Vatsalaukussa kuuluu olla happoa. Kyseinen happo on suolahappoa eli betaiinihydrokloridia (Hcl). Lisäksi vatsalaukussa on pepsiiniä, joka pilkkoo ruokaa, kuten suolahappokin. 

Kirjallisuuden mukaan helicobakteeri on yleisin hapottoman vatsan aiheuttaja. Voit tarkistaa verikokeella, ulostetestillä tai hengityskaasutestillä, onko sinulla tai läheiselläsi helicobakteeri. Tarkistaaksesi, onko sinulla helico, ota yhteys minuun (posti@vitasal.fi tai 040 504 51 54) tai lääkäriisi. 

Hapottoman vatsan syitä voivat olla

VATSAHAPPOJA TARVITAAN

–       ravinnon valkuaisaineiden pilkkomiseen, jotta ne voivat siirtyä oikeankokoisina partikkeleina ohutsuoleen

–       entsyymien toimintaan, esimerkiksi haimaentsyymien aktivoimiseen

–       irrottamaan hivenaineet ja vitamiinit ruuasta elimistön käyttöön, esimerkiksi rauta tarvitsee hapottoman ympäristön

–       sapen erittymiseen (sappea tarvitaan mm. rasvojen sulattamiseen)

–       estämään ruoka-ainereagointeja

–       estämään vatsalaukun haitallisten mikrobien kasvua – ota huomioon esimerkiksi ulkomailla matkustaessasi

–       paksunsuolen mikrobikantojen tasapainottamiseen

Lue lisää: https://vitasal.fi/hapoton-vatsa/

2 vastausta

  1. Vatsahappo on tärkeä tekijä. Mutta miten voi tietää onko siellä tarpeeksi happoa? Tähän saa kai osoittaa jos tulee röyhtäisy, