Tämä blogi on pitkä kertomus yhden ihmisen hoitopolusta. Kokonaisvaltainen lähestymistapa vaatii tarkkaa oireiden tunnistamista, usein laajoja verikokeita ja tutkimuksia sekä potilaalta paljon jaksamista ja kärsivällisyyttä. Kustannukset ovat myös aika korkeat meille suomalaisille, jotka olemme tottuneet ilmaiseen terveydenhuoltoon. 

Soinilla on ollut terveysongelmia paljon ja pitkään. Vuosia jatkuneen raudanpuutteen takia hän päätyi Vitasalin asiakkaaksi. Blogin pituudesta voit päätellä, että hoitopolku vaatii tietoa, tekoja, arviointia ja uudelleen suuntatumista. Mikäli sinulla on suolisto-ongelmia ja/tai pitkään jatkunut raudanpuute, opettele tästä hoitoprotokolla. Kaikilla on kuitenkin yksilöllinen hoitopolku, mutta suunnilleen näin. Vaikka tarina on pitkä, niin tässä ei ole kuin osa tehdyistä asioista. Lue edes otsikot  Opit siitäkin. Hoitopolku eteni pelkistetysti näin:

 

Lähtötilanne

 

Hoitopolku yksinkertaistetusti:

 

Tulos: raudanpuute korjaantui parissa kuukaudessa, arvosana elämänlaadusta 9, MSQ oirepisteet 53

 

Heinäkuu 2020 – toisenlaisen rautavalmisteen kokeilu + paljon laboratoriokokeita

Soini on niin tavallinen tapaus! Valitettavasti. Hän on kärsinyt vuosia alla olevista oireista, paljon lääkärikäyntejä, töissä sinnittelyä! Laboratoriokokeita on otettu runsaasti vuosien varrella.  Ferritiini on ollut pitkään matala, välillä raudanpuute on ollut jopa anemian puolella. Syksyllä 2020 lisämunuaisten tilanne tarkistettu monilla eri verikokeilla ja tutkimuksilla. Soinin uupumus ei johtunut lisämunuaisista. Vuosia jatkuneiden lääkärikäyntien aikana hoidoksi valikoitui terapia ja diagnoosiksi masennus. 

Terveysongelmat eivät liity huonoon ruokavalioon – Soinin kotiruuat ovat fantastisia

Soini on aina ollut kiinnostunut ruuanlaitosta, hän tekee ruuat itse, käyttää paljon luomu- ja kotimaisia tuotteita, marjoja, välttää viljoja, käyttää monipuolisesti rasvoja. Soinin oireiden syynä ei siis olleet huonot ruokatottumukset. Ravintorikkaisen valintojen lisäksi makeiset ovat maistuneet viikoittain, välillä päivittäinkin. Ravintolisät ovat olleet aina käytössä. Hän valitsi ne oman tietämyksen ja terveyskauppiaan ohjeistuksien perusteella.

 

Heinäkuussa 2020 Soini kirjasi oireikseen:

Uupumus

Aivosumu

Muistiongelmat

Päänsärky, migreeni 

Niveloireet (yöllä, ranteet), niskakipua jatkuvasti

Leukaluussa tuntemuksia

Palautuminen hidasta liikunnan jälkeen

limainen uloste

ripuli & ummetus vuorotellen 

aamu/pahoinvointi

vatsa aina turvonnut syönnin jälkeen

vessahätä, mutta ei tulekaan mitään

kolinaa vatsassa

ilmavaivat

kovat suoliäänet

kiristävä olo vatsassa

vasemman kylkikaaren alla kipua

yöhikoilu 

mieliala huono, alakulo

silmät turvonneet

energiataso 5, erittäin ’tahmeeta’

sydäntuntemukset, lisälyöntejä 

huimaus

 

Soini oli tilaamassa aikaa raudanpuutegurulle kesällä 2020. Raudanpuutteeseen vakavasti suhtautuvat lääkärit eivät tutki eivätkä hoida suolistoa, jonka vuoksi hän tuli Vitasalin asiakkaaksi. 

