Oletko väsynyt joskus, aika usein vai koko ajan?

Milloin viimeksi olet ihmetellyt väsymystäsi? Tänään? Eilen? Viime viikolla? Kuukausia sitten? Onnekas sinä, jos kuulut viimeiseen ryhmään! Onnekas sinä, jos väsymyksesi on korjattavissa hyvillä yöunilla tai värikkäämmän ravinnon syömisellä. Tällöin et kärsi raudanpuutteesta.

Raudanpuutteinen, jolla varastot ovat jo tyhjät tai ehtymässä, ei kykene tokenemaan pelkästään ravintorikasta ruokaa syömällä tai nukkumalla univelkoja pois. Sen sijaan hän saattaa sopeutua väsyneeseen tilaansa, mieltää itsensä laiskaksi tai “tällaiseksi väsyneeksi ihmistyypiksi, jolla on vain vähän energiaa”. Ethän ihmeessä putoa tähän ansaan!

Jos tunnistat tästä itsesi, lue kirjoitus loppuun ja saat paremman käsityksen miksi et välttämättä ole tunnistanut ongelmaa aikaisemmin sekä mistä voit lähteä hakemaan laadukasta lisätietoa.

 

Raudanpuute oletetaan usein joksikin muuksi

Raudanpuute voi lähteä liikkeelle jo siitä, että odottava äiti kärsii raudanpuutteesta. Tällöin myös vastasyntynyt lapsi kärsii raudanpuutteesta alkutilanteestaan lähtien, jolloin oirehdinnan syytä on todella hankalaa havaita. Koska totaalinen heikkous myös liitetään usein kevääseen, syksyyn tai kaamokseen liittyväksi tilaksi, voi se helposti jäädä tutkimatta.

Harvalle tulee mieleen, että myös vaikkapa työuupumuksessa voi kyse olla raudanpuutteesta. Työuupumuksen hoidoksi tarjotaan suuressa osassa tapauksista masennuslääkitystä, kun taas esimerkiksi liikuntalääketieteessä tiedostetaan, että uupumusoireiden aiheuttajana voi olla myös raudanpuute. Liikuntalääketieteen oppikirjoissa varoitetaan, että urheilijoiden vitsaukseen, ylikuntoon, voi liittyä myös rauta, se tutkitaan systemaattisesti. Urheilijat saavat siis parempaa hoitoa kuin muu väestö, jos hoitoa arvioidaan raudanpuutteen näkökulmasta. Muulla väestöllä raudanpuute jää usein tutkimatta. 

Naisilla raudanpuutteen voidaan mieltää kuuluvan luonnollisena osana elämään. Turvotusta, painon nousua, runsaita kuukautisia sekä neuvolatoiminnan puolella liiallista veren menetystä synnytyksessä tunnutaan usein pitävän normaalina, jolloin ongelmiin puuttuminen helposti jää. Synnyttäneen väsymystä saatetaan pitää lapsivuodemasennuksena ja avuksi tarjotaan masennuslääke. Synnyttäneen äidin väsymyksen hoitoa muusta näkökulmasta (kuin masennuksen) on melkeinpä poikkeus. Valitettavasti useissa terveydenhuollon yksiköissä ferritiinin mittaus on kielletty!

 

 

Lapsiperhearki väsyttää

 

Diagnoosina “Lapsiperhearki väsyttää”

“Lapsperhearki väsyttää”. Näin kirjoitettiin erikoissairaanhoidossa syyksi väsymykselleni, kun muuta syytä ei löytynyt. Kun omat lapseni olivat taaperoiässä, väsymys oli vakituinen olotila. Jos sinulla on lapsia, sinäkin olet kuullut usein, että ’sellaista se on lasten kanssa’. Sain lapset yli 40-vuotiaana. Erittäin usein kuultu lausahdus oli: “vanhempana valvominen on paljon rankempaa”. Lohduttavaa? Ei ollut lohduttavaa.

