Pitkään jatkuneet oireet

Jos oireilet ja takana on jo useita lääkärikäyntejä, niin miten pitäisi jatkaa? Hyväksytkö ratkaisuksi masennuslääkityksen? Kysytkö toista tai kolmatta mielipidettä jostakin/joltakin? Teetkö testauksia esimerkiksi ravintolisillä? Mittaatko kehosi ravintoainetilanteen ennen testauksia? 

Pitää tavoitella oireiden syiden selvittämistä

Kehon terveys- tai sairaustilannetta voidaan arvioida monella tavalla. Oireet ovat tärkeä viesti sekä sinulle että tutkijalle. Käypä Hoito –suosituksissa on usein ohjeistus: oireen mukainen hoito. Kokonaisvaltaisessa terveydenhuollossa ei hoideta oiretta, vaan pyritään saamaan selville oireen syy. Miten syy sitten voidaan saada selville, jos sitä ei ole muutaman terveydenhuollossa vierailun jälkeen olla voitu selvittää?

Tutkintalinjoja  on useita

Julkisen puolen laboratoriotutkimuksista pystytään selvittämään tärkeitä tekijöitä, jotka voivat olla oirehtimisesi syynä. D-, B-vitamiinien tai raudan puute tai kilpirauhasen vajaatoiminta saattavat olla syynä esimerkiksi väsymykseesi. Nämä voidaan todeta julkisen puolen laboratoriotutkimusten avulla. On myös monia muita laboratoriokokeita, joiden avulla voidaan arvioida esim. B-vitamiinin toimivuutta kehossa. 

Välttämättömiä ravintoaineita on yli 50

Ihmiselle välttämättömiä ravintoaineita on yli 50 kpl. Näiden vajeiden ja puutosten mittaaminen on mahdollista. Julkisella puolella ei yleensä olla kiinnostuneita tutkimaan näiden 50 välttämättömän ravintoaineen puutoksia mahdollisina syinä oireilulle. Suomessa on useampi yksityinen laboratorio tai palveluntuottaja, jotka tekevät laajempia vitamiini- ja hivenainemittauksia, sekä monia muita mittauksia, joita ei käytetä julkisella puolella. Tällaisia palveluntuottajia ovat mm. MDD, Nordic Laboratories, PR2YOU , Antioksidanttiklinikan laboratorio ja ASTRIS. Esittelen kyseisiä laboratorioita tulevissa podcasteissani. PUHTI -palvelut mahdollistaa laboratoriokokeiden ottamisen ‘omalla lähetteellä’. Jos asioit PUHTI – palveluissa, käytä alekoodia vitasal10, niin saat valitsemistasi laboratoriokokeista 10 % alennuksen.

Suoliston epäbalanssi voi aiheuttaa monenlaisia ikäviä oireita

Suoliston mikrobiston epätasapaino aiheuttaa monia harmillisia oireita, väsymys on yksi niistä. Suoliston imeytymisongelmat (esim. IBS, keliakia jne.) aiheuttavat sen, että vaikka söisit terveellisesti ja nauttisit ravintolisiä, niin ravinteet eivät imeydy / imeytyy vain osittain. Tämä aiheuttaa väsymystä ja monia muita hyvinkin haitallisia terveysongelmia. Suolistosta voi puuttua välttämättömiä mikrobeja tai siellä voi olla haitallisia mikrobeja. Suoliston tilannetta voi mitata esimerkiksi CDSA2 –mittauksella, josta Antero Koponen kertoo tulevassa podcastissa. Voit tutustua CDSA2 tutkimukseen sekä kehon terveystilanteen mittaamismahdollisuuksiin tästä: www.mdd.fi. Vitsal käyttää usein GI MAP – testiä, joka on laaja ruuansulatusanalyysi ja mikrobitesti. Voit lukea testistä lisää täältä: https://vitasal.fi/gi-map-testi-ratkaisu-pitkittyneisiin-vatsavaivoihin/

Pilkkoutuvatko ravintoaineet

Se, että ruoka ei pilkkoudu eikä siis myös imeydy, aiheuttaa todella monia terveyshaittoja. Ravintoaineiden pilkkoutumisen tutkimiseen on tarjolla jo useita testejä, joista voit kuunnella lisää podcasteissa. https://vitasal.fi/podcastit/https://vitasal.fi/podcastit/

Voit tulla oireettomaksi

Kehosi on viisas elin ja se ilmoittaa sinulle, jos kaikki ei ole hyvin. Suhtaudu vakavasti oireisiisi. Ota selvää. Mittaukset ovat usein välttämättömiä päästäksesi maaliin. Ravitsemusasiantuntija voi arvioida aterioitasi ja joskus ruokavaliomuutokset voivat vähentää oireesi tai jopa parantaa sinut. Loogisin tapa edetä kohti terveitä päivä on mitata kehosi terveystilanne, tavalla tai toisella.Jos Sinulle heräsi kysymyksiä tai kommentoitavaa, ota yhteys: posti@vitasal.fi tai varaa aika sairaanhoitajan vastaanotolle: https://vitasal.fi/tuote/sairaanhoitajan-etavastaanotto-puoli-tuntia/https://vitasal.fi/tuote/sairaanhoitajan-etavastaanotto-puoli-tuntia/

Haluatko pysyä ajantasalla kokonaisvaltaiseen terveyteen liittyvissä asioissa?

Liittymällä Vitasalin sähköpostilistalle saat suoraan sähköpostiisi arvokasta tietoa terveydestä. Voit halutessasi poistua listalta milloin vain.