Vuoden 2017 alkuvuodesta tunsin että en ole ihan kunnossa. Menin lääkärille toukokuun alussa oireina erittäin kova väsymys hillitön palelu, aikaansaamaton olo ja paljon muita. Lääkäri määräsi minulle hyvin kattavat verikokeet joiden tulokset käytiin läpi vastaanotolla.

Lääkärin mukaan minulla oli kaikki hyvin lukuunottamatta d-vitamiini arvoa joka oli matala sekä varastorauta hieman matala myös. Hän määräsi minulle rautakuurin 3 kuukautta ja d-vitamiinilisää. Hänen mukaansa rauta-arvoja ei tarvitse kontrolloida, joten mitään jatko tutkimuksia kautta kontrolleja ei olisi tullut ellen olisi niitä vaatinut.

Hän teki minulle myös masennustestin josta tuloksena oli lievä masennus. Hän suositteli minulle mieliala lääkitystä sekä psykiatrisen sairaanhoitajan luona käyntejä. Kieltäydyin niistä molemmista. Otin toki psykiatrisen sairaanhoitajan numeron talteen kaiken varalta. Kun lähdin lääkäriltä ajattelin että voiko olla mahdollista, että nämä kaikki oireet mitä minullakin oli johtuu pelkästään d-vitamiinin puutteesta ja matalasta varastorauta arvosta. Toki näinkin voi olla. Ajattelin silti että tässä on oltava jotain muuta myös.

Juttelin käynnistäni ystäväni kanssa. Hän opiskeli fLT-valmentajaksi. Hän oli myös monta vuotta etsinyt syytä oireilleen, jotka olivat aika saman tyyppisiä kuin minullakin. 10 eri lääkäriä oli tutkinut häntä, mutta kukaan ei löytänyt mitään selvää syytä hänen oireilleen. Ymmärsin kun menin hänen vastaanotolleen, että minulla on muutakin kuin pelkkä raudanpuute ja d-vitamiinin puute.

Sain häneltä paljon apua ja tietoa. Opin myös sen, että ruokavaliolla voi vaikuttaa omaan terveyteen paljon. Suolisto on ihmisen toiset aivot, kun suolisto on kunnossa toimii kroppa paremmin. Hänen kanssaan kävimme läpi senhetkisen tilanteeni, sekä ruokailutottumukset ja paljon muuta. Hän suositteli minulle käyntiä yksityisessä labrassa katsomassa myös muutamia muita arvoja jolla hänen mukaansa oli merkitystä selvitettäessä mistä mahdollisesti huono oloni johtuu.

Selvisi että minulla on myös hyvin alhaiset kortisolitasot joten lisämunuaisenikin oli uupunut. Hän määräsi myös muutamia ravintolisiä joista voisi olla hyötyä. Hoidin koko kesän Itseäni FLT valmentajan ohjein. Kävin muutaman kerran labroissa omalla lähetteellä. Huomasimme että kilpirauhasarvot alkoivat mennä huonompaan suuntaan. FLT valmentajani suositteli minulle FLT lääkärillä käyntiä. Hän kuulemma hoitaisi potilasta kokonaisvaltaisesti. Tämä ystäväni oli saanut häneltä avun ja oikean diagnoosin sekä lääkkeet.

Varasin ajan tälle lääkärille. Hänen luonaan aikaa meni kolme tuntia. Tuntui uskomattomalta kun hän kuunteli tarinaani aivan hiljaa. Kun lopetin, hänellä oli selkeä näkemys siitä mikä minua vaivaa. Hänen mielestään oireeni sopivat hyvin kilpirauhasen vajaatoimintaan raudanpuutteeseen sekä lisämunuaisten uupuminen. Hän määräsi minulle vielä kerran kilpirauhaskokeet ja muutaman muun labran. Hänen mielestään joka tapauksessa minä voisin kokeilla olisiko kilpirauhas lääkityksestä apua.

Kun sain labratulokset lääkärin ei tarvinnut enää jossitella, vaan hän totesi että selkeä vajaatoiminta kyseessä. Kesän aikana olin saanut levätä ja hoidin itseäni fLT valmentajani ohjeilla. Luulen että rentoutunut kroppa toi piilossa olleen vajaatoiminnan selkeämmin esille mikä näkyy labra tuloksista.

En tiedä olisinko saanut vieläkään oikeaa diagnoosia ellei minulla olisi tätä ystävää osasi neuvoa minulle oikean polun avun saamiseksi. Julkiselta puolelta En olisi saanut vieläkään todennäköisesti diagnoosia koska heidän hoitonsa rajoittuu ainoastaan laboratoriotulosten arvojen tarkasteluun. Ja jos arvot ovat viitteissä ja toteavat että kaikki kunnossa. Koin että potilasta ei ajatella kokonaisvaltaisesti eikä hänen kuunnella. Nojaudutaan vain viitearvoihin ja väleihin.

Olen todella onnellinen että sain avun näin nopeasti. Monet ihmiset joutuvat hakemaan apua monia vuosia ennen kuin saavat sitä. Kaikki eivät saa koskaan.

40-vuotias nainen, FLT-valmennettava

Haluatko pysyä ajantasalla kokonaisvaltaiseen terveyteen liittyvissä asioissa?

Liittymällä Vitasalin sähköpostilistalle saat suoraan sähköpostiisi arvokasta tietoa terveydestä. Voit halutessasi poistua listalta milloin vain.