Iho- ja vatsaoireita vauvasta teiniksi

Vauva syntyi keisarin leikkauksella. Jo muutaman päivän ikäisenä hänelle muodostui atooppinen iho. Ihon karheus lisääntyi päivä päivältä. Onneksi allerginen atoopikkoystävä tuli perheeseen vierailulle ja neuvoi äitiä jättämään maidon ja viljat pois, jonka jälkeen vauvan iho normalisoitui. 

Kun lapsi oppi puhumaan, niin hän valitti aika usein vatsakipua, että vatsa on kipeä. Kesti melko pitkään, ennen kuin koko perhe päätti olla ilman maitoa ja viljaa, kokeilumielessä. Lapsen vatsakipu jäi pois hyvin nopeasti.

Lapsen iholle muodostui välillä allergiakohtia.  Perheessä kiinnitettiin huomiota – uudestaan ja uudestaan  – ruokavalioon, ja iho siistiytyi. Vatsakipu pysyi poissa, mikäli taloudessa ei ollut viljaa tarjolla. 

Kouluun mentyään lääkäri antoi lapselle ärtyvän suolen oireyhtymä – diagnoosin. Tähän päädyttiin, kun verikokeella mitattuna häneltä ei löytynyt keliakiaa. Hän sai kouluun todistuksen gluteenitonta ruokavaliota varten. 

Lapsi oli vankkarankenteinen ja liiankin pyöreä ennen kasvupyrähdystään. Vatsa on ollut aina turvonnut tai iso. Perhe on nyttemmin huomannut, että lapsella ei ole ruokahalua. Hän voi olla syömättä ruokaa lähes vuorokauden ilman, että olisi nälkäinen. 

Lapselle teetettiin laaja ruuansulatus- ja mikrobitesti, GI MAP-testi. Blogin lopussa linkki kirjoitukseen, jossa kerrotaan testistä.

Tulos oli shokeeraava. Oireet ja vaivat oli tunnistettu ja oli tehty johtopäätös, että vilja on syyllinen. Mutta GI MAP:ista löytyivät todelliset syyt!

GI MAP – testi mittaa satakunta asiaa ruuansulatuskanavasta. Ken päätyy teettämään testin omalla rahalla (n. 408 e), niin harmillisia ja haittaavia oireita on varmasti ollut pitkään. Muuten kyseistä summaa ei tulisi laitettua testiin. 

Mitä GI MAP – testistä löytyi

GI MAP – testin tulkintaan tarvitaan koulutuksen saanut kokenut ammattilainen. Joku ammattilainen lukee tätä blogia ja tietää jo, että patogeeni bakteeri pitää häätää suolistosta tavalla tai toisella, samoin helicobakteeri sekä loinen (parasiitti). SIgA – arvo viittaa suolen pinnan vastustuskykyyn ja beetaglukoronidaasi on entsyymi, joka auttaa maksaa suoriutumaan tehtävistään. 

 • -Patogeeni bakteeri (Clostridium d /B)
 • -Helico bakteeri
 • -Epätasapainoa normaalimikrobistossa
 • – Muutamia oppurtunistisia bakteereja liikaa
 • – Parasiitti (dientamoeba fragilis)
 • – Sekretorista IgA:ta alakanttisesti
 • – Beetaglukoronidaasitaso yli viitteen
 •  

Miten suoliston terveys palautetaan funktionaalisen lääketieteen menetlemin?

Hoidettavaa löytyi paljon! Funktionaalisessa lääketieteessä terveyttä hoidetaan tukemalla esimerkiksi ruuansulatusta viidellä eri tavalla

 1. Istuttamalla hyviä bakteereita suolistoon, jotta niitä on enemmän kuin huonoja (tunnista sinulle sopiva maitohappobakteerivalmiste – lue lisää kirjoituksen lopussa olevasta linkistä)
 2. Häätämällä epäedulliset mikrobit antimikrobisilla tuotteilla (joskus antibiooteilla, pääosin luontaisilla antimikrobisilla aineilla, lue antimikrobista aineista lisää tekstin lopussa olevan linkin kautta)
 3. Tehostamalla ruuansulatusta (lue hapottomasta mahasta  ja entsyymeistä blogin lopussa olevista linkeistä)
 4. Tukemalla suoliston pinnan terveyttä
 5. Huomioimalla ruoka-ainereagoinnit (lue lisää blogin lopussa olevan linkistä)

Hoitopolku käynnistyy arvioimalla, onko lapsella vähähappoinen maha. Tämä testataan ensimmäiseksi soodavedellä (lue lisää tekstin lopussa olevasta linkistä). Toiseksi lähtötilanteessa on hyvä katsoa muutama verikoe, joiden avulla voi arvioida myös suolistoterveyttä (esimerkiksi D-vitamiinitaso, prealbumiini ja transferriini). 