Jokainen nuorikin ihminen tietää olotilan, joka on huonosti nukutun yön jälkeen. Jo yksikin huonosti nukuttu yö saa elämän pois raiteiltaan. Päädyin uskomaan, että elämäntilanne väsyttää eikä mieleen tullut, että voimien viejä voisi olla myös raudanpuute. Äidin väsymyshän on normaalia?

Lasten ollessa pieniä elämään sisältyy paljon neuvola- ja lääkärikäyntejä. Myös noissa paikoissa hyväksytään usein äidin väsymys luonnollisena olotilana. Kohdallani ammattilaisen hoito tähän tilanteeseen oli toteama tai oikeastaan hokema “no, kyllä ne kasvaa” ja “ne ovat niin vähän aikaa pieniä”. En tietenkään näissä tilanteissa voinut kuvitellakaan, että valvomista kestäisi kokonaista 8 vuotta! Myötätunto oli tietysti kiva asia, mutta jokainen väsymyksestä kärsivä tietää, että pelkkä myötätunto ei ratkaise ongelmaa eikä korjaa varsinkaan raudanpuutetta.

 

Tutkittiinko ferritiiniarvosi, kun olit väsynyt?

Jälkikäteen arvioituna, ihmettelen, että tapaamani  ammattihenkilöt (neuvoloissa, synnytyssairaalassa, gynekologin yksityisvastaanotolla), eivät lähestyneet tilaani lainkaan fysiologisena asiana. 

Nyt, kun olen itse opiskellut asioita, osaan laskea, että menetin viiden vuoden aikana reilut neljä litraa verta enkä tajunnut täyttää rautavarastojani raskauksien välissä. Miten ihmeessä kävi niin, ettei kukaan missään muistuttanut minua raudan nauttimisesta tai mitannut ferritiinitasoa? Tämä raudanpuutteen diagnostisoinnissa käytettävä verikoe otettiin minulta vasta neljännen lapsen jälkeen. Se oli 30. Ja siihen arvoon ammattilaiset olivat tyytyväisiä. 

En itsekkään terveydenhuollon ammattilaisena osannut reagoida oireisiini. Minua hävettää, että en osannut ammatistani huolimatta tunnistaa ja hoitaa rauta-asiaa. Olin kylläkin kuoleman väsynyt ja aivot tuskin toimivat, jolloin tilanteen hahmottaminen on työlästä. Raudanpuutehan aiheuttaa signaalivälityksen hidastumista aivoissa ja kun ajattelu hidstastuu, esiintyy esimerkiksi muistihäiriöitä ja unohtelua. 

 

Saitko apua lääkärillä tai neuvolassa?

Onko sinun raudansaannistasi huolehdittu lääkärissä tai neuvolassa? Oletko tiennyt, että tyhjentyneiden rautavarastojen täyttämiseen menee niinkin pitkä aika kuin vuosi? Jos olet esimerkiksi tullut vuoden sisällä uudelleen raskaaksi, tiesitkö, että raskauden loppupuolella punasolutuotanto kiihtyy ja siihen tarvitaan rautaa varastoista. Toivottavasti rautavarastosi eivät ole tyhjät edellisen raskauden jäljiltä.

Onneksi on netti, ja moni kansalainen saa apua sieltä. Esimerkiksi minä sain avun facessa toimivan Raudanpuute-ryhmän ansiosta. Ryhmässä on kohta 20 000 ihmistä. Ryhmä on perustettu reilu vuosi sitten.

Alla on muutama asiantuntijan artikkeli tai haastattelu tai kirjoitus, joiden perusteella voit havaita, että äitien raudanpuutteesta ollaan huolissaan. Huomiota kiinnitetään rautatilanteeseen ennen raskaaksi tulemista, raskauden aikana, synnytyksen jälkeen ja imettäessä. Jos tarvitset avuksesi neuvolaan tai lääkärille materiaalia raudanpuutteesta, voit ottaa mukaasi esimerkiksi jonkin seuraavista:

       Lepistön, Lampion ja Polon artikkeli levottomista jaloista ja raudanpuutteen merkityksestä raskauden aikana

       Lapsettomuuslääkäri Annika Tulenheimo-Silfvastin podcast

       Veritautien erikoislääkäri Tom Wideniuksen podcast / Foibos blogi raudanpuutteesta

 

Verikoe raudanpuutteen tutkimiseen.

