Haiman elastaasi on entsyymi

Kehossamme on miljardeja entsyymejä. Ne ovat mm. katalysaattoreita: ne vilkastuttavat biokemiallisia reaktioita. Niiden tehtävänä on myös ruuan pilkkominen, jonka jälkeen ravinteet voidaan ottaa hyötykäyttöön.

Entsyymitoiminta vaatii ravinteita, kulloiseenkin tilanteeseen sopivan pH – arvon, sopivan lämpötilan ja suolapitoisuuden. 

Ruuansulatusentsyymeitä erittyy ruuansulatuskanavasta; mahalaukusta, suolistosta ja haimasta. 

Laktoosi-intoleranssi kuvaa hyvin entsyymitoimintaa. Se tarkoittaa laktoosia pilkkovan entsyymin puutosta. 

Entsyymivalmisteet ruuansulatusta helpottamaan

Ikääntyessä entsyymien tuotanto vähenee. Jo aikaisemminkin erilaisissa haastavissa elämäntilanteissa tarvitaan entsyymivalmisteita. Tarjolla on monenlaisia entsyymivalmisteita. 

Lipaasit pilkkovat rasvoja, proteaasit proteiinia ja amylaasit hiilihydraatteja. Melkein aina näitä entsyymejä löytyy tuotteesta. Valmisteet sisältävät usein monia muitakin entsyymejä. 

Ruuansulatuksessa tarvitaan myös suolahappoa. Esimerkiksi Puhdistamon suolahapossa on mukana myös pepsiini-entsyymiä. Regulat on vuosikymmeniä tuotannossa ollut nestemäinen entsyymivalmiste. Apteekista saatavaa Creon entsyymiä käytetään haiman elastaasi-entsyymitason ollessa matala.

Haiman tuottamat entsyymit

Haima tuottaa useita ruuansulatusentsyymejä. Haima tuottaa myös insuliinia ja glukagoni-hormonia. 

Vaikka haima tuottaa useita entsyymejä, liittyvät haiman eksokriinisen vajaatoiminnan oireet erityisesti rasvoja pilkkovan lipaasientsyymin puutteeseen. 

”Elastaasi on haiman erittämä sidekudosta hajottava entsyymi, joka poistuu suolesta muuttumattomana ulosteeseen. Haiman eritys kuvaa haiman eksokriinistä toimintaa. Haiman eksokriininen vajaatoiminta voi olla synnynnäinen tai hankittu. Kroonisen haimatulehduksen aiheuttama haiman vajaatoimina ei ole harvinainen. Sen tavallisin aiheuttaja on alkoholi. Myös sappikivet tai haimasyöpä voivat aiheuttaa haiman eksokriinisen vajaatoiminnan. ”(huslab.fi) https://huslab.fi/ohjekirja/1718.html

F- Elast1

Haiman tuottamaa elastaasitasoa voidaan tutkia ulostenäytteestä (F-Elast1). 

Huslab.fi:n sivuilla tulkitaan, että 

 

    • Yli 200 ug/g kuvaa normaalia haiman eksokriinistä toimintaa

 

    • 100-200 ug/g kuvaa ’harmaata’ aluetta, mahdollista vajaatoimintaa

 

    • alle 100 ug/g kuvaa haiman eksokriinista vajaatoimintaa

Jos tulos on harmaalla alueella tai alle, tulos tulee vähintäänkin toistaa ja huomioida kliininen kokonaiskuva ennen johtopäätöstä haiman eksokriinisestä vajaatoiminnasta.

Matalaliin haiman elastaasitasoihin liittyy aina ruuansulatusongelmia

Vitasal terveysvastaanotolla ei tehdä diagnooseja, vaan hoidetaan asiakasta testitulosten (verikokeet, ulostekokeet, hiustestit) perusteella. Matala haiman elastaasitaso on selvästi yhteydessä moninaisiin ruuansulatusvaivoihin. Testeissä löytyy aina muutakin kuin matala haiman elastaasitaso, syyksi ruuansulatusvaivoihin.

Googlaamalla matalaan haiman elastaasitasoon liittyy tiloja, jotka vaativat lääkärin tekemiä tutkimuksia ja diagnostisointia. Niitä tiloja ei käsitellä tässä blogissa. Ne Vitasalin asiakkaat, joilla on elastaasitaso alle 100, ovat aina myös lääkärin hoidossa. 

Alidiagnostisoitu ja alihoidettu tila

Terveyskirjastosta lukemalla selviää, että haiman eksokriinisella vajaatoiminnalla tarkoitetaan riittämätöntä haimaentsyymien vaikutusta, joka johtuu joko entsyymien riittämättömästä tuotannosta, häiriöstä niiden toiminnassa tai niiden liian nopeasta pilkkoutumisesta. Terveyskirjastossa todetaan myös, että haiman eksokriininen vajaatoiminta on todennäköisesti alidiagnostiosoitu ja alihoidettu sairaus, joka voi merkittävästi heikentää potilaan elämänlaatua. 

