 40 %:lla on keliakialle altistava geeni. Tuloksen ollessa positiivinen, henkilöllä on riski sairastua keliakiaan. Vaikka hänelle ei tulisi keliakiaa, niin hän voi kärsiä gluteeniherkkyydestä. Viljoihin reagoivat henkilöt hyötyvät gluteenittomasta ruokavaliosta.

Viivästyneiden ruoka-ainereaktioiden selvittelyssä tarvitaan todennäköisesti verikoetta, jolla selvitellään viivästyneet ruoka-ainereaktiot. Julkisella puolella terveydenhuollossa tutkitaan yleensä vain välittömät ruoka-ainereaktiot (IgE). Voit saada viivästyneet ruoka-aine reaktiot (IgG ja IgA) selville yksityisten laboratorioiden kautta, esimerkiksi NL, Astris, MDD. Kuuntele podcasteja aiheesta: https://www.terveysvastaanotto.fi/podcast/

Suoliston limakalvon ja ravitsemuksen korjaaminen palauttavat terveytesi. Yksilöllisesti suunniteltu ruokavalio ja suolistoa korjaavat ravintolisät ovat avain terveyteen. Usein tiedon hankkiminen, tiedon valitseminen runsaan tarjonnan joukosta, on liian vaativaa ja tarvitaan ravitsemuksen asiantuntija. Voit lukea lisää FLT-valmennuksesta täältä: https://www.terveysvastaanotto.fi/flt-valmennus/

S-DGPAb verikokeen avulla tutkitaan henkilön gluteeniherkkyyttä.

Suolisto on ihmisen toiset aivot. Jos suolistosi ei ole terve, ravinteiden saanti heikentyy, entsyymien ja hormonien tuotanto vaikeutuu, heikko ruuansulatus aiheuttaa pitkittyessään monia hankalia, erilaisia jatkosairauksia. Hoida hyvin suolistoasi ja anna sille tarpeelliset ja terveelliset rakennusaineet uusien solujen synnyttämiseksi ja terveyden ylläpitämiseksi.

Haluatko pysyä ajantasalla kokonaisvaltaiseen terveyteen liittyvissä asioissa?

Liittymällä Vitasalin sähköpostilistalle saat suoraan sähköpostiisi arvokasta tietoa terveydestä. Voit halutessasi poistua listalta milloin vain.