Hapoton ja vähähappoinen maha tarkoittaa sitä, että mahalaukussa ei ole riittävää määrää välttämätöntä suolahappoa. Suolahapolla on monia tärkeitä tehtäviä ruoansulatuksessa.

Jos aihepiiri on sinulle vieras, suosittelen etenemään asiantuntijan avulla. Vatsan oirehtimiselle löytyy nimittäin kymmeniä eri syitä ja johtopäätösten tekeminen on joka tapauksessa haastavaa. Jos  taas aihe on sinulle tuttu, voit käynnistää hoitopolkusi itse helppojen “kotitestien” avulla.  Löydät ohjeet testiin tästä blogiartikkelista.

Usein tiedotusvälineissä tai somessa annetaan 1 tai 2 vinkkiä, joilla jokaisen on mahdollista saada ratkaisu johonkin vaivaan. Näin se ei tapahdu juuri koskaan. Suoliston tervehdyttämiseen tarvitaan kokonaisvaltaista otetta ja terveyttä pitää tukea monin eri tavoin. Joka tapauksessa: syötyä ruokaa käsitellään ensimmäiseksi mahalaukussa, joten on tärkeää, että siellä ei ole liikaa happoja mutta ei myöskään liian vähän.

Ruuansulatus alkaa suusta. Hampaiston tulee olla terve, jotta ruuansulatus käynnistyy oikein. Kielen ulkonäkö antaa myös tärkeää tietoa terveydestäsi. Esimerkiksi piparkakkukieli viittaa b12-vitamiinin puutteeseen. Ruokatorvi voi olla tulehtunut, joka voi johtua refluksista. Refluksi voi johtua sekä liikahappoisuudesta, mutta myös liian vähäisestä hapon muodostuksesta. Liikahappoisuutta hoidetaan julkisella puolella tehokkaasti, mutta hapoton vatsa  jää usein havaitsematta tai hoitamatta.


HAPOTTOMAN /VÄHÄHAPPOISEN MAHAN OIREET

–       Ruoka ei sula (liha sulaa huonommin kuin kasvikset)

–       Ruuan jälkeen jämähtänyt olo

–       Närästys, refluksi, röyhtäily ja/tai pahoinvointi ja/tai vatsakipu

–       Turvotus, ripuli tai ummetus

–       Sulamaton ruoka ulosteessa

–       Ilmavaivat

–       Väsymys, vetämättömyys

VATSAHAPPOJA TARVITAAN

–       Ravinnon valkuaisaineiden pilkkomiseen

–       Entsyymien toimintaan, esimerkiksi haimaentsyymien aktivoimiseen

–       Irrottamaan hivenaineet ja vitamiinit ruuasta elimistön käyttöön

–       Sapen erittymiseen (sappea tarvitaan mm. rasvojen sulattamiseen)

–       Estämään ruoka-ainereagointeja

–       Estämään mahalaukun haitallisten mikrobien kasvua

–       Paksusuolen mikrobikantojen tasapainottamiseen

TEST, DON’T GUESS – MITEN VOIT TESTATA, ONKO SINULLA HAPOTON VATSA

–       Kokenut lääkäri näkee tähystyksessä onko sinulla hapoton vatsa

–       GastroPanel-verikokeen avulla voidaan tehdä päätelmiä mahalaukkusi suolahapon tilanteesta.