Ota aina vastaanotolla esiin matala haiman elastaasi-arvo ja pyydä hoitoa ja seurantaa. 

Mitä matalasta haiman elastaasitasosta seuraa

Kun haima ei tuota riittävästi ruuansulatukselle välttämätöntä entsyymiä, osa ravinnosta jää imeytymättä, josta seuraa aliravitsemustila ja painonlaskua. Koska suuri osa ravinnosta etenee vajavaisesti sulaneena paksusuoleen, esiintyy ripulimaisia, löysiä ulosteita. Ulosteet voivat olla runsaita ja pahanhajuisia. Uloste sisältää normaalia enemmän rasvaa, minkä vuoksi ripulia kutsutaan rasvaripulksi. Vatsakivut aterioiden jälkeen ovat melko tyypillisiä. (terveyskirjasto.fi)

Haiman heikentyneen entsyymituotannon oireita

 

    • Oireeton tai vähäisiä vatsavaivoja

 

    • Laihtuminen

 

    • Ripulia / rasvaripulia

 

    • Ilmavaivoja

 

    • Vatsan kouristuksia

Hoito

Käytä haimaentsyymivalmisteita aterioiden yhteydessä. Mikäli rasvan imeytymisessä on edelleen ongelmia, käytä MCT-öljyä. Niiden rasvat sisältävät keskipitkäketjuisia rasvahappoja, jotka ruuansulatusentsyymien puutteessa aiheuttavat vähemmän vaivoja kuin tavallinen rasva. 

Mahdollisen aliravitsemustilan takia syö runsasenergistä ja proteiinipitoista ruokaa yhdistettynä haimaentsyymivalmisteeseen (CREON).

 

    • Pienet annokset

    • 5-6 ateriaa päivässä

    • huolehdi riittävästä vitamiinien ja hivenaineiden saannista ja imeytymisestä 

    • seuraa veren sokeri arvoja

    • pieniä rasvamääriä kerrallaan ja/tai MCT-öljyn käyttö

    • käytä haimaentsyymivalmistetta (CREON / Pankreatiini-valmiste / Ox Bile)

CREON – entsyymivalmiste

Apteekista, reseptivapaasti saatava CREON entsyymi on valmistettu sian haimakudoksesta. Sen vaikuttava aine on pankreatiini-entsyymi. Pankreatiini sulattaa ruokaa sen kulkiessa suolistossa. Creonia voivat käyttää lapset ja aikuiset, joiden haimassa ei ole riittävästi ruuansulatuksessa tarvittavia entsyymejä. 

Creon-tuoteselosteessa neuvotaan käyttäjää etsimään itselle sopiva annostus – mikä määrä toimii juuri sinulla. Omille asiakkalleni (jos haiman elastaasiarvo on alle 200) suosittelen ottamaan jokaisella aterialla (jokaisen aterian ruuansulatusta tulee tukea!) 35 000  tai 40 000 yksikköä CREONia eli osta vahvin valmiste.

Ox Bile – valmiste

Ox Bile – valmiste on tehty naudan sapesta. Se on tarkoitettu rasvan pilkkomiseen. Erityisesti rasvaripulin  tai kun vessanpöntössä on nähtävissä rasvaisia ulosteita, Ox Bile on hyvä entsyymivalmiste pilkkomaan rasvaa, jotta sitä ei ole ulosteessa. Ulosteen rasvapitoisuutta mitataan GI MAP testissä (steatocrit-taso). Valmiste helpottaa maksan toimintaa ja helpottaa mahdollisesti niiden ruuansulatusta, joiden sappirakko on poistettu ja ilmenee ruuansulatusongelmia. Osa ihmisistä voi olla allergisia lehmän sappijauheelle. Raskaana oleville ei suositella tätä tuotetta, koska sitä ei ole tutkittu.

Vitasalin kokemuksia ja ajatuksia matalasta haiman elastaasista

Suosittelen suolisto-oirehtiville, pitkään vaivoista kärsineille laajaa ruuansulatustestiä, joka sisältää myös laajan mikrobitestiosuuden, jonka nimi on GI MAP – testi. Lue lisää täältä: https://vitasal.fi/gi-map-testi-ratkaisu-pitkittyneisiin-vatsavaivoihin/

GI MAP – testissä mitataan myös haiman elastaasitaso, jonka vuoksi kokemusta matalan haiman elastaasitason hoidosta ja hoitojen vaikuttavuudesta on kertynyt.

Ne henkilöt, joilla on paljon epäedullisia löydöksiä GI MAP – testissä, ottavat testin uudestaan, nähdäkseen, onko ei toivotut löydökset, esimerkiksi parasiitit häätyneet. Näissä yhteyksissä voidaan arvioida samalla suoliston hoidon vaikutuksia matalan haiman elastaasitasoon.

