Mitä ovat oksalaatit

Meillä kaikilla on erilainen keho. Vaikka jotkut ruuat ovat terveellisiä joillekin ihmisille, ne voivat aiheuttaa terveysongelmia toisille. Runsasoksalaattipitoiset ruuat ovat sellaisia. 

Oksalaatit ovat luonnossa esiintyviä yhdisteitä, joita löytyy kasveista, eläimistä ja ihmisen keho tuottaa myös oksalaatteja. Oksalaatteja voi muodostua useista yhdisteistä, kuten liiallisesta C-vitamiinista, fruktoosista ja hiivasta. Tietyt ravintoainepuutokset voivat myös lisätä oksalaattituotantoa.

Oksalaatin toimintamekanismi kehossa

Valitettavasti oksalaatteja löytyy suurina pitoisuuksina joistakin terveellisinä pidetyistä ruuista, esimerkiksi vihreät, vihannekset ja hedelmät, sisältävät paljon oksalaatteja. Vaikka useimmille ihmisille oksalaatit eivät aiheuta ongelmia, joillekin ne voivat johtaa kroonisiin vaivoihin.

Oksalaatti on molekyyli, joka reagoi elaktrolyyttien kanssa, kuten natriumin, kaliumin, kalsiumi tai magnesiumin kanssa. Reaktion seurauksena muodostuu pieniä kristalleja, jotka ovat haitallisia keholle. 

Ruokavalion ylimääräinen oksalaatti, jota keho ei pysty poistamaan munuaisten kautta, sitoutuu mineraaleihin, erityisesti kalsiumiin ja magnesiumiin. Tästä seurauksena muodostuu teräviä kristalleja, jotka voivat kerääntyä kehon kudoksiin muun muassa luustoon, kilpirauhaseen, sydämeen, munuaisiin,  sappirakkoon,  rintoihin ja/tai silmiin. 

Useat tieteelliset julkaisut ovat käsitelleet oksalaatti-ongelmaa. Journal of Nutrition -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että runsassokerinen ruokavalio yhdistettynä alhaiseen B6-vitamiinipitoisuuteen voi lisätä haitallista oksalaattisynteesiä. Journal of Urology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan magnesiumin puutos voi lisätä kalsiumoksalaatin muodostumista. Annals of Nutrition Metabolism -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että tiamiinin puutos voi myös edistää oksalaattisynteesiä. On havaittu, että joillakin ihmisillä isot C-vitamiinimäärät muuntuvat helposti oksalaattikristalleiksi, samoin isot määrät kollageenia ja aminohappoja, esim. glysiini.

Missä ruoka-aineissa on runsaasti oksalaatteja

Hedelmissä on yleensä vähemmän oksalaatteja, vadelmissa ja sitrushedelmissä, erityisesti greipissä, niitä on taas runsaasti. Kasviksista punajuuret, oliivit, pinaatti, nauriit ja raparperi ovat runsasoksalaattisia ruokia.

Viljat, kuten kaurapuuro, täysjyvävehnä, ruskea riisi, soijajauho, tattari ja kuskus, sisältävät paljon oksalaatteja. Lihan korvikkeet, kuten tofu, soija, kasvishampurilaiset, sisältävät myös paljon oksalaatteja, samoin kuin mantelit ja  monet pähkinät.

Siedettävä määrä oksalaattia on 100 – 150 mg/päivässä. Yhdessä mantelissa on n. 8 mg oksalaattia, vihersmoothiessa saattaa olla 1000 mg.  Matalaoksalaattinen ruokavalio sisältää n. 20-50 mg oksalaatteja päivässä.

Heikon oksalaattiaineenvaihdunnan merkkejä ja oireita voivat olla:

Heikkoon oksalaattiaineenvaihduntaan liittyviä terveysongelmia voivat olla:

Heikon oksalaattiaineenvaihdunnan taustalla voi olla useita syitä, kuten 

Yllä mainitut tilat ja oireet voivat liittyä kymmeniin muihinkin oireisiin, joten oksalaattitilanteen testaaminen (OAT-testi) ja tutkiminen on tärkeää, ammattilaisen avulla, oiretietoisuuden lisäksi. 

