Vatsalaukussa kuuluu olla suolahappoa. Vatsalaukussa on siis luontaisesti suolahappoa. Miksi yhä useampien ihmisten mahalaukussa ei ole riittävästi suolahappoa? Syitä on monia. Lue lisää täältä: https://vitasal.fi/11-hapottoman-vatsan-syyta/.

Ryhdy heti toimiin, jos sinulla on hapoton vatsa. Lue lisää täältä: https://vitasal.fi/hapoton-vatsa/.

Kokonaisvaltainen lähestymistapa on tärkeää, tue kehoasi monella eri tavalla. Rauhallinen syöminen ja ruuan pureskelu ovat ensimmäisiä ja välttämättömiä asioita suoliston tilanteen parantamiseksi. Tue vatsalaukkusi terveyden palautumista myös seuraavilla tavoilla:

  1. OMENAVIINIETIKKA

Omenaviinietikka on helppo ja edullinen tapa vaikuttaa kehon terveyteen. Valitse omenaviinietikka tai omenasiiderietikka, joka on lasipullossa. Varminta on aluksi hankkia tuote terveyskaupasta, joiden valintakriteerit tuotteille eroavat ruokakauppojen kriteereistä.

Omenaviinietikka sisältää hivenaineita, aminohappoja, entsyymejä sekä pektiiniä. Pektiini kulkee hitaasti ruuansulatuselimistön läpi ja poistaa mukanaan kolesterolia elimistöstä. Omenaviinietikassa on happoja, jonka takia se heikentää mikrobien elinkykyä. Omenaviinietikkaa käytetään ruuansulatuksen aktivoimiseen: se stimuloi ruuansulatusnesteiden tuotantoa.

Annostusohje:

Juo aina ennen ateriaa lasillinen vettä, johon olet sekoittanut 1-2 tl omenaviinietikkaa. Voit lisätä halutessasi veteen hunajaa. Huuhtele suu huolellisesti tai juo etikkavesi pillillä, jotta hampaidesi kiille ei vaurioidu. Voit ottaa palan juustoa, jotta suun pH normalisoituu etikkaveden juomisen jälkeen.

2. ENTSYYMIVALMISTE

Kun puhutaan entsyymistä ravintolisänä, sillä tarkoitetaan tuotetta, joka edistää ruuan sulamista. Lähes kaikille tuttu entsyymi on laktaasi. Se pilkkoo maidon laktoosia. Jos kehosi ei pilko maidon laktoosia, saat vatsavaivoja. (ps. tämä on eri asia kuin maidon proteiiniin reagointi, tällöin maitoa ei voi käyttää missään muodossa). 

Jos tarvitset entsyymivalmisteen ’soodatestin’ perusteella eli sinulla on hapoton vatsa, valitse tuote, joka sisältää hiilihydraatteja-, proteiineja- sekä rasvoja pilkkovia entsyymejä. Näitä ovat esimerkiksi

                      Biolatten Superentzyme

                      Enzymedican Digest Gold

                      Biomedin ActiveZyme

                      Great Earth Ergozyme

                      Aboa Medican Super Multientsyymi

Jos sinulla on hapoton vatsa, tarvitset välttämättä tukituotteita tehokkaan ruuansulatuksen takaamiseksi. Raa’oissa, käsittelemättömissä kasviksissa on entsyymejä. Esimerkiksi vihersalaatti ennen pääateriaa sisältää entsyymejä + aktivoi entsyymitoimintaa. Käytä salaatin kanssa aina omenaviinietikkaa/omenasiiderietikkaa, jolla myös monia terveysvaikutuksia ruuansulatukseen. 

3. SUOLAHAPPOKAPSELI/TABLETTI

Jos tutkit fysiologian, biokemian tai ravitsemustieteen kirjoja, näet kaaviokuvia, jossa kuvataan vatsalaukkua ja mitä se sisältää. Kaksi merkittävää asiaa vatsalaukussa ovat suolahappo = Hcl = betaiinihydrokloridi ja pepsiini. Nämä molemmat huolehtivat ruuan pilkkomisesta ja mm. haitallisten mikrobien eliminoimisesta. 

Monista eri syistä valtaväestöllä on hapoton vatsa. Lue lisää tästä https://vitasal.fi/11-hapottoman-vatsan-syyta/. Mikäli sinulla on todettu hapoton vatsa (oirekysely, soodatesti, suolahappotesti, sinkkitesti, verikokeet), suolahappolisä on sinulle välttämätön. 