Vitasal seuraa potilaan hoitopolkua ja kertoo etenemisestä. Uusi testi on otettava, jotta nähdään, tuottaako valittu hoitopolku tuloksia. Oireet kertovat paljon, mutta se ei riitä. 

 

GUT DAY 2023

Olin viime viikolla Helsingin yliopiston järjestämässä GUT DAY 2023 – tapahtumassa. Mahtavaa tutkimusta tehdään! Ilmapiiri on energinen ja paljon tapahtuu kaikkea hyvääkin maailmassa. 

Yhtä aikaa, valitettavasti, asiantuntijapiireissä tyydytään jälkipyykin pesuun:  oireiden mukaiseen hoitoon suolisto-oirehtijoiden kohdalla tai käytetään antibiotteja, kortisonia ja vaikeissa tilanteissa bioidenttisiä lääkkeitä, joilla paljon sivuvaikutuksia. Miksi suolisto-oireisilla tyydytään poissulkemaan keliakia ja laktoosi-intoleranssi mahdollisesti tehdään gastroskopia eikä jatketa tutkimuksia? 

Mikrobiepätasapainot eivät näy gastroskopiassa eivätkä pääosin kalprotektiiniarvossakaan. Tämän vuoksi liene tutkimukset jätetään kesken tai tekemättä kokonaan. Päädytään toiminnallinen vatsa kuvaukseen tai stressivatsa-nimitykseen. 

Ehkä tilanne muuttuu GUT DAY:n tutkimusten avulla. On havaittu esimerkiksi eräiden haitallisten mikrobien liittyminen sydänsairauksiin. Ehkä nykytrendi (vähän tsekkauksia ja nopeasti IBS-päätelmä) muuttuu mikrobitutkimusten myötä jälkipyykin pesusta ennalta ehkäisyyn. 

 

Älä luule vuosikausia, että ruoka-aineet ovat syyllisiä vatsavaivoihisi

Mikäli lapsellasi on ’ruoka-aine’reagointia, niin testaa hänen mikrobikantansa! GI MAP testi maksaa noin 408 e. Asiantuntija tulkitsee tulokset. Ruuansulatuskanavaa hoidetaan luontaisesti ja tietyissä tilanteissa tarvitaan myös lääkitys. 

 

Toimi etukäteen, älä jälkikäteen

Älä odottele, että vatsavaivasi kroonistuvat ja saat IBD-diagnoosin, joka tarkoittaa tulehduksellista suolistosairautta. Vatsa tuo valtavasti iloa ja hyvinvointia, kun se on terve ja toimii. Päinvastaisessa tilanteessa vatsa vie elämänilosi ja aiheuttaa masennusta. Ruokavaliomuutokset auttavat monia ihmisiä, mutta jos ruokavaliosi on jo ’tapissa’ ja olet kokeillut ’kaikkea’, niin teetä tarkempi testi ja ala matkasi kohti oireetonta ja terveempää kesää! 

Ota yhteys posti@vitasal.fi, saat lisätietoa etenemiseksi. 

Alla linkit yllä viitattuihin blogeihin:

https://vitasal.fi/mika-on-maitohappobakteeri-eli-probiootti/
https://vitasal.fi/mika-on-entsyymi/
https://vitasal.fi/viisi-eri-tapaa-arvioida-onko-sinulla-hapoton-vatsa/
https://vitasal.fi/viivastyneet-ruoka-ainereaktiot-iga-ja-igg-vatsavaivojen-syyna/
https://vitasal.fi/gi-map-testi-ratkaisu-pitkittyneisiin-vatsavaivoihin/

Haluatko pysyä ajantasalla kokonaisvaltaiseen terveyteen liittyvissä asioissa?

Liittymällä Vitasalin sähköpostilistalle saat suoraan sähköpostiisi arvokasta tietoa terveydestä. Voit halutessasi poistua listalta milloin vain.