MSQ oirepisteet oli hoidon alussa 104. Funktionaalisen lääketieteen yleisesti käytetty kysely on MSQ oirekysely. Testiä käyttävät tietävät, että pistemäärä oli korkea. Mitä enemmän pisteitä, sen enemmän oireita. 

Soini oli tietoinen, että ferritiiniarvon ollessa alle 30, hän kärsii raudanpuutteesta. Soini oli kokeillut monia eri rautavalmisteita, mutta ei Maltoferia, joka on Fe 3+ valmiste. Sen saa ottaa ruokailun yhteydessä, jolloin monien vatsavaivat vähenevät. Aloitettiin Maltofer-kokeilu.

 

Elokuu 2020 – Soini saa lääkkeen kilpirauhasen vajaatoimintaan

Koska Soini oli erittäin oireinen ja väsynyt ja koska raudanpuute saattaa aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa, otettiin kertaalleen taas kilpirauhaskokeet. Soinilla oli todettu struuma sekä 2013 ja 2018. Ei hoitoa. Nyt TSH oli vajaa 6. Terveyskeskuslääkäri aloitti Thyroxin-lääkkeen. Vointi koheni välittömästi; vaikkakaan ei täydelliseksi: 

”aamut eivät niin tahmeita, vaan ovat olleet parempia ”

Viime yönä ahdistuskohtaus, sydämen tykyttelyä

oma vointi ollut nyt  aamuisin virkeämpi, olen nukkunutkin kohtuu hyvin

 

Syyskuu 2020 – laboratoriokokeita & GI MAP –testi 

Soinin oireina oli edelleen 

uupumus, voimattomuus, ajoittainen päänsärky, huono muisti, matala verenpaine, huimausta, yököttävä olo, leposyke 80-100”. 

Syyskuussa otettiin jälleen laboratoriokokeita. Niiden perusteella nähtiin imeytymisongelmia suolistossa, Muun muassa prealbumiini ja transferriini olivat alakanttisia. Ne kertovat suoliston imeytymisongelmista. D-vitamiinitaso kesän jäljiltä oli matala 45, joka sekin saattoi viitata imeytymisongelmaan. Vaikka Soini oli paljon ulkona, ja näin D-vitamiinitason olisi kuulunut olla kesän jäljiltä hyvä, niin näin ei ollut. Hän käytti vahvoja suojakertoimia sekä pukeutui peittäviin vaatteisiin. Suosittelen keskikesällä olemaan 20 minuuttia auringossa ilman suojakertoimia D-vitamiinin tankkaamiseksi.

Ferritiini ei ollut noussut tankkauksista huolimatta, arvo oli edelleen vain 11! Rautavalmisteen nauttiminen lopetettiin tähän. 

Koska laboratoriokokeista huomattiin, että rauta ei ollut imeytynyt, niin oli oletettavaa, että jokin epäedullinen mikrobi oli hyötynyt siitä jo vuosia, ja ihminen ei, rauta ja pääosa muista ravintolisistä jätettiin tauolle. Tauottamiselle on useita eri syitä, joita en kirjoita tähän blogiin. 

Koska havaittiin, että ferritiini ei noussut tankkauksista huolimatta, oletettiin, että rauta menee ’parempiin suihin’. Soini teki GI MAP –testin, joka on laaja ruuansulatusanalyysi. Voit lukea lisää testistä täältä: https://vitasal.fi/gi-map-testi-ratkaisu-pitkittyneisiin-vatsavaivoihin/.

Soinilla on

edelleen maha kipeä sekä ruokailun jälkeen ylävatsaturvotusta”

TSH oli laskenut toivotusti 6:sta 3:een Thyroxin lääkityksen myötä. 

 

Lokakuu 2020 – GI MAP tulokset saapuvat 

GI MAP –testin tulokset saapuivat lokakuussa. Suolistosta löytyi vaivojen syyksi erilaisia, ’haitallisia’ mikrobeja: EHEC, salmonella, helico, parasiitteja, streptokokkia. Joitakin epäedullisia mikrobeja saa ja tulee olla, mutta ei liikaa. Joitakin ei saa olla ollenkaan. 

