Entsyymit ovat kehossamme toimivia tärkeitä valkuaisaineita, jotka osallistuvat moniin, välttämättömiin reaktioihin kehossa. Entsyymien tärkein tehtävä on  ruuansulatus. Entsyymien avulla ruoka pilkkoutuu ja ravinteet saadaan hyötykäyttöön.

Ruuansulatusentsyymejä erittyy ruuansulatuskanavassa:

 

• Suussa
• Mahalaukussa
• Suolistossa
• Haimassa

Entsyymit vaativat toimiakseen hyvin 

• Riittävän määrän ravinteita    (vitamiineja ja kivennäisaineita)
• Sopivan pH-ympäristön
• Lämpötilan
• Tietyn suolapitoisuuden kehossa

Ruoansulatuksen tärkeimmät entsyymit ovat


• Tärkkelystä hajottavat amylaasi (sylkirauhaset, haima)
• Proteiineja hajottava proteaasi (esim. pepsiini, trypsiini, kymotrypsiini)
• Rasvoja hajottava lipaasi (haima)

Muita entsyymejä

Laktaasi-entsyymi pilkkoo maitosokereita, glutaasi entsyymi hajottaa viljojen gluteenia. Papaiini ja bromelaiini ovat trooppisista hedelmistä, papaijasta ja ananaksesta, saatavia entsyymejä.

Haima on ruuansulatuksen tärkein entsyymien valmistaja. Haima tuottaa amylaasia, trypsiinia, kymotrypsiinia, lipaasia, nukleaasia ja elastaasia. Haiman entsyymit pilkkovat rasvoja, hiilihydraatteja, proteiineja ja nukleiinihappoja.

GI MAPissa (laaja ruuansulatusanalyysi, lue lisää tästä: https://vitasal.fi/gi-map-testi-ratkaisu-pitkittyneisiin-vatsavaivoihin/) mitataan ulosteen elastaasipitoisuus. Elastaasi on haimaperäinen enstyymi, joka poistuu ulosteen mukana hajoamattomana. Ulosteessa kuuluu olla elastaasia.

Beetaglukoronidaasi – entsyymi on maksassa muodostuva entsyymi. Maksassa muutetaan myrkyllisiä aineita vesiliukoisemmiksi. Tämän jälkeen niitä voidaan poistaa helpommin elimistöstä. Glukuronidaatio-nimisessä biokemiallisessa reaktiossa myrkylliset aineet poistetaan kehosta turvallisesti juuri beetaglukoronidaasi-entsyymin avulla.

Monia sairaustiloja mitataan veren muuttuneiden entsyymipitoisuuksien avulla. ASAT, ALAT ja AFOS ovat maksaentsyymejä ja kyseisten arvojen kohoaminen kertoo häiriöstä kehossa. Sydänentsyymit nousevat infarktin yhteydessä.

Mistä entsyyminpuutos johtuu?

  •             Ravintoköyhä ruokavalio
  •             Alkoholi
  •             Ylensyönti
  •             Liikunnan puute
  •             Stressaava elämä
  •             Puolivalmisteet ja einesruuat
  •             Dysbioosi / SIBO
  •             ympäristömyrkyt
  •             Ikääntyminen

Mistä saat entsyymejä?

  •             Raa’oista vihanneksista, kasviksista, marjoista
  •             Iduista
  •             Pähkinöistä
  •             Hapatetutuista tuotteista
  •             Omena(siideri)viinietikasta
  •             Keho tuottaa itse entsyymejä
  •             Syljenerityksessä
  •              Haimassa
  •              Suolistossa

Miksi ja milloin entsyymilisiä kannattaa ottaa?

 

  • Jos sinulla on oireita (täyteyden tunne, ruokahalun puute, närästys ja muut suolisto-oireet)
  • Jos sinulla on laktoosi-intoleranssi
  • Jos sinulla on gluteeni-intoleranssi
  • Jos sinulla on suolistosairaus, jossa elimistö ei pysty suoriutumaan ruuansulatustehtävästään
  • Jos sinulla on stressitilanne / väsymystila / uupumustila (stressi tuhoaa entsyymejä)
  • Jos olet ikääntynyt, entsyymien tuotanto on hidastunut
  • Testaamalla, auttaako entsyymivalmiste
  • Testaamalla, helpottuuko ruuansulatusvaivat ottamalla kasvispitoisemman ruokavalion käyttöön
  • Enstyymivalmiste on turvallinen ravintolisä. Voit auttaa ruuansulatustasi testaamalla/käyttämällä entsyymivalmistetta.
  • Minkä entsyymivalmisteen valitset?
  • Hyvä yleistuote on sellainen, missä on erilaisia entsyymejä ja mahdollisesti ruuansulatusta tukevia yrttejä.
  • Mikäli olet teettänyt laajan ruuansulatusanalyysin (esim. GI MAP), sait tietää, tuottaako haimasi elastaasi-entsyymiä riittävästi. Mikäli elastaasi-arvosi on matala, niin sinun tulee valita CREON –entsyymi.
  • Mikäli sinulla on kokemus, että rasvainen ruoka ei sula, niin ota käyttöön valmiste, jossa on enemmän lipaasia vs. muita entsyymejä.

 

Muutamien entsyymivalmisteiden esittely: sisältöjä ja pitoisuuksia

Enstyymien pitoisuuksien mittayksiköt vaihtelevat eri tuotteissa. En ole merkinnyt niitä, mutta voit arvioida eri entsyymien painotusta kussakin tuotteessa.

 

Proteaasi

lipaasi

amylaasi

muita

Ketoentsyymi (Puhdistamo)

40 000

15 000

 

subtilis

Superzym

(Biolatte)

297,5

59.5

71,4

mm. alfagalktosidaasi

Digest Gold

(Enzymedica)

x

x

x

Kuituja pilkkovia

alfagalaktosidaasia

Multientsym Go

10

1000

500

Voikukanjuuri

Laktaasi

alfagalaktosidaasi

Super Multientsyymi

(Aboa Medica)

20 000

1600

20 000

Suolahappo

Häränsappiuute

Papaija

Pankreatiini

pepsiini

Nogasin Go

 

 

 

alfagalaktosidaasi

Regulat entsyymijuoma

 

 

 

fermentointi

CREON

10 000

600

10 000

8000

Pankreatiini

Tehty sian haimasta

Active Zyme

Biomed)

60 000

450

7800

Alfagalaktosidaasi

Propyyliendopeptidaasi

Ksylanaasi

Monizym x 10
(Naturamedia)

x

x

x

Laktaasi

Hemisellulaasi

Sellulaasi

Maltaasi

Invertaasi

Serratiopeptidaasi

Bromelaiini

Papaiini

Alfa-galaktosidaasi

Maltodekstriini

inuliii



LÄHTEET:

Sand O, Sjaastad O V, Haug E, Bjålie J G: Ihminen. Fysiologia ja anatomia. 11. Painos. Helsinki: SanomaPro 2014

Aro A, Mutanen M, Uusitupa M (toim.). Ravitsemustiede. 4. uudistettu painos. Helsinki: Duodecim 2012

 

Käytätkö entsyymejä vai onko tämä uusi asia sinulle?

Mitä entsyymiä olet käyttänyt / mitä entsyymiä suosittelet?

 

Ps.

Jos haluat kerrata tai opiskella laajemmalti, niin webinaarit ja sähköiset, edulliset tuotteet ostettavissa verkkokaupasta, esimerkiksi 40 min webinaari vatsan hoidosta tai vaikeiden suolisto-oireiden hoito-opas alla olevista linkeistä edullisesti

https://vitasal.fi/tuote/vatsa-webinaari/

https://vitasal.fi/tuote/vaikeiden-suolisto-oireiden-hoito/