Rauta ylös! -verkkokurssi

Intensiivikurssi raudasta ja raudanpuutteesta: lääketieteellistä tietoa askel askeleelta käytännönläheisesti ja ymmärrettävästi. Saatko ruokavaliostasi tarpeeksi rautaa ja kuinka raudan saannista voi huolehtia? Mitä on raudanpuute ilman anemiaa tai raudanpuuteanemia? Mistä raudanpuute johtuu ja miten se voidaan todeta? Mitä tutkimuksia tarvitaan raudanpuutteen syyn selvittämiseksi? Miten raudanpuutetta hoidetaan? Entä jos olet raskaana tai syöt kasvisruokaa? Miten selättää raudanpuutteesta johtuva väsymys ja vetämättömyys?
Tämä on sinulle, jos…
 • Olet aidosti kiinnostunut rautatasapainostasi ja terveydestäsi
 • Epäilet raudanpuutetta tai et tiedä sen oireista
 • Sinulla tai läheiselläsi on todettu raudanpuute ja haluat lääketieteellisiin julkaisuihin perustuvaa selkeää tietoa 
 • Et halua käyttää tuhottomasti aikaa luotettavan tiedon etsimiseen raudasta ja raudanpuutteesta
 • Haluat eroon raudanpuutteen aiheuttamasta väsymyksestä ja uupumuksesta 
 • Olet valmis ottamaan käytännön askelia kohti energisempää elämää

Oletko valmis oppimaan raudasta ja soveltamaan käytännössä oppimaasi, jotta varmistat tarvittavan raudansaannin tai pääset eteenpäin oireittesi tutkimisessa tai raudanpuutteen hoidossa? Tehdään se yhdessä!

Olen rakentanut käyttöösi vuodelle 2019 saamani palautteen perusteella vielä kattavamman kokonaisuuden

Kattava informaatiopaketti raudasta ja raudanpuutteesta

Rauta ylös! on tarjolla erikoishintaan sähköpostilistalaisille rajoitetun aikaa. Tarjouksen päätyttyä hinta nousee. Kun hankit kokonaisuuden nyt, saat lisäksi seuraavat bonukset:

 • Rauta ylös! sähköinen opas (arvo 8,90 € eur)
 • Kaksi reseptivihkoa, sekasyöjälle sekä vegaanille sopivat rautaiset reseptit (arvo 12 €)
 • Pääsy suljettuun Facebook-ryhmään, jossa keskustellaan kurssin aiheista ja voit kysyä kysymyksiä suoraan kurssin vetäjältä (arvo 35 €)
 • Raudanpuutteen oireet PDF
 • Raudanpuutteen syyt PDF

Kurssin sisältö:

Kurssi sisältää yhteensä seitsemän modulia, jotka saat käyttöösi heti. 

Moduli 1: Helpot faktat raudasta ja raudanpuutteesta. Raudanpuutteen yleisyys, paljonko rautaa saadaan ravinnosta ja paljonko sitä tulisi normaalitilanteessa saada. Kenelle suositellaan rautalisää? Mihin käytetään hemoglobiinin ja ferritiinin mittausarvoja verikokeissa? Mitä on anemia? Mitä tarkoittaa raudanpuute ilman anemiaa ja raudanpuuteanemia?

Moduli 2: Raudan toiminta kehossa. Ymmärrä raudan roolia kehossa paremmin ja tunne rauta-aineenvaihdunnan peruskäsitteet. Mitä haittaa raudanpuutteesta on?

Moduli 3: Raudanpuutteen oireet, syyt ja miten raudanpuutetta hoidetaan. Vierasperäinen sanasto raudanpuutteeseen liittyen.

Moduli 4: Raudanpuutteen toteaminen. Mitä verikokeita pitää ottaa raudanpuutteen toteamiseksi ja mitä ne kertovat rautataseesta? Tarvitseeko kokeita varten paastota ja miten käytät rautavalmisteita ennen koetta? Mitä viitearvot tarkoittavat ja kertovat?

Moduli 5: Rauta ja raskaus, rauta ja liitännäisongelmat. Mitä raudan tarpeelle tapahtuu raskauden aikana ja miten tarvetta voi arvioida? Rautaan liittyvät muut ongelmat kuin raudanpuute.

Moduli 6: Lääketieteelliset lähteet raudanpuutteeseen tutustumiseen

Moduli 7: Kysymyksiä ja vastauksia sekä respetikirjaset.

Mitä jokaisen terveydestään kiinnostuneen pitäisi tietää raudanpuutteesta?

Enemmän selkeää tietoa, vähemmän epäselvyyttä ja arvelua.

Miten rauta toimii kehossa? Kun ymmärrät raudan roolin kehossa, ymmärrät paremmin raudanpuutteeseen liittyviä oireita ja miten huolehtia rautatasapainosta.

