Uraanin löytyminen hiustestistä voi herättää huolta ja kysymyksiä: mistä se on peräisin, miten se vaikuttaa terveyteen ja mitä toimenpiteitä tulisi tehdä? 

Tässä blogissa pureudumme uraanin ja radonin lähteisiin, mahdollisiin niistä aiheutuviin oireisiin sekä toimenpiteisiin, jotka voivat auttaa selvittämään uraanin tai radonin lähteen sekä miten ongelma voidaan poistaa.

Uraani ja sen lähteet

Uraani on luonnollinen alkuaine, jota esiintyy Suomen kallioperässä, erityisesti Etelä-Suomen Salpausselän vyöhykkeellä ja Uudellamaalla. Uraania voi löytyä:

Juurivilja on kasvi, jonka syötävä osa kasvaa maan alla juurena tai juurimukulana. Tällaisia kasveja ovat esimerkiksi:

Uraanin vaikutukset terveyteen

Uraanille altistumisen on todettu vaikuttavan muun muassa ruokahaluun, ruoansulatukseen ja yleiseen aineenvaihduntaan, mikä voi aiheuttaa ruokahaluttomuutta.

Mahdolliset mekanismit, joilla uraani vahingoittaa kehoa:

Munuaiset

Uraani kertyy ensisijaisesti munuaisiin ja voi heikentää niiden toimintaa. Tämä voi vaikuttaa ravinteiden imeytymiseen (aliravitsemustila) ja kuona-aineiden poistumiseen elimistöstä. Oireina voi olla anemia, huimaus, päänsärky, lihasheikkous tai munuaisvauriot.

Neurologiset vaikutukset

Joidenkin tutkimusten mukaan raskasmetallit, kuten uraani, voivat vaikuttaa keskushermostoon ja aivojen toimintaan, mikä voi,  pari esimerkkiä mainitakseni, vähentää  ruokahalua ja aiheuttaa uupumusta tai masennusta.

Oksidatiivinen stressi

Uraani altistaa elimistön hapetusstressille, mikä voi muun muassa heikentää  yleistä hyvinvointia ja vähentää ruokahalua. Oksidatiivinen stressi on tila, jossa vapaita radikaaleja on kehossa enemmän kuin antioksidantteja.  Voit vähentää oksidatiivista stressiä lisäämällä antioksidantteja ruokavalioosi, mutta se ei ole riittävä toimi, kun uraania poistetaan kehosta.

Radon on uraanin hajoamistuote

Uraani on radioaktiivista. Kun radioaktiivinen uraani hajoaa, syntyy radonia. Se on hajutonta ja näkymätöntä kaasua, joka voi kerääntyä sisäilmaan ja aiheuttaa vakavia terveyshaittoja.

Radon voi olla merkittävä ongelma erityisesti porakaivovesissä sekä maaperästä sisäilmaan kulkeutuvana kaasuna.

Miten toimia?

Jos hiustestissä on havaittu uraania yli viitearvojen, kannattaa tehdä seuraavat toimenpiteet:

1. Selvitä asuinalueesi radonpitoisuus

2. Selvitä  juomaveden laatu

On havaittu, että hiustestien uraanilöydökset ovat monesti korreloineet STUK:n radonkartan kanssa. 

Mikäli haluat lisätietoa maaperän radonmittauksista tai veden uraanimittauksista, voit tutustua seuraaviin lähteisiin:

 

3.      Hanki vedensuodatin

Itselläni on kokemus Kangen – vedensuodattimesta. Se on tehokas puhdistaja sekä monikäyttöinen. Kun veden happamuustason voi valita, niin veden avulla voi elää lähes kemikaalittomasti. Lue lisää: https://vitasal.fi/kangen-vesi/

4.      Haitta-aineita poistetaan kelatoimalla 

5. Tee uusintamittaus

Arvioi toimiesi vaikuttavuutta tekemällä uudelleen hiustesti. Lue hiustestistä lisää täältä: https://vitasal.fi/hiustesti-helppo-ja-halpa-147-tapa-arvioida-kehon-terveytta-tai-sairautta/   

 

Yhteenveto 

Monet ovat havainneet hiustesteissä uraanin kohonneita pitoisuuksia ja ryhtyneet selvittämään asiaa. Joissakin tapauksissa on todettu yhteys juomaveteen tai sisäilman radoniin. Tällaisissa tapauksissa veden suodatus tai radonpoistojärjestelmä on laskenut myrkkyaineiden pitoisuuksia sekä hiustesteissä että elimistön kokonaiskuormituksessa.

Ensisijaiset toimenpiteet ovat radonin ja veden laadun tutkiminen sekä tarvittaessa suodatusratkaisujen käyttöönotto. Haitta-aineita, kuten uraania, poistetaan kelatoimalla. Kelaatiohoito toteutetaan asiantuntijan ohjeistuksella. Haitta-aineen poistamisen onnistuminen tarkistetaan uusintatestillä. Ota yhteys posti@vitasal.fi

Yksi vastaus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Haluatko pysyä ajantasalla kokonaisvaltaiseen terveyteen liittyvissä asioissa?

Liittymällä Vitasalin sähköpostilistalle saat suoraan sähköpostiisi arvokasta tietoa terveydestä. Voit halutessasi poistua listalta milloin vain.