Mahalaukussa on luontaisesti suolahappoa. Miksi yhä useampien ihmisten mahalaukussa ei ole riittävästi suolahappoa? Syitä on monia. Lue lisää täältä: https://vitasal.fi/11-hapottoman-vatsan-syyta/.

Ryhdy heti toimiin, jos sinulla on hapoton tai vähähappoinen maha. Lue lisää täältä: https://vitasal.fi/hapoton-vatsa/.

Kokonaisvaltainen lähestymistapa on tärkeää, tue kehoasi monella eri tavalla. Rauhallinen syöminen ja ruuan pureskelu ovat ensimmäisiä ja välttämättömiä asioita suoliston tilanteen parantamiseksi. Voit tukea mahalaukkusi toimintaa tai terveyden palautumista myös seuraavilla tavoilla:

 

 

 1. OMENAVIINIETIKKA

Omenaviinietikka on helppo ja edullinen tapa vaikuttaa kehon terveyteen. Valitse omenaviinietikka tai omenasiiderietikka, joka on lasipullossa. Varminta on aluksi hankkia tuote terveyskaupasta, joiden valintakriteerit tuotteille eroavat ruokakauppojen kriteereistä.

Omenaviinietikka sisältää hivenaineita, aminohappoja, entsyymejä sekä pektiiniä. Pektiini kulkee hitaasti ruuansulatuselimistön läpi ja poistaa mukanaan kolesterolia elimistöstä. Omenaviinietikassa on happoja, jonka takia se heikentää mikrobien elinkykyä. Omenaviinietikkaa käytetään ruuansulatuksen aktivoimiseen: se stimuloi ruuansulatusnesteiden tuotantoa.

Annostusohje:

Jos omenaviinietikka sopii sinulle, voit juoda ennen ateriaa lasillisen vettä, johon olet sekoittanut 1-2 tl omenaviinietikkaa. Voit lisätä halutessasi veteen hunajaa. Tämän jälkeen huuhtele suu huolellisesti tai juo etikkavesi pillillä, jotta hampaidesi kiille ei vaurioidu. Vaihtoehtoisesti voit ottaa palan juustoa, jotta suun pH normalisoituu etikkaveden juomisen jälkeen.

 

Huom! Jos omenaviinietikka laimennettuna ei sovi sinulle, arvioi, onko sinulla  hiivaoirekyselyn perusteella hiiva. Voit tehdä sähköisen hiivaoirekyselyn täällä: https://vitasal.fi/hiivaoirekysely/

 

 

2. ENTSYYMIVALMISTE

Kun puhutaan entsyymistä ravintolisänä, sillä tarkoitetaan tuotetta, joka edistää ruuan sulamista. Lähes kaikille tuttu entsyymi on laktaasi. Se pilkkoo maidon laktoosia. Jos kehosi ei pilko maidon laktoosia, saat vatsavaivoja. Laktoosi-intoleranssi on eri asia kuin maidon proteiiniin reagointi, tällöin maitoa ei voi käyttää missään muodossa. 

Jos tarvitset entsyymivalmisteen ’soodatestin’ perusteella eli sinulla on hapoton tai vähähappoinen maha, valitse tuote, joka sisältää hiilihydraatteja-, proteiineja- sekä rasvoja pilkkovia entsyymejä. Näitä ovat esimerkiksi

                      Biolatte: Superentzyme

                      Enzymedica: Digest Gold

                      Biomed: ActiveZyme

                      Great Earth: Ergozyme

                      Aboa Medica: Super Multientsyymi

Jos sinulla on hapoton tai vähhappoinen maha, tarvitset välttämättä tukituotteita tehokkaan ruuansulatuksen takaamiseksi. Raa’oissa, käsittelemättömissä kasviksissa on entsyymejä. Esimerkiksi ennen pääateriaa nautittu tuoresalaatti sisältää entsyymejä. Käytäessäsi salaatin kanssa omenaviinietikkaa/omenasiiderietikkaa, saat monia terveysvaikutuksia ruuansulatukseen. Lue lisää entsyymeistä täältä: https://vitasal.fi/mika-on-entsyymi/ 