Suoliston dysbioosi oksalaattikuorman syynä

Tarvitaan oksalaatteja hajottavia bakteereita

Suolisto on miljoonien mikrobien koti. Jotkut suoliston bakteereista ovat hyödyllisiä eli “hyviä”, jotka tukevat terveyttäsi, kun taas toiset bakteerit ovat haitallisia eli “huonoja” ja voivat häiritä sitä. Suoliston ja yleisen terveyden kannalta tarvitset hyvään tasapainoon molempia, mutta enemmän hyödyllisiä bakteereja kuin haitallisia tai epäedullisia bakteereita.

Antibioottien liikakäyttö, huono ruokavalio, krooninen stressi, ympäristömyrkyt, huonot elämäntapavalinnat ja muut tekijät voivat häiritä suoliston mikrobitasapainoa ja lisätä epäedullisten bakteerien määrää suolistossasi. Jos suoliston mikrobiomi on epätasapainossa ja haitallisia bakteereja on liikaa, sinulla on suolistossasi dysbioosi.

Suoliston dysbioosille voi olla ominaista hyvien bakteerien alhainen määrä, jotka juuri auttavat vähentämään oksalaatin kertymistä elimistöön. Applied Environmental Microbiology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että oxalobacter formigenes -bakteereilla on oksalaattia hajottavia ominaisuuksia ja ne voivat vähentää oksalaattipitoisuuksia.

Toinen European Urology -lehdessä julkaistu tutkimus havaitsi, että Oxalobacter formigenes -bakteerilla voi olla rooli kalsiumoksalaattikivitaudin vähentämisessä.

Muita terveellisiä bakteereja, jotka voivat auttaa hajottamaan oksalaatteja, ovat Eubacterium, Enterococcus faecalis, Lactobacillus acidophilus ja Bifidobacterium lactis. Näiden bakteerien alhainen määrä voi johtaa oksalaattiaineenvaihdunnan heikkenemiseen eli oireiden vähenemiseen.

Hiiva häiritsee suoliston mikrobiston tasapainoa

Oksalaatin aineenvaihdunta voi heikentyä ja oksalaatteihin liittyviä terveysongelmia voi kehittyä taustalla olevan hiivasienen liikakasvun vuoksi. Suoliston mikrobiomitasot liittyvät suoraan virtsan oksalaattitasoihin. Kyseessä eivät ole vain huonot bakteerit, vaan myös muut taudinaiheuttajat/mikrobit, kuten hiivasieni ja muut sienet, voivat häiritä suoliston mikrobiomin tasapainoa.

Candida albicans on yleinen sieni, jota esiintyy pieninä määrinä ihmiskehossa. Korkeammat pitoisuudet voivat johtaa hiivasienen liikakasvuun ja siihen liittyviin terveysongelmiin. Munuaisten oksalaattikivet ovat usein hiivasienten ja sienten ympäröimiä. Oksalaattiherkkyys on yleistä potilailla, joilla on hiivasienen liikakasvua.

Hiivatulehdukset siis voivat liittyä korkeisiin oksalaattitasoihin. Vuonna 2020 Journal de Micologie Medicalessa julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin 164 virtsanäytettä 74 munuaiskivipotilaalta ja löydettiin 77 hiivasientä. Tämä viittaa siihen, että hiivasienellä voi olla merkitystä munuaiskivissä ja virtsatietulehduksissa, joille on ominaista korkea oksalaattipitoisuus.