Lisäksi Soinilla on korkea beetaglukoronidaasitaso, joka liittyy maksaan osana ruuansulatusjärjestelmää. Haima ei testin mukaan tuottannut riittävää määrää elastaasia, eli ruuansulatukselle välttämätöntä entsyymiä, joka pilkkoo ruokasulaa. Suolen seinämän vastustuskyky oli heikko, eli sekretorinen IgA-arvo on matala. Termit voivat olla vaikeita, mutta edellä mainitut asiat ovat välttämättömiä ja tärkeitä tapahtumia ruuansulatuksessa. Hoidettavaa löytyi paljon.

Soini varasi ajan yhteistyölääkärille. Hänen käytössähän oli jo työteveyslääkäri ja terveyskeskuslääkäri, joiden avulla aloitettiin Thyroxin ja tehtiin laboratoriokokeita, mutta syytä monille erilaisille ja vaikeille oireille ei löytynyt. Oli päädytty masennusdiagnoosiin ja terapiaan. Thyroxin-aloituskin tehtiin potilaan aloitteesta. Yhteistyölääkäri arvioi GI MAP –testin perusteella lääkityksen tarpeen => Soini sai lääkityksen loisinfektioon.

Oireet / havainnot lokakuussa 2020

vireystaso ei ole noussut vielä (thyroxin + trigozol aloitettu)

ferritiini noussut 58:aan, seerumin rauta 16:een ja transferriinin saturaatio 30:een

limainen uloste loppunut

aamupanoinvointi loppunut

vatsa aina turvonnut aina syönnin jälkeen kiristävä olo

vasemman kylkikaaren alla kipua, nyt vähentynyt

yöhikoilu loppunut

vatsa rauhoittunut

mieliala parantunut

silmät turvonneet

energiataso 5, erittäin tahmeeta 

lisälyöntejä edelleen

jaksoin kävellä

fermixiä ei pysty nauttimaan

 

Diagnoosi: pitkäaikainen loisamebioosi –>  lääkitys + kuurin jälkeen kokonaisvaltainen suoliston hoito

Lääkärin määräämän lääkkeen tavoitteena oli häätää loiset. Lääkityksen myötä suolistossa ei ollut juurikaan hyviä eikä huonoja bakteereja. Heti lääkityksen loputtua aloitettiin huolellinen ja monipuolinen suoliston tervehdyttäminen, johon sisältyi paljon tukitoimia niin ravinnon kuin ravintolisien ja tukihoitojen suhteen. Tästä oma blogi myöhemmin. Voinnin hienoinen paraneminen näkyy palautteista:

”Nyt iha hyvä olo. Olen sängyssä vielä. 1 wc kerta yön aikana, nukuin ok.”

”Eilen söin ainoastaan luuliemiporkkanakeittoa ja illalla 2 siemenleipää voilla ja juustolla. Aamulla vatsa oli tosi hyvän tuntuinen. Aamulla söin jotain kahvin kera mutta hyvä olo, uloste norrrrrrrmaali.👍Teen nyt porkkanamehua mehustimella…”

” Olen huolehtinut aika hyvin lisäravinteita tuonne vattaan myös. Limaista ulostetta tai vatsakipua EI olleskaan”

” Parantumisen aste noussu”

 

Marraskuu 2020

” ei kipua. Kakka norrrrrmaali (tämä olennaisin muutos)”

Lääkekuurin loputtua, seuraavana päivänä,  vatsa tuli erittäin kipeäksi. 

Kuumottava tunne vatsassa, kipua paljon”

Vielä muutaman päivän päästä tuli vesiripuli, mahassa tuntui olevan kuumaa velliä. Voimakas lääke pisti suoliston koville. Kuitenkin jo kohta: 

”Voin taas paremmin!!!”

”Pari päivää tosi hyvä olo, virkeähkö. Kävin myös blackfridayshoppaileen Lifessä. Eilinen oli töissä horror, mutta silti tänään voin ihan hyvin. Yöunet 9.”

”Vatta rauhallinen , ehkä hiukka hidas… otan kuitulisää”

 

Tammikuu 2021

MSQ –oirekysely 53 pistettä, oireet laskeneet puolella, mutta hoidettavaa riittää edelleen.