Ruokavalio ja stressin vähentäminen ovat aina ensisijaisia korjaustoimenpiteitä

Suolahapon käyttöohje:

Älä ota suolahappoa, jos sinulla on

  • Jatkuvaa närästystä
  • Refluksitauti
  • Ruokatorven tai mahan limakalvon tulehdus
  • Mahahaava
  • Pohjukaissuolihaava
  • Erityisen herkkä vatsa (limakalvot huonossa kunnossa, omenaviinietikan sopimattomuus saattaa kertoa tästä)
  • Muista syistä vaurioitunut mahan limakalvo tai herkistynyt ruokatorvi
  • Käytössä säännöllisesti lääkkeitä em. vaivoihin tai
  • Kova stressi,  joka saa vatsan oireilemaan 
  • Älä tee suolahappotestiä

Jos sinulla on edellä mainittuja oireita, sinulla ei ole ehkä tarvittavaa limakalvokerrosta, jolloin hapon lisääminen mahaan polttaa ja voi aiheuttaa vaurioita

  • Hanki betaiinihydrokloridi = Hcl =  suolahappotabletteja luontaistuotekaupasta (esim. Solgar, Puhdistamo)
  • Ota 1 Hcl –tabletti ( 550 mg) aterian puolivälissä
  • Tunnustele, saitko esimerkiksi lämmöntunteen vatsalaukkuun. Jos sait, 1 kapseli riittää. Mikäli et saanut mitään tuntemuksia, ota seuraavalla aterialla 2 kapselia. Tunnustele taas, saatko lämmöntuntemusta / tunnetko, että ruoka sulaa paremmin? Jos et tunne mitään, tarvitset tehostettuja toimia ruuasulatukseesi. Keskustele jatkotoimista asiantuntijan kanssa (esimerkiksi Vitasal terveysvastaanotto, posti@vitasal.fi)
  • Maksimi betaiinihydrokloridiannos on noin 1200 mg / ateria; älä ota Hcl-tabletteja kerralla enempää kuin 1200 mg
  • Älä käytä suolahappoa, mikäli sinulla on mahahaava, mahatulehdus, helicobakteeri tai jos sinulla on ärtynyt ruokatorvi

Mikäli saat suolahaposta (Hcl) voimakkaita oireita vatsaasi, juo runsaasti vettä tai käytä Rennietä taittamaan liikahappoisuus

Hapottoman vatsan korjaamiseen menee lähes aina kuukausia, jopa vuosia. Arvioi aika ajoin, sulaako ruoka tehokkaasti, tuleeko sinulle hyvä olo ruokailun jälkeen vai onko ruoka jopa seuraavana aamuna edelleen mahalaukussasi eli tunne, että ruoka ei liiku suolistossasi? 

Keskustele kokonaisvaltaisen asiantuntijan kanssa, onko sinun syytä jatkaa edelleen suolahapon käyttöä. 

4. NAC

NAC on N – asetyyli – kysteiini. Se on luonnollinen aminohappo, antioksidantti sekä solujen metylaatioon osallistuva biokemiallinen yhdiste. Sillä on useita tärkeitä tehtäviä kehossa, mm. maksan toiminnassa. 

Ei ole kovin tunnettua, että NAC lisää myös ruuansulatusta. NAC on parhaiten imeytyvä kysteiinin muoto. Se lisää toisen superantioksidantin, glutationin tuotantoa sen lisäksi, että se tehostaa ruuansulatusta. 

NAC:n suositelty päivittäisannos on 500 – 1000 mg päivässä, mielellään tyhjään vatsaan otettuna. Ota NAC mielellään x 2 päivässä eli 500 mg x 2 tai 1000 mg x 2. NAC:n  nauttimisessa tulee pitää taukoa aika ajoin. Suunnittele annostus asiantuntijasi kanssa. 

5. SINKKI

Sinkki on hivenaine, jota kaikki ihmisen solut tarvitsevat. Myös kudokset ja entsyymit tarvitsevat riittävän määrän sinkkiä, toimiakseen optimaalisesti. 

Sinkkiä tarvitaan happo-emästasapainon säätelyyn, luustoon, hiuksiin, ihoon ja kymmeniin muihin toimintoihin. Mahahappojen erittyminen mahdollistuu sinkin avulla! Tästä puhutaan erittäin harvoin. Iäkkäillä mahahappojen määrä vähenee ja ruuansulatuksen teho heikkenee. Tarkista / huolehdi riittävästä sinkin saannista. 

Sinkki vaatii vatsahappoja imeytyäkseen. Tästä poikkeuksena on sinkkipikolinaatti: imeytyminen ei vaadi vatsahappoja. Se on tehokas, ja sopii erityisesti mahahappojen vähyydestä ja imeytymishäiriöistä kärsiville. 

Tiedätkö, onko sinulla hapoton vatsa?

Jos sinulla on hapoton vatsa, miten olet hoitanut sitä?

Oletko saanut terveyskeskuksesta tai erikoissairaanhoidosta apua hapottomaan vatsaan?

Kuulen mielelläni kokemuksistasi!

Vastaa