 

3. SUOLAHAPPOKAPSELI/TABLETTI

Jos tutkit fysiologian, biokemian tai ravitsemustieteen kirjoja, näet kaaviokuvia, jossa kuvataan mahalaukkua ja mitä se sisältää. Kaksi merkittävää asiaa vatsalaukussa ovat suolahappo = Hcl = betaiinihydrokloridi ja pepsiini. Nämä molemmat huolehtivat ruuan pilkkomisesta ja mm. haitallisten mikrobien eliminoimisesta. 

Monista eri syistä useilla ihmisillä on hapoton tai vähähappoinen maha. Lue lisää tästä https://vitasal.fi/11-hapottoman-vatsan-syyta/. Mikäli sinulla on todettu hapoton maha  (oirekysely, soodatesti, suolahappotesti, sinkkitesti, verikokeet) tai vähähappoinen maha, suolahappolisä on sinulle tarpeen. Huomioi kuitenkin, että jos suoliston limakalvosi ei ole terve, et voi käyttää suolahappolisää. 

Ruokavalio ja stressin vähentäminen ovat aina ensisijaisia korjaustoimenpiteitä

Suolahapon käyttöohje:

Älä aloita suolahappovalmisteen käyttöä ilman asiantuntijan apua, jos sinulla on

 • Jatkuvaa närästystä
 • Refluksitauti
 • Ruokatorven tai mahan limakalvon tulehdus
 • Mahahaava
 • Pohjukaissuolihaava
 • Erityisen herkkä vatsa (limakalvot huonossa kunnossa, omenaviinietikan sopimattomuus saattaa kertoa tästä)
 • Muista syistä vaurioitunut mahan limakalvo tai herkistynyt ruokatorvi
 • Käytössä säännöllisesti lääkkeitä edellä mainittuihin vaivoihin tai
 • Kova stressi,  joka saa vatsan oireilemaan 

 

=> jos sinulla on edellä mainittuja oireita, sinulla ei ole ehkä suolistossa tarvittavaa limakalvokerrosta, jolloin hapon lisääminen mahaan polttaa ja voi aiheuttaa vaurioita

=> tällöin: älä tee suolahappotestiä

 

Jos sinulla on vähähappoinen / hapoton maha ja sinulla ei ole limakalvovaurioita:

 • Hanki betaiinihydrokloridi = Hcl =  suolahappotabletteja luontaistuotekaupasta (esim. Solgar, Puhdistamo)

 • Ota 1 Hcl –tabletti ( 550 mg) aterian puolivälissä

 • Tunnustele, saitko esimerkiksi lämmöntunteen vatsalaukkuun. Jos sait, 1 kapseli riittää. Mikäli et saanut mitään tuntemuksia, ota seuraavalla aterialla 2 kapselia. Tunnustele taas, saatko lämmöntuntemusta / tunnetko, että ruoka sulaa paremmin? Jos et tunne mitään, tarvitset tehostettuja toimia ruuasulatukseesi. Keskustele jatkotoimista asiantuntijan kanssa (esimerkiksi Vitasal terveysvastaanotto, posti@vitasal.fi)

 • Maksimi betaiinihydrokloridiannos on noin 1200 mg / ateria; älä ota Hcl-tabletteja kerralla enempää kuin 1200 mg

 • Älä käytä suolahappoa, mikäli sinulla on mahahaava, mahatulehdus, helicobakteeri tai jos sinulla on ärtynyt ruokatorvi

 

Mikäli saat suolahaposta (Hcl) voimakkaita oireita vatsaasi, juo runsaasti vettä tai käytä Rennietä tai ruokasoodavettä taittamaan liikahappoisuus

Hapottoman vatsan korjaamiseen menee lähes aina kuukausia, jopa vuosia. Arvioi aika ajoin, sulaako ruoka tehokkaasti, tuleeko sinulle hyvä olo ruokailun jälkeen vai onko ruoka jopa seuraavana aamuna edelleen mahalaukussasi eli tunne, että ruoka ei liiku suolistossasi? 