Lue lisää hiivasta: https://vitasal.fi/mita-on-hiiva/

Alhainen B6-vitamiinitaso heikentää metylaatiota

B6-vitamiini on ratkaisevan tärkeä immuunijärjestelmän, aivojen ja hermoston terveydelle. B6-vitamiinin puutos voi heikentää kehosi kykyä metyloida riittävästi ja tukea asianmukaista oksalaattisynteesiä. Se on ratkaisevan tärkeää sitruunahappokierron kannalta.

Metylaatio on solujen elintärkeä kemiallinen säätelymekanismi, jossa metyyli-ryhmiä kiinnittyy DNA:han ja vaikuttaa geenien toimintaan, solujen toimintaan, immuunipuolustukseen. B6-vitamiini on muun muassa välttämätön osa metylaatiota.

Heikentynyt metylaatio voi johtaa oksalaatin kertymiseen, ja oksalaatit voivat myös keskeyttää metylaation. Journal of Nutrition -lehdessä on julkaistu tutkimus, jossa havaittiin, että runsassokerinen ruokavalio yhdistettynä alhaiseen B6-vitamiinipitoisuuteen voi lisätä oksalaattisynteesiä.

Vuonna 2022 Frontiers in Nutrition and Food Science Technology -lehdessä julkaistun katsauksen mukaan B6-vitamiini on myös välttämätön ravintoaine suoliston limakalvolle. Näin ollen matala B6-vitamiinitaso voi johtaa suoliston tulehdukseen, vuotavan suolen oireyhtymään ja suoliston mikrobiomin epätasapainoon, mikä pahentaa oksalaattiaineenvaihduntaa. Se voi myös edistää rasvan imeytymishäiriöitä, jotka kystistä fibroosia sairastavilla potilailla voivat pahentaa suoliston tulehdusta ja lisätä munuaiskivien määrää.

Alhainen glutationipitoisuus voi aiheuttaa oksalaattiongemia 

Glutationi on voimakas antioksidantti, joka on tärkeä suoliston terveydelle, insuliiniherkkyydelle ja sairastumisriskin vähenemiselle. Alhainen glutationipitoisuus voi lisätä oksalaattiongelmia. Molecular and Cellular Biochemistry -lehdessä  on julkaistu tutkimus, jonka mukaan glutationilla on rooli munuaisten mitokondrioiden terveydessä ja liian korkeiden oksalaattipitoiduuksien hoidossa.

Oksalaatin aineenvaihdunnalle sitruunahapposyklissä tarvitaan paitsi B6-vitamiinia ja hyvää metylaatiota, myös glutationia. Glutationi voi suojata B-vitamiineja myrkyiltä metylaatiosyklissä.

Chemical Research in Toxicology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan glutationi on tärkeä B12- aineenvaihdunnassa. Alhainen glutationipitoisuus voi johtaa metylaation tehottomuuteen. Huono metylaatio ja alhaiset B6-vitamiinipitoisuudet voivat johtaa oksalaattiongelmiin.

CBS – geeni/ CBS – entsyymi

CBS-geeni osallistuu kystationiinibeeta-syntaasi-nimisen entsyymin luomiseen. Tämä entsyymi vastaa B6-vitamiinin käytöstä aminohappojen, homokysteiinin ja seriinin, muuntamiseksi kystationiiniksi. Tämän jälkeen toinen entsyymi valmistaa kystationiinista aminohappo kysteiiniä.

Kysteiiniä käytetään proteiinien rakentamiseen tai se hajoaa ja poistuu virtsan mukana. CBS-reitti on rikkireitti (S), jolla on rooli glutationin tuotannossa ja detoksifikaatiossa.

CBS-geenin säätelyhäiriö voi johtua geneettisestä ilmentymisestä tai ympäristöstä, kuten hiivatulehduksesta tai muista terveysongelmista. CBS-geenin säätelyhäiriö voi johtaa oksalaatin muodostumiseen, koska se tarvitsee B6-vitamiinia ja sillä on rooli glutationin muodostumisessa.

