BLOGI 24.2.2020


Voitko huonosti? Onko lähipiirissäsi ihminen, joka voi huonosti? Huonosti toimiva kilpirauhanen voi hyvinkin olla syynä tilanteeseesi. Kun hoidat kilpirauhasta kokonaisvaltaisesti, saat samalla tietää muista kilpirauhaseen vaikuttavista tekijöistä ja hoitaa mahdollisesti häiriintyneitä biokemiallisia reaktioita kuntoon ja yhtä aikaa vointisi kohentuu.

Kilpirauhanen vaikuttaa kaikkiin soluihimme ja elimiimme kehossamme. TSH-mittauksella saamme tietää vain, käskyttääkö aivolisäke tuottamaan TSH:ta enemmän (on puute kilpirauhashomoneista = vajaatoiminta) vai tarvitaanko TSH:ta lainkaan (kilpirauhashormoneita on liikaa =liikatoiminta) vai onko TSH:ta juuri sopivasti. 

Kilpirauhasen kokonaisvaltainen hoito

Kilpirauhasen heikentyneeseen toimintaan liittyy kymmenittäin eri tekijöitä, joihin voidaan vaikuttaa kokonaisvaltaisen lähestymistavan avulla.

Tyreoidiitit jätetään usein hoitamatta, koska “ne paranevat itsestään”. Pääosa tyreoidiiteista on kuitenkin autoimmuunisairauksia, jotka tekevät enemmän tai vähemmän tuhoa kehossamme. Mm. tulehdustekijät altistavat autoimmuniteetille, esimerkiksi A-ryhmän streptokokki. Jotkut ravinnon proteiinit ovat syynä anti-immuunitilanteelle. Gluteeni ja kaseiini ovat ruuan antigeenejä ja ne voivat tuottaa vasta-aineita, jotka ristireagoivat kilpirauhasen kanssa. Tämän vuoksi osa kilpirauhaspotilaista hyötyy viljan gluteenin ja maidon kaseiinin välttämisestä. Kyse on aina monen tekijän yhteissummasta, joten yksittäisiä altisteita kannattaa välttää. Yksi autoimmuunisairaus altistaa seuraavan autoimmuunisairauden puhkeamiseen. 

Kilpirauhanen tarvitsee ravintorikasta ruokaa. Kilpirauhashormoni koostuu mm. jodista ja tyrosiinista. Jodia saadaan meren elävistä ja merilevästä. Tyrosiinia saadaan kanasta ja raejuustosta. Milloin ihminen ei saa tarpeeksi jodia? Jos ravinto ei sisällä sitä tarpeeksi tai jos kilpailevat halogeenit (fluori, bromi) pääsevät kilpirauhaskudokseen ennen jodia (käyttävät samaa reittiä). 

Seleeniä tarvitaan kilpirauhasen entsyymitoimintoihin sekä T4- hormonin muuntumisessa T3-hormoniksi. Hopea ja arsenikki estävät seleenin toimimista entsyymitapahtumissa. Tarkista, onko seleenitasosi riittävä kehossasi. 

Huolehdi luustosta: kalsitoniini muodostuu kilpirauhasessa ja se säätelee kalsiumin aineenvaihduntaa. Kilpirauhasen vajaatoiminnassa luuston muodostus heikkenee kuten myös vatsahapon eritys. Kalsiumin muuntuminen imeytyvään muotoon vaatii vatsahappoja. Tarkista, onko sinulla hapoton vatsa. Lue lisää hapottomasta vatsasta täältä https://www.terveysvastaanotto.fi/uncategorized/hapoton-vatsa/

Ummetus liittyy usein kilpirauhasen heikentyneeseen toimintaan. Ummetuksen kestäessä toksiinit ja käytetyt hormonit saattavat imeytyä takaisin verenkiertoon. Tämän seurauksena suolistossa on huono bakteeritasapaino (dysbioosi) ja esimerkiksi T4 hormonin muuttuminen T3 -hormoniksi on työlästä. 

Lisämunuainen tuottaa mm. stressihormoni kortisolia, jonka tuotanto pitkittyessään ensin lisääntyy ja sitten romahtaa alas. Tämän jälkeen kilpirauhanen ei toimi entiseen tapaan. C-vitamiinilla vaikutetaan sekä immuniteettiin sekä stressihormonien tuotantoon.

Tässä muutamia esimerkkejä, miksi on syytä ottaa muitakin verikokeita kuin S-TSH. Vaikka otettaisiin myös S-T3v ja T4v, niin vielä jää moni biokemiallinen reaktio pimentoon ja vaille hoitoa. 

Kilpirauhasen häiriöillä on vaikutuksia useisiin kehon reaktioihin

Kilpirauhasen vajaatoiminta näkyy ja tuntuu useilla myös libidossa, sappirakon, ja maksan toiminnassa, kasvuhormonin tuotannossa, energia-aineenvaihdunnassa ja lämmöntuotannossa. Tapahtuu lihomista, aivot eivät toimi entiseen malliin, vaikutuksia on myös naishormoneihin. Kilpirauhashormoneilla on tärkeitä vaikutuksia sokeri- valkuaisaine-, rasva-aineenvaihduntaan sekä vitamiinien hyväksikäyttöön. 

Olen parantunut systemaattisen ja kokonaisvaltaisen hoidon avulla

Omalla kohdallani nämä kaikki edellä mainitut ongelmakohdat näkyivät otetuissa laboratoriokokeissa punaisella. Nyt veriarvoni ovat normalisoituneet ja olen lääkkeetön. Kilpirauhaslääke on välttämätön suurimmalle osalle ja elämänlaatu on hyvä, jos lääkitys ja annostus on oikea.

Mistä saan apua?

Liian moni suomalainen ihminen kärsii kilpirauhasen vajaatoiminnan/sairauden hoitamattomuudesta tai tilaa on hoidettu puutteellisesti. Muutama vuosi sitten perustettiin Suomen Kilpirauhaspotilaat ry auttamaan kyseessä olevia ihmisiä. Yhdistys toimii aktiivisesti, jotta kilpirauhaskiistassa päästäisiin eteenpäin ja kärsivät ihmiset saisivat tarvitsemaansa hoitoa. Suosittelen tutustumaan yhdistykseen sekä liittymään jäseneksi: https://kilpirauhaspotilaat.fi/site/application

LupausHealth on lääkäri Ville Pöntysen perustama yritys, joka kouluttaa sekä potilaita että asiantuntijoita hoitamaan esimerkiksi kilpirauhasta kokonaisvaltaisesti. LupausHeallth järjestää työpajoja ympäri Suomea. Mikäli kilpirauhasongelmat koskevat sinua tai läheistäsi, niin suosittelen osallistumaan Kilpirauhaspajaan: https://lupaushealth.fi/kilpirauhaspaja/

Facebookissa on Kilpirauhanen ja kokonaisvaltainen hoito –ryhmä. Ryhmässä voit esittää kysymyksiä sekä saat vertaistukea. Olen itse saanut paljon apua aikoinani tästä ryhmästä. 

Mikäli olet kiinnostunut seuraamaan kilpirauhaskiistan vaiheita, niin alla olevalla sivustolla tapahtumat esitellään kronologisesti ja selkeästi, ensimmäisestä Valviran rajoituksesta oikeusasiamihen lausuntoon: https://hypotyreoosi.wordpress.com

Haluatko pysyä ajantasalla kokonaisvaltaiseen terveyteen liittyvissä asioissa?

Liittymällä Vitasalin sähköpostilistalle saat suoraan sähköpostiisi arvokasta tietoa terveydestä. Voit halutessasi poistua listalta milloin vain.