Närästys tarkoittaa happaman nesteen nousemista suuhun eli mahansisällön ylösvirtausta, refluksia. Käytän blogissani termiä refluksi.
Refluksitaudissa mahalaukussa muodostunut ruokavelli nousee ruokatorveen ja ärsyttää limakalvoa aiheuttaen ikäviä tuntemuksia. Ruokavelli sisältää mahahappoja, sappea, proteiineja hajottavia entsyymejä ja nauttimiasi juomia. Joskus refluksin syy on anatominen: sulkijalihas rentoutuu liikaa, mikä edesauttaa mahalaukun sisällön nousua ruokatorveen.

Mistä refluksi voi johtua?

Refluksin oireet

Refluksiin liittyy usein

Mikä pahentaa refluksia?

Akuutiapu refluksikohtaukseen

Miksi happosalpaajia ei saa käyttää pitkään?
Happosalpaajien pitkäaikainen käyttö heikentää useiden mineraalien, kuten esim raudan, kalsiumin, magnesiumin, sinkin ja kuparin imeytymistä sekä valkuaisaineiden (kuten lihan, kalan ja maitotaloustuotteet) hajoamista. 
Happosalpaajien aiheuttaman happamuuden väheneminen voi lisätä ohutsuolen bakteerien liikakasvua (SIBO/SIMO). Hapottomassa vatsassa monien ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy ja johtaa haitallisten bakteerien lisääntymiseen myös paksussa suolessa (DYSBIOOSI). 
Refluksia hoidetaan perinteisesti suolahappoa neutraloivilla ja suolahapon tuotantoa ehkäisevillä lääkkeillä. Lääkkeiden tuoteselosteissa ohjataan käyttämään tuotetta vain tilapäisesti. Tarkista, että iäkäs omaisesi ei ole käyttänyt happosalpaajalääkkeitä säännöllisenä lääkkeenä kuukausia tai vuosia. Happosalpaajalääkkeen purku pitää tapahtua hitaasti, ei missään nimessä yhtäkkiä.

Refluksin hoito-ohjeita

  1. Tarkista, onko sinulla hapoton vatsa – hoida tarvittessa sitä huolellisesti
  2. syö kiireettä ja hyvässä seurassa/rauhallisesti. Pureskele ruoka hyvin. Akuutissa tilanteessa valitse pirtelöitä, kasvissosekeittoja, kiisseleitä, puuroja. Älä syö yhtäaikaa lihaa + tärkkelystä 
  3. Vältä rasvaisia ja ärsyttäviä ruoka-aineita (ks. yläpuolella)
  4. Juo vettä vähintään 1.5 litraa päivässä. Käytä yrttiteetä, esim. kamomilla-teetä
  5. Aloe vera parantaa ruokatorven limakalvon pintaa, samoin Sileca-geeli
  6. Nosta sängynpääty muutamalla paksulla kirjalla
  7. Tarvitset entsyymivalmisteen (esim. Puhdistamolta), kuituvalmisteen (esim. Havital / akaasia/psyllium/chia) sekä ravintolisiä parantamaan ruokatorvea ja mahalaukkua: A-vitamiini, sinkki, magensium, rasvahapot, monivitamiinihivenainetabletti
  8. Tarkista johtuuko refluksi kilpirauhasen toiminnan häiriöstä

– Lue lisää hapottomasta vatsasta täältä: https://vitasal.fi/hapoton-vatsa/

-Katso webinaari hapottomasta vatsasta (5 e) täältä: https://vitasal.fi/tuote/hapoton-vatsa-webinaari/

– GI MAP – laaja ruuansulatusanalyysi testistä lisää täältä: https://vitasal.fi/gi-map-testi-ratkaisu-pitkittyneisiin-vatsavaivoihin/

Kuuntele Tiinan tarina, miten hän parani refluksitaudista: https://vitasal.fi/podcastit/

Vastaa