2000-luvun alkupuolella etsin ratkaisua erittäin huonovointisen ihmisen terveysongelmiin. Tässä yhteydessä tulin tarttuneeksi Kaarlo Jaakkolan kirjaan Amalgaamisairaudet, vaikka keissi ei liittynyt amalgaamipaikkoihin.
Havainnolliset kuvat ja selkeästi kirjoitetut tekstit innostivat lukemaan paksun kirjan loppuun. Olen tarvinnut kirjaa useita kertoja tämän jälkeenkin.
Tutustuin työpaikallani 1990 –luvun loppupuolella lääkäri Aki Loikkaseen, joka julkaisi myöhemmin 2 kirjaa. Hän opetti minulle ja kollegoilleni H-limit ruokavalion. Loikkasen hoitotavat poikkesivat dramaattisesti perinteisestä. Hän sanoi omaavansa biologisen ihmiskäsityksen, joka on lohdullinen lähestymistapa vaikeissakin sairaustapauksissa: aina voi kohentaa jollakin tavalla biokemiallisia häiriötiloja, fysiologisia vajeita tai puutteita, mikrobiologisia epätasapainotiloja.
Kun työpaikallani alettiin toteuttaa H-limit –ruokavaliota, oli välttämätöntä hankkia lisätietoa ja perusteita valitulle tielle. Niin henkilökunta kuin asiakkaat kuin heidän omaisensakin tarvitsivat lisätietoa. Aki opetti: sokeri salpauttaa solun aineenvaihdunnan. Tästä lauseesta hämmästyneenä tuli hankittua fysiologian oppikirja, josta en saa edelleenkään tarpeekseni. Piti etsiä vastauksia kysymykseen: miten niin sokeri salpauttaa solun aineenvaihdunnan J. H-limit ruokavalion myötä tutuiksi tulivat Varpu Tavin & kumppanien kirjoittamat ’keittokirjat’, jotka sisälsivät niin opetusta kuin reseptejäkin. Antti Heikkilän kirjoista oli suuri apu uutta lähestymistapaa ja ravitsemustoimintaa toteutettaessa.
2000- luvun alkuvuosina löysin koulutuksen, jossa MDD terveyspalvelut oli yksi toteuttajista. MDD koulutti myöhemmin henkilökuntaamme aiheena kokonaisvaltainen terveys ja kehon terveystilanteen mittaaminen. MDD:n koulutusten myötä tapasin ensimmäisen kerran Paula Heinosen, jonka kursseille olen osallistunut ensimmäisestä kurssista lähtien.
Paula Heinosen kursseihin (FLT) sisältyy ravitsemustieteen perusteiden suorittamisen vaatimus. Suoritin ravitsemustieteen perusteet ja aineopinnot 2016-2018 avoimessa yliopistossa. Olin ja olen liekeissä! Haluan jatkaa opiskelua! Opetus oli korkeatasoista ja innostavaa, vaikkakin kovien rasvojen haitallisuuden esiintuominen sydänsairauksien synnyttäjänä oli liian korostunutta ja vastaavasti sokerin syönnin dramaattinen lisääntyminen viime vuosikymmeninä jätettiin hyvin vähälle käsittelylle. Sokeritautipotilaiden dramaattinen nousu – sitä ei liitetä niinkään sokerin syönnin lisääntymiseen vaan se on mahdollisesti geenivirhe J. Helsingin avoimessa yliopistossa on erittäin vaikeaa päästä ravitsemusfysiologian tentistä läpi! Se oli toisaalta hyvä asia. Ravitsemustiede-kirja on pääosin erittäin vaikea ja asiaa on paljon, joten kertaaminen uudestaan ja uudestaan, on hyödyllinen teko.
Oman terveyteni romahdettua monivuotisten erilaisten stressitekijöiden seurauksena, opiskelin kilpirauhas- ja kortisoliasioita Kaisa Jaakkolan kirjoista. Teksti on selkeää ja kuvat havainnollisia. Kirjojen avulla tieto ja ymmärrys lisääntyy ja kukin voi ottaa enemmän vastuuta omasta terveydestään ja edetä mahdollisesti suoraviivaisemmin kohti terveyttä.
Kirjavinkit:
Kaarlo Jaakkola: Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla
Paula Heinonen: Vihdoinkin hyvä olo-Suolisto kuntoon ruokavalion avulla
Kaisa Jaakkola: Hyvän olon hormonidieetti
Kaisa Jaakkola: Hormonitasapaino-opas energiseen elämään
Egil Haug & Olav Sand & Oysten V. Sjaastad & Karl C- Toverud: Ihmisen fysiologia
Antti Aro & Marja Mutanen & Matti Uusitupa: Ravitsemustiede
Olli Sovijärvi & Teemu Arina & Jaakko Halmetoja: Biohakkerin käsikirja
Aki Loikkanen: Sana’Ki Terveydellinen Maailmankuva
Kaarlo Jaakkola: Amalgaamisairaudet
Anja Nysten & Varpu Tavi & Tuomas Tuohikorpi: Laihdu ilman nälkää – Hiilihydraattitietoista kotiruokaa
Antti Heikkilä: Diabeteksen ruokavaliohoito
Richard Beliveau & Denis Gingras: Ruokavalio ja syöpä
Oletko lukenut samoja kirjoja? Suositteletko jotain muuta kirjaa? Mitä?
Linkkivinkit:
www.terveystaito.com (FT Timo Lehto)
terveyssalapoliisi
Mitä linkkejä sinä suosittelet?
Haluaisin kuunnella biokemiaan, fysiologiaan ja mikrobiologiaa koskevia podcasteja. En ole juurikaan löytänyt niitä. Osaatko suositella minulle laadukkaita, tietorikkaita podcasteja?
Kommentoi alle tai lähetä sähköpostia: info@terveysvastaanotto.fi
Voit ladata www.terveysvastaanotto.fi -sivustolta kirjavinkit itsellesi.