 

Apukeinot väsymyksen voittamiseksi voivat olla tarpeen, mutta eivät paranna raudanpuutetta

Väsymykseen ja muihin oireisiin on toki tarjolla erilaisia apuja, jotka voivat olla tarpeen raudanpuutteen aikana. Vaikkapa työuupumuksen hoitoon voidaan tarvita sairaslomaa. Samoin viimeisen parin vuoden sisällä lapsiperheiden tukivalikoimaan lisätty perhehoitotyö auttaa väsynyttä äitiä. Sen käyttämiseen ei enää tarvita lastensuojelun asiakkuutta, jotta vanhempi saa kotiin hoitoapua valvottujen öiden takia. Tämä on iso parannus, sillä väsynyt vanhempi ei jaksa alkaa järjestämään kartoituskäyntejä, puheluja ja sopimuksia.

Kunnan tai työnantajan tarjoama apu ei kuitenkaan lopeta väsymystäsi, jos sinulla on raudanpuute. Eikä se, että ryhdyt syömään rautapitoisia ruokia, värikkäin lisin. Kun rautavarastot ovat ehtyneet, ferritiiniarvosi on alle 30 tai 40 ja joissakin tilanteissa jopa enemmän.  Raskaana olevilla varastot ovat ehtyneet jo silloin,  jos ferritiini on alle 75 ja koet oireita kuten levottomat jalat. Tällöin et saa täytettyä rautavarastoja ruualla, vaan tarvitset suurella todennäköisyydellä rautalisän tai jopa rautainfuusion eli rautatiputuksen. 

 

Korkeatasoista tietoa on paljon saatavilla

Paras neuvoni sinulle on tavoitella aina tervettä ja energistä elämää! Jos se ei ole vielä hallussasi, voit tarvita apua asiantuntijalta, joka tukee sinua kohti tervettä ja energistä elämää kokonaisvaltaisen lähestymistavan kautta. Lisäksi käytössäsi on runsaasti korkeatasoista tietoa raudanpuutteesta ja voit nykyään jopa kotisohvalta hankkia tieteellisesti tutkittua laadukasta tietoa raudanpuutteesta helposti. Voit opiskella niistä itse sekä tarjota materiaalia lääkärisi tai neuvolan käyttöön.

Esimerkiksi Terveysvastaanoton sivuilla on tarjolla upeita, lohdullisia ja opettavaisia podcasteja raudanpuutteesta, jotka voit kuunnella vaikka heti. Niissä haastattelen esimerkiksi professoreja, veritautien erikoislääkäriä sekä lapsettomuuslääkäriä. Lisään uusia podcasteja sivulle jatkuvasti ja ne ovat maksuttomia. Löydät rekisteröitymisohjeet osoitteesta www.terveysvastaanotto.fi/podcast. Sivustolta löytyy myös maksuton raudanpuutetesti. Sen avulla saat viitettä, onko sinulla raudanpuutteeseen liittyviä oireita, joiden takia olisi syytä tehdä lisäkokeita. 

Liity sinäkin siihen porukkaan, joka ei hyväksy sinulle ehdotettua masennuslääkettä, jos et ole masentunut tai et hyväksy väsymystä uutena normaalina olotilanasi, kun tiedät, että kehossasi on jokin pielessä! 

[et_bloom_locked optin_id=”optin_1″] Löydät raudanpuutetestin tämän linkin kautta. [/et_bloom_locked]

 

Haluatko pysyä ajantasalla kokonaisvaltaiseen terveyteen liittyvissä asioissa?

Liittymällä Vitasalin sähköpostilistalle saat suoraan sähköpostiisi arvokasta tietoa terveydestä. Voit halutessasi poistua listalta milloin vain.