Keskustele kokonaisvaltaisen asiantuntijan kanssa, onko sinun syytä jatkaa edelleen suolahapon käyttöä. 

 

 

4. NAC

NAC on N – asetyyli – kysteiini. Se on luonnollinen aminohappo, antioksidantti sekä solujen metylaatioon osallistuva biokemiallinen yhdiste. Sillä on useita tärkeitä tehtäviä kehossa, mm. maksan toiminnassa. 

Ei ole kovin tunnettua, että NAC tehostaa myös ruuansulatusta. NAC on parhaiten imeytyvä kysteiinin muoto. Se lisää toisen superantioksidantin, glutationin tuotantoa sen lisäksi, että se tehostaa ruuansulatusta. 

NAC:n suositelty päivittäisannos on 500 – 1000 mg päivässä, mielellään tyhjään vatsaan otettuna. Ota NAC mielellään x 2 päivässä eli 500 mg x 2 tai 1000 mg x 2. NAC:n  nauttimisessa tulee pitää taukoa aika ajoin. Suunnittele annostus asiantuntijasi kanssa. 

 

 

5. SINKKI

Sinkki on hivenaine, jota ihmisen solut tarvitsevat. Myös kudokset ja entsyymit tarvitsevat riittävän määrän sinkkiä, toimiakseen optimaalisesti. 

Sinkkiä tarvitaan happo-emästasapainon säätelyyn, luustoon, hiuksiin, ihoon ja kymmeniin muihin toimintoihin. Mahahappojen erittyminen mahdollistuu sinkin avulla! Tästä puhutaan erittäin harvoin. Iäkkäillä mahahappojen määrä vähenee ja ruuansulatuksen teho heikkenee. Tarkista / huolehdi riittävästä sinkin saannista ja varsinkin sen imeytymisestä.

 

Saatko riittävästi sinkkiä? Sitä voi testata monella tavalla. Helppo tapa arvioida hivenainiden saantia, mm. sinkin, on tehdä hiustesti (n. 170 e). Lue lisää täältä: https://vitasal.fi/hiustesti-helppo-ja-halpa-147-tapa-arvioida-kehon-terveytta-tai-sairautta/

Sinkki vaatii mahahappoja imeytyäkseen. Tästä poikkeuksena on sinkkipikolinaatti: imeytyminen ei vaadi vatsahappoja. Se on tehokas, ja sopii erityisesti mahahappojen vähyydestä ja imeytymishäiriöistä kärsiville. 

 

 

TIEDÄTKÖ, ONKO SINULLA VÄHÄHAPPOINEN / HAPOTON MAHA? 

Jos sinulla on hapoton vatsa, miten olet hoitanut sitä?

Oletko saanut terveyskeskuksesta tai erikoissairaanhoidosta apua hapottomaan vatsaan?

Kuulen mielelläni kokemuksistasi!

Tarvitsetko apua hoitopolullesi? Ota yhteys posti@vitasal.fi. Olen sairaanhoitaja, terveystieteiden maisteri, funktionaalisen lääketieteen ja ravitsemuksen asiantuntija ja minulla on pitkä kokemus erilaisten suolistovaivojen hoitamisesta. Tervetuloa! E-mail osoitteeni on posti@vitasal.fi

Haluatko pysyä ajantasalla kokonaisvaltaiseen terveyteen liittyvissä asioissa?

Liittymällä Vitasalin sähköpostilistalle saat suoraan sähköpostiisi arvokasta tietoa terveydestä. Voit halutessasi poistua listalta milloin vain.