Uupumus syntyy pitkän ajan saatossa pitkittyneen kuormituksen myötä. Väsymys taas on väliaikainen tila, joka poistuu riittävän lepäämisen ja palautumisen jälkeen. Uupumuksessa ei palauduta rasituksen jälkeen, eikä pitkä lomakaan välttämättä korjaa tilannetta. Uupumus on fysiologinen tila, josta toipuminen vaatii paljon systemaattisia toimia: levon maksimointia ja kehon fysiologian tukemista kokonaisvaltaisesti.
Etkö ole virkeä yöunien tai vapaapäivien jälkeen? On aika pysähtyä kuuntelemaan oloasi ja hoitamaan itseäsi! Yöunilla ja vapaapäivillä kuuluu olla palauttava vaikutus. Mikäli et palaa työhösi virkistyneenä, on syytä ryhtyä toimiin terveyden palauttamisessa. Varsinkaan tässä asiassa ei saa odottaa. Mitä kauemmin olet kärsinyt uupumuksesta, sitä kauemmin kestää toipua!
Kuva: Maria-Terttu Lindfors, Hanko 2022
Uupumuksen oireita – tunnistatko nämä oireet itselläsi?
Vain uupunut tietää, miltä toisesta uupuneesta tuntuu. Itse uupuneena löysin Facebookin vertaistukiryhmiä, joissa toisten kommentit tai tarinat tuntuivat omiltani. Ryhmät olivat ihania, voimaa antavia löytöjä. Aivosumuisena en itse kyennyt kuvailemaan tilannettani. Oli huojentavaa huomata, että löytyy kanssaihmisiä. ”En herää, vaikka juon pannullisen kahvia”, ”kyvyttömyys ylläpitää ryhtiä”, ”ammatillisen ylpeyden katoaminen”. En osannut sanoittaa kokemuksiani ja tunnistin nämä piirteet itsessäni vasta toisten kuvailujen perusteella. Kuitenkin oireiden mahdollisimman täsmällinen kuvaaminen on erittäin tärkeää esimerkiksi lääkärissä käydessä.
Esimerkkejä uupumuksen oireista
- Alhaisen virran tila – kone ei käynnisty millään
- Tekee mieli eristäytyä – tapahtumat ja juhlat ovat kauhistus
- Apatia & masennus – jatkuva olotila, mutta samalla useimmat meistä etsivät syytä.
- Vaikeus tehdä päätöksiä – ostanko Oltermannin vai Edam –juuston?
- Koomaväsymys – itselläni alkuvaiheessa ei ollut yhtään kirkkaampaa kohtaa päivässä.
- Fyysisesti raskas olo – askel tuntuu painavalta ja pienikin kotityö on valtava ponnistus.
- Ärsykeherkkyys – hiljaisuus on lähes ainoa olotila, joka tuntuu siedettävältä.
- Tunneilmaisu latistuu tai tunteita ei ole – vaikea tilanne itselle ja muille.
Oletko uupunut tai epäiletkö, että väsymyksesi onkin uupumusta?
Vitasal on kehittänyt ilmaisen uupumuksen oirekartoituksen tilanteesi arvioimiseen.
Voit ladata ilmaisen pdf-muotoisen kyselyn itsellesi täältä: https://vitasal.fi/wp-content/uploads/2022/05/uupumuksen_oirekartoitus.pdf
On tärkeää, että havainnoit oireitasi ja kirjaat ne tarkasti ylös. Oirekartoitus auttaa sinua seuraamaan myös muutoksia voinnissasi. Muutosten arvioiminen tärkeä mittari paranemisen arvioimisessa!
Uupumus on fysiologinen tila, jota tuleei hoitaa!
Monelle uupuneelle on tarjottu mielenterveyden ja masennuksen hoitoa tilanteen ratkaisemiseksi. Näitäkin tarvitaan, mutta ne eivät valitettavasti läheskään aina riitä. Uupumuksessa on kyse fysiologisesta tilasta, jota pitää tutkia ja korjata monin tavoin!
Etsitkö kokonaisvaltaista lähestymistapaa uupumuksesi hoitoon? Vitasalin kaupassa on myynnissä Uupumuksen hoito- webinaari, jonka löydät täältä: https://vitasal.fi/tuote/uupumuksen-hoito-webinaari/
Jos kaipaat lisää työkaluja uupumuksen selättämiseen, löydät Vitasalin kaupasta Uupumuksesta valoon- työkirjan, joka sisältää 10 sivua ohjeita ja kyselyjä paranemisen polulle: https://vitasal.fi/tuote/uupumuksesta-valoon-tyokirja/
Keväällä järjestetään taas ryhmävalmennus uupuneille, kysy lisää posti@vitasal.fi! Tervetuloa!
Kuva: Maria-Terttu Lindfors, Helsinki 2020
Älä jää uupumuksesi kanssa yksin! Vitasalin suosittu ryhmävalmennus ”Uupuneesta eläväksi! alkaa jälleen pian!
Monimutkaisen fysiologisen tilan kartoittamiseen ja hoitamiseen on usein helpointa ottaa asiantuntija tueksi terveyden palauttamisen polulle.
Kysy lisää seuraavan ryhmän aloitusajankohdasta posti(at)vitasal.fi