Molecular Genetics and Genomic Research -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan CBS-mutaatiot voivat auttaa ennustamaan B6-vastetta homokystinuriassa. Homokystinuria on harvinainen perinnöllinen aineenvaihduntatauti, jossa elimistö ei kykene kunnolla hajottamaan aminohappo metioniinia. Tämä johtuu yleensä entsyymin nimeltä kystationiini-beeta-syntaasi (CBS) puutoksesta tai toimintahäiriöstä.Lisäksi, kun CBS-reitti on heikentynyt eikä glutationia tuoteta tarpeeksi, se voi lisätä oksalaattitasoja.

Munuaiset ja oksalaatit 

Vuonna 2020 Nutrients-lehdessä julkaistun katsauksen mukaan runsasoksalaattipitoinen ruokavalio voi lisätä myös munuaisongelmia.

Nesteytys ja kalsium

Alhainen veden saanti ja nestehukka voivat myös lisätä oksalaattikuormaa. Nestehukka voi lisätä kalsiumoksalaattikivien muodostumista. Sekä kalsiumilla että oksalaateilla on merkitystä munuaiskivien kehittymisessä. Jos et juo tarpeeksi vettä, ne voivat sitoutua munuaisiin ruoansulatuskanavan sijaan. Jos olet kuivunut eikä virtsassasi ole tarpeeksi nestettä, oksalaatit ja kalsium voivat kerääntyä ja muodostaa munuaiskiviä. Kivet voivat myös kulkeutua munuaisten läpi ja juuttua virtsanjohtimiin tai virtsaputkeen. Vuonna 2020 Turkish Journal of Urology -lehdessä julkaistun katsauksen mukaan asianmukainen nesteytys voi auttaa ehkäisemään munuaiskivitautia.

Oksalaattiaineenvaihdunnan testaus

Funktionaalisen lääketieteen puolella on testejä, joiden avulla voidaan mitata, onko jollakulla kohonneita oksalaattipitoisuuksia elimistössään. OAT – testi, joka sisältyy myös Metabolomix- testiin, on virtsatesti, joka voidaan tehdä kotitestinä.

Testissä voidaan todeta kohonnut oksaalihappopitoisuus ja kohonnut glyseriini- ja/tai glykolihapon pitoisuus. Ne ovat yleensä merkki geneettisestä hyperoksaluriasta, joka tarkoittaa liiallista oksalaatin eritystä virtsaan. 

Kun oksaalihappopitoisuus on koholla ilman glyseriini- ja/tai glykolihapon pitoisuuden nousua, se liittyy tyypillisesti Candida albicansin liikakasvuun tai erittäin korkeaan C-vitamiinin saantiin.

Testin avulla voidaan analysoida myös B6-vitamiinin puutosta ja kuten mainittu, Candidan liikakasvua, jotka molemmat ovat hyperoksalurian pääasiallisia syitä. 

Haluatko tilata OAT – testin? Sen hinta on 349 e + postimaksu. OAT- on virtsatesti, joka tehdään kotona. Jos haluat tilata testin, niin ota yhteys posti@vitasal.fi.

Voit hoitaa itseäsi oksalaattiongelmissa

Jos sinulla on ongelmia oksalaattiaineenvaihdunnan ja oksalaatti-intoleranssin kanssa, ruoassa olevat liialliset oksalaatit voivat pahentaa terveysongelmiasi. Tässä tapauksessa saatat hyötyä vähäoksalaattisesta ruokavaliosta. Voit myös käyttää ravintolisiä, jotka neutralisoivat oksalaattien haittavaikutuksia. Suosittelen tarkistamaan oksalaattitilanteen testillä. OAT – testi (Nordic Laboratories) mittaa oksalaattien määrää sekä monia oksalaattisynteesiin sisältyviä tekijöitä. Oksalaatteja on mahdollista mitata myös verestä ja virtsasta. Haluatko edetä asiantuntijan kanssa? Ota yhteys posti@vitasal.fi

Ratkaisuna oksalaattiongelmaan vähäoksalaattisen ruokavalion noudattaminen

Vähäoksalaattisen ruokavalion noudattaminen voi auttaa, jos sinulla on heikkoon oksalaattiaineenvaihduntaan liittyviä ongelmia tai korkeat oksalaattipitoisuudet. Vähennä tai vältä runsaasti oksalaattia sisältävien ruokien kulutusta ja keskity sen sijaan vähäoksalaattisiin ruokiin, kuten edellisessä osiossa on lueteltu.