–       ’Soodatesti’ omatoimisesti kotona (ohje alla)

–        Suolahappotesti omatoimisesti kotona (älä tee tätä testiä, mikäli sinulla on mahahaava, mahatulehdus, helico-bakteeri tai ruokatorvesi on ärtynyt)

–       Kuuntele ja opi lisää vatsa-aiheista podcasteista: https://vitasal.fi/podcastit/

KEINOJA, JOILLA VOIT AKTIVOIDA SUOLAHAPON ERITYSTÄ

  1. Syö paljon vihanneksia ja marjoja (hedelmissä paljon sokeria, ota tyhjään vatsaan)
  2. Juo sitruunavettä (huuhtele suu nauttimisen jälkeen, jotta hampaiden kiille ei vaurioidu) tai sokeroimatonta puolukka- tai karpalomehua
  3. Nauti omenaviinietikkaa 1 tl / vesilasilliseen puoli tuntia ennen ateriaa (huuhtele suu nauttimisen jälkeen, jotta hampaiden kiille ei vaurioidu)
  4. Käytä tarvittaessa suolahappotabletteja

KEINOJA HAPOTTOMAN VATSAN HOITAMISEEN

  1. Vähennä stressiä ja syö hitaasti
  2. Syö pieniä annoksia ja hyvin sulavaa ruokaa
  3. Syö vain ravintorikasta ruokaa
  4. Käytä suolahappolisää tarvittava aika
  5. Käytä entsyymejä auttamaan ruuan pilkkoutumista
  6. Käytä kuitulisää

SOODATESTI

  1. Sekoita 1 tl ruokasoodaa veteen ja ota se tyhjään mahaan
  2. Jos tunnet kuplintaa ja/tai röyhtäilet 15-60 minuutin päästä, sinulla on vatsahappoja riittävästi
  3. Mikäli röyhtäilyä tai kaasunmuodostusta ei tule, kertoo se vatsan hapottomuudesta / liian vähäisestä haponmuodostuksesta ja sinun pitää tukea ruoansulatustasi monella eri tavalla

SUOLAHAPPOTESTI

  1. Hanki betaiinihydrokloridi = Hcl =  suolahappotabletteja luontaistuotekaupasta (esim. Solgar tai Puhdistamo)
  2. Valmista ateria, jossa on noin 200 g proteiinipitoista ruokaa (liha, kala, kana, kananmunaa) + vihanneksia
  3. Älä tee testiä kasvisaterian yhteydessä, aterian pitää sisältää proteiinia riittävästi
  4. Ota 1 Hcl –tabletti aterian puolivälissä ja syö ateria loppuun
  5. Laita kello soimaan, jotta muistat arvioida tuntemuksiasi
  6. Jos vatsahappotasosi on normaali, tunnet hetken kuluttua (n. 10 min) lämmön tunteen vatsassasi tai jopa närästystä, korvennusta tai lievää pahoinvointia tai kuvotusta
  7. Jos vatsahapon määrä on riittämätön, et tunne mitään poikkeavaa yhden tabletin jälkeen
  8. Jatka testiä seuraavilla aterioilla, kunnes tunnet lämmöntunteen / liikahappoisuuden oireita
  9. Maksimi betaiinihydrokloridiannos on noin 1200 mg / ateria, älä ota Hcl-tabletteja kerralla enempää kuin 1200 mg
  10. Älä tee testiä, mikäli sinulla on mahahaava, mahatulehdus, helicobakteeri tai jos sinulla on ärtynyt ruokatorvi
  11. Mikäli saat voimakkaita oireita vatsaasi, juo runsaasti vettä tai ota tilkka kermaa, soodavettä tai Rennie-valmistetta.

Huom! Vitasalin asiakkaat saavat – 15%:n alennuksen Puhdistamon verkkokauppaan: Käytä alennuskoodia VITASAL verkko-ostoksia tehdessäsi!


Lue lisää hapottomasta vatsasta täältä:

Viisi tuotetta hapottoman vatsan hoitamiseksi

11 hapottoman vatsan syytä

5 eri tapaa arvioida onko sinulla hapoton tai vähähappoinen maha

Haluatko pysyä ajantasalla kokonaisvaltaiseen terveyteen liittyvissä asioissa?

Liittymällä Vitasalin sähköpostilistalle saat suoraan sähköpostiisi arvokasta tietoa terveydestä. Voit halutessasi poistua listalta milloin vain.