Voit luottaa ferritiinilaboratoriokoetulokseesi ainoastaan, jos se on matala eli alle 30 yksikköä. Normaali tai korkea ferritiiniarvo ei kerro, onko sinulla raudanpuute (ICD 61.1). Jos ferritiiniarvosi on normaali tai korkea, on syytä ottaa useita muita verikokeita ferritiinin lisäksi.

 

Missä tilanteissa ferritiiniarvo nousee siitä huolimatta, että sinulla on raudanpuute? Vastaus: hyvin monissa tilanteissa!

 

Vakavat sairaudet ja hoitoa vaativat sairaustilat vaativat erikoislääkärien yhteistyötä, kun raudanpuutetta aletaan hoitaa. Näitä tiloja ovat muun muassa

 

  • Infektiot, tulehdusreaktiot
  • Maksasairaus
  • Munuaissairaus
  • Nivelreuma
  • Hemosideroosi
  • Akuutti myeloinen leukemia
  • Thalassemia
  • Perinnöllinen hemokromatoosi
  • Pahalaatuinen tauti

 

 

Reumapotilailla raudanpuute on funktionaalista raudanpuutetta: vaikka rautaa on kehossa, niin se ei tule käyttöön. Ferritiiniarvo näyttää siis hyvältä.

 

Erikoislääkäreiden ja professoreiden esityksiä ja luentoja on vapaasti luettavissa netistä. Mainittujen tilanteiden hoito ei saa olla kuitenkaan potilaan vastuulla.

 

Alla yksi erittäin hyvä artikkeli:

professori Tom Pettersson:

”Reumasairauksiin liittyvä anemia ja raudanpuute”

 

https://helda.helsinki.fi//bitstream/handle/10138/230052/SLL372016_2269.pdf?sequence=1

 

Sydämen vajaatoimintaan liittyy raudanpuute. Sydämen vajaatoimintapotilaan ferritiiniarvon tavoitearvo on korkeampi kuin terveen ihmisen. Käypä hoito-suositukset ohjaavat hoitamaan raudanpuuttetta: ”Suonensisäinen rautahoito parantaa sydämen vajaatoimintapotilaan suorituskykyä ja subjektiivista vointia.”

 

https://www.kaypahoito.fi/nak08797

 

Oksidatiivinen stressi nostaa ferritiiniä. Oksidatiivinen stressi on tila, johon sisältyy monta pieleen mennyttä prosessia kehossa. Oksidatiininen stressi ei näy mitenkään päivänselvästi veren tulehdusarvoissa, joten päättely vaatii asiantuntijuutta.

 

Sisäilmaongelmat eli mikrobivauriot, kemikaalipäästöt, homeet, bakteerit, makromolekyylit, infektioherkkyys ja astma, käynnistävät akuutin faasin reaktion. Akuutin faasin reaktio nostaa ferritiiniä ja heikentää raudan imeytymistä.

 

Alkoholin suurkulutus ja metabolinen oireyhtymä ovat tiloja, jossa ferritiini ei ole matala, vaikka henkilöllä on raudanpuute.

 

Ota mieluummin enemmän laboratoriokokeita, kuin vähemmän! Käytä kokonaisvaltaista asiantuntijaa tiellä kohti parempaa terveyttä. Raudanpuutekonsultaatio etänä 30 min = 60 e. Ota yhteys posti@vitasal.fi

 

 

Haluatko pysyä ajantasalla kokonaisvaltaiseen terveyteen liittyvissä asioissa?

Liittymällä Vitasalin sähköpostilistalle saat suoraan sähköpostiisi arvokasta tietoa terveydestä. Voit halutessasi poistua listalta milloin vain.