Kokemukseni mukaan matala haiman elastaasitaso aiheuttaa todella paljon ruuansulatusvaivoja ja –oireita. Hoitamalla suolistoa, elastaasitasot usein nousevat. CREON – entsyymi on helpottanut jokaisen asiakkaani/potilaani olotilaa.  Toki ruuansulatusta on hoidettu kokonaisvaltaisesti, löydösten perusteella ja yksilöllisesti.

Alle 100 elastaasitasoarvot katsoo lääkäri. Keneltäkään Vitasalin asiakkaalta/potilaalta ei ole löytynyt niitä löydöksiä, joihin matalat elastaasitasoarvot saattavat viitata. Lääkäri poissulkee vakavat sairaudet ja tekee / määrää täydentäviä tutkimuksia tarvittaessa.  Alle 100 elastaasiarvo vaatii aina yhteydenoton lääkäriin.

CASE 1 

Henkilö oli kärsinyt vuosia raudanpuutteesta ja moninaisista suolisto-oireista. Väsymys oli merkittävä ja haittaava oire. GI MAP testistä löytyi dysbioosi, mm. parasiitti sekä matala haiman elastaasitaso (alle 100). Henkilöllä oli terveelliset elämäntavat sekä moitteeton ruokavalio.

Lääkäri hääti parasiitin antibiootilla. Toisessa mittauksessa haiman elastaasitaso oli normalisoitunut (yli 400). 

Oletettavasti suoliston kokonaisvaltainen hoito (huonojen mikrobien häätö, hyvien mikrobien istutus, ruuansulatuksen tuki, suolen pinnan tervehdyttäminen, ruoka-ainereagointeihin puuttuminen) oli nostanut haiman elastaasitason normaaliksi parissa kuukaudessa. 

CASE 2 

Henkilöllä on runsaasti autoimmuunisairauksia, vakava raudanpuute, paljon haittaavia oireita ruuansulatuksessa sekä väsymys. GI MAP – testissä merkittävä määrä patogeeneja, helicobakteeri, opportunistia bakteereita sekä parasiitti. Haiman elastaasitaso oli 70.

Suoliston terveyttä alettiin hoitaa 5 R – protokollan mukaan (ks. CASE 1), hyvin maltillisesti ja varovaisesti. Yksi tärkeä tavoite oli saada vatsa toimimaan huolellisesti. 

Raudanpuutetta hoitava lääkäri halusi saada uusintanäytteen haiman elastaasitasosta. Tämä mittaus tehtiin toisessa laboratoriossa, samoin ulostenäytteestä. Testi otettin alle 2 kuukauden päästä ensimmäisestä näytteestä. Haiman elastaasiarvo oli yli 300 eli kohentunut huomattavasti. Ennen toista näytettä henkilö ei ollut aloittanut CREON-entsyymin käyttöä, joten CREON – entsyymi ei ollut nostanut arvoa.

CASE 3 & 4

Molemmilla henkilöillä oli runsaasti suolisto-oireita + mm. raudanpuute. Molempien henkilöiden helico + parasiitti häädettiin lääkärin määräämillä antibioteilla. 

Uusintamittauksessa haiman elastaasitaso oli laskenut. Herää kysymys, vaikuttaako antibiootti haiman elastaasin tuotantoon? Molemmat henkilöt ovat aloittaneet CREON-entsyymin käytön tulosten saapuessa ja CREON entsyymi on tuntunut hyvältä ja helpottanut ruuansulatusvaivoja.

Kysymyksiä herää

Paljonko haiman elastaasitaso vaihtelee päivittäin, viikottain, kuukausittain?

Vaihteleeko eri laboratorioiden haiman elastaasimittausprotokollat paljon toisistaan? 

Ovatko eri laboratorioiden haiman elastaasi-mittaukset verrattavissa toisiinsa?

Vaikuttaako antibiootti-hoito haiman elastaasitasoon laskevasti?

Palataan haiman elastaasi asiaan!

Paneudun tänä vuonna tarkemmin haiman elastaasi – laboratorio analytiikkaan haastattelemalla asiantuntijoita ja tekemällä Vitasalin asiakkaiden elastaasi-arvoista ja hoidosta  ja vaikuttavuudesta kartoitusta kaikkien suolistovaivoista kärsivien ihmisten hyväksi. 

Mikäli sinulla on kokemuksia matalasta haiman elastaasista, sen hoidosta, CREON- entsyymin vaikuttavuudesta, ja haluat jakaa kokemuksesi muiden kanssa, niin ota yhteys posti@vitasal.fi. Luvallasi kerron tilanteestasi päivitetyssä blogipostauksessa. Jaetaan kokemuksia!

Lähteitä:

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00659

https://www.duodecimlehti.fi/duo16238

https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/302265/SLL122018_789.pdf?sequence=1

——–

 

Haluatko pysyä ajantasalla kokonaisvaltaiseen terveyteen liittyvissä asioissa?

Liittymällä Vitasalin sähköpostilistalle saat suoraan sähköpostiisi arvokasta tietoa terveydestä. Voit halutessasi poistua listalta milloin vain.