Tapahtumaketju tiivistettynä: raudanpuutteisesta rautaiseksi – miten vointi nostettiin vitosesta ysiin muutamassa kuukaudessa? 

 

Hoidon tulos: 

rautavarastot täyttyneet ilman rautatankkausta

vointi noussut 5 -> 9

MSQ- oirepisteet laskeneet 104 -> 53

S-Ferrit 51

fS-TrFeSat 29 %  

fS-Fe 16 umol/l  

fS-Transf 2.1 g/l 

 

Soinin hoito jatkuu, kunnes oirepisteet ovat 0! Muun muassa leposyke on vielä 80-100. Joudutaanko kilpirauhaslääkitys vaihtamaan toiseksi? Vai eikö keho ole vielä normalisoitunut leposykkeiden osalta. Ajoittaisia väsymyspuuskia edelleen. Suolistossa vielä tuntemuksia, joihin reagoidaan kohdennetusti. F-ParaNhO testituloksen valmistumista odotellaan: häätyikö parasiitit näillä konsteilla vai jatketaanko häätötyötä? Dysbioosi on ollut päällä vuosia, jonka vuoksi oireiden tiedostaminen ja niihin nopea reagointi on tärkeää.

Hoida sinäkin itsesi kuntoon! 

Olen kirjoittanut monta blogia raudanpuutteesta (https://vitasal.fi/blogi/), pitänyt webinaareja raudanpuutteesta (https://vitasal.fi/kauppa/), myös liveluentoja, nettikaupassa on myynnissä edullinen raudanpuutetyökirja (https://www.terveysvastaanotto.fi/tuote/rauta-ylos-sahkoinen-opas/). Asiakkainani on paljon raudanpuutteisia henkilöitä. Osa tulee asiakkaaksi suolisto-ongelmien takia, ja siinä yhteydessä on paljastunut raudanpuute: hoitopolkuun sisältyy aina oirekyselyn lisäksi laboratoriokokeita ja todennäköisesti myös funktionaalisia testejä. Ensimmäinen ohje raudanpuutteisille on: selvitä raudanpuutteen syy! Alla Lääkärilehdessä julkaistu artikkeli aiheesta.

https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/313748/SLL82019_476.pdf?sequence=1 tai https://researchportal.helsinki.fi/en/publications/raudanpuute-ilman-anemiaa-miten-ferritiiniarvoa-tulkitaan.

Edellä mainittu ohje annetaan useissa tieteellisisissä artikkeleissa, mutta jostain syystä tämä ohje ei näy käytännössä. 

Asiakkaideni joukossa raudanpuutteen syyksi löytyy lähes 100%:sti dysbioosi eli mikrobien epätasapaino paksussa suolessa. Useimmat epäedulliset mikrobit kasvavat ja lisääntyvät raudan avulla, jonka vuoksi muun muassa rautaa ei tule syödä, jos raudanpuutteen syytä ei tiedetä. 

Muita raudanpuutteen syitä ovat olleet positiivinen keliakiageeni (HLA-keli), hapoton vatsa, hoitamaton/väärin hoidettu kilpirauhanen, äitiys ja kasvu. Yhdellä henkilöllä raudanpuutteen yksi syy on ollut kuparinpuute. 

En ole tavannut kuin 1 tai 2 ihmistä, joiden raudanpuute on liittynyt kasvuvaiheeseen tai äitiyteen. Kaikilla muilla on löytynyt paljon muutakin hoidettavaa kuin raudanpuute. Ota yhteys kokonaisvaltaiseen asiantuntijaan, esimerkiksi posti@vitasal.fi), etene tehokkaasti hoitopolulla, saat tukea ja neuvoja myös vastaanottojen välillä. 

Mitä vanhempi, sitä terveempi! Siinä meille kaikille hyvä ohjenuora!

 

Haluatko pysyä ajantasalla kokonaisvaltaiseen terveyteen liittyvissä asioissa?

Liittymällä Vitasalin sähköpostilistalle saat suoraan sähköpostiisi arvokasta tietoa terveydestä. Voit halutessasi poistua listalta milloin vain.