Jos syöt runsaasti oksalaattia sisältäviä ruokia, kuten ristikukkaiskasveja tai lehtivihanneksia, varmista, että kypsennät ne, sillä kypsentäminen voi auttaa hajottamaan oksalaatteja. Pähkinöiden, siementen ja papujen liottaminen voi myös auttaa poistamaan oksalaatteja näistä ruoista.

Oksalaatin varastointi tarkoittaa sitä, mitä tapahtuu, kun solusi ’dumppaavat’ eli poistavat oksalaattia kehostasi vähäoksalaattisen ruokavalion aloittamisen jälkeen. Jos oksalaattien poisto tapahtuu liian nopeasti, saatat kokea oksalaatin varastointiin liittyviä oireita, kuten ihottumaa, nokkosihottumaa, virtsaamiskipua, epätyypillinen ulosteen koostumus, mielialahäiriöitä ja ärtyneisyyttä. Tämän välttämiseksi suositellaan oksalaatin asteittaista vähentämistä 10–20 prosenttia viikossa.

Haluatko yksityiskohtaisempaa apua terveystilanteen kartoittamiseen ja/tai etenemiseen oksalaattien kanssa? Ota yhteys posti@vitasal.fi

Tärkeät ravintolisät oksalaattikuormituksessa

Alla on lista ravintolisistä, joiden käyttö tukee oksalaattien poistumista kehosta

Kalsium (esim. kalsiumsitraatti): otettuna oksalaattipitoisen ruuan yhteydessä, sitoo oksalaatteja suolistossa

Muut tukitoimet oksalaattikuorman purkamisessa

Omia pohdintoja

On pakko lopettaa tällä kertaa blogin kirjoittaminen tähän. Pyrin lisäämään lääketieteelliset lähteet myöhemmin ja/tai pilkkomaan blogia pienempiin osiin. Tekee mieli jatkaa aiheeseen syventymistä.

Pääosin tekstini perustuu lääkäri Dr Jockersin teksteihin. 

Oksalaatti-’ohjeet’ eivät sovi kaikille. Kaikki eivät kärsi oksalaattiongelmista. Monia sairauksia/tiloja hoidetaan suurilla C-vitamiinimäärillä (suoneenkin, näitä klinikoita on paljon ympäri maailmaa). Tunnen iäkkäitä kasvissyöjiä, ilman terveyshaasteita. Tunnen iäkkäitä karnivore-ruokavaliolla eläviä, terveitä ihmisiä. 

Tunnen paljon terveellisesti syöviä runsaasti oirehtivia ihmisiä. Heidän kohdallaan oksalaatti-aihepiirin löytyminen saattaa olla puuttuva palanen terveyden palauttamispolulla.

Onko sinulla henkilökohtaista kokemusta aminohappojen vaikutusta oksalaattitilanteeseesi? Useissa lähteissä mainitaan glysiinin muuttumisesta oksalaateiksi. Millainen tilanne tämä on sinun kohdalla ollut, ja miten se on todettu? Voitko kertoa kokemuksestasi minulle sähköpostilla posti@vitasal.fi?

Haluatko pysyä ajantasalla kokonaisvaltaiseen terveyteen liittyvissä asioissa?

Liittymällä Vitasalin sähköpostilistalle saat suoraan sähköpostiisi arvokasta tietoa terveydestä. Voit halutessasi poistua listalta milloin vain.