Miten löydät luotettavaa tietoa käyttämättä kaikkea aikaasi eri lähteisiin tutustuen? Saat kurssilla hyvän pohjan lääketieteellisiin julkaisuihin tutustumiseen ja hyviä lähteitä, jolloin sinun ei tarvitse käyttää aikaasi etsien luotettavaa tietoa ja miettien, mitkä väitteet ovat totta.

Mitä tutkimuksia tarvitaan raudanpuutteen toteamiseksi? Saat käyttöösi tiedot, joiden avulla voit tarvittaessa saada selville raudanpuutteen, sen syyt ja siten oikean hoidon.

Milloin rautataseeseen kannattaa kiinnittää erikoisesti huomiota? Huomaa tilanteet, joissa on syytä kiinnittää erikoishuomiota rautaan.

Haluatko selkeää ja luotettavaa tietoa yhdestä yleisimmistä puutostilasta, joka koskettaa lähes 40 prosenttia ihmisistä? 

Haluatko pitää huolta omasta rautatasapainostasi?

Oletko saanut raudanpuutediagnoosin ja haluaisit ymmärtää raudanpuutetta ja sen hoitoa?

Jokainen meistä voi omalla toiminnallaan ja kiinnostuksellaan auttaa ehkäisemään raudanpuutetta. Se on ehkäistävissä ja tulee ehkäistä! 

Etenkin jos olet saanut raudanpuutediagnoosin, olet varmasti jo käynyt läpi tarpeeksi. Nyt on aika ottaa askalia kohti energisempää elämää.  

Kuka olen ja miten pystyn auttamaan sinua?

Olen Maria-Terttu Lindfors. Koulutukseltani olen sairaanhoitaja, terveystieteen maisteri ja funktionaalisen lääketieteen asiantuntija. Pidän omaa vastaanottoani ja digivastaanottoa, jossa keskityn asiakkaideni terveyden edistämiseen kokonaisvaltaisen lääketieteen keinoin.

Raudanpuute kurssin päädyin laatimaan omakohtaisten kokemuksteni perusteella. Lasteni ollessa pieniä olin voimaton ja etsin tilanteeseen apua niin lääkäriltä kuin neuvolastakin. Syytä väsymykseeni ei kuitenkaan tutkittu niin, että se olisi selvinnyt. Lääkäri suhtautui myötätuntoisesti tilanteeseeni sanoen, että lapsiperhearki helpottaa, kunhan lapset hieman kasvavat. En itsekään terveydenhuollon ammattilaisena osannut tehdä asian eteen kaikkia oikeita asioita, koska olin niin väsynyt.

Väsymys on helppo sivuuttaa osana arkea. Niin varmasti tekee suuri osa niistä, jotka kärsivät raudanpuutteesta. FinRavinto 2017 tutkimuksen mukaan naisten keskimääräinen raudan saanti Suomessa on nimittäin alle arvioidun raudan tarpeen.

Muutos

Väsymystä oli kestänyt pitkään ja se tuntui epäluonnolliselta. Kiinnostuin lopulta itse tutkimaan, voisiko kyseessä olla kuitenkin jokin fysiologinen tila. Sain oman kiinnostukseni kautta oikean diagnoosin ja pystyin hoitamaan rautataseeni ajan kanssa kuntoon. Ymmärtääkseni raudanpuutetta hakeuduin muun muassa opiskelemaan aihetta.

Olen käyttänyt lukuisia tunteja aikaani opintoihin ja erilaisten lähteiden lukemiseen, mutta sinun ei tarvitse tehdä niin saadaksesi tarvitsemasi tieto raudasta ja raudanpuutteesta.

On tärkeää ymmärtää, että omalla aktiivisuudella raudanpuutetta voi ehkäistä ja jo alkanutta raudanpuutetta tulee hoitaa, jotta se ei pahene anemiaksi. Tieto raudan roolista kehossa on tärkeää meille kaikille ja siksi olen tehnyt tämän kurssin.

Voit hankkia tarvitsemasi tiedon helposti yhdestä paikkaa. Sen lisäksi raudanpuutteen syyt tulee aina selvittää. Näistä lähtökohdista autan muita saavuttamaan energisemmän elämäntilanteen tai vain huolehtimaan omasta rautatasapainostaan arjessa.

“Olen saanut lisätietoa raudanpuutteesta, siihen vaikuttavista asioista kuten imeytymisestä ja raudan käytöstä. Ohjausta eteenpäin tämän vaivan hoidossa. Suosittelen, jos on kyseisiä oireita, mitä minä olen sairastanut.”

Jere Pylkkönen

Haluatko pysyä ajantasalla kokonaisvaltaiseen terveyteen liittyvissä asioissa?

Liittymällä Vitasalin sähköpostilistalle saat suoraan sähköpostiisi arvokasta tietoa terveydestä. Voit halutessasi poistua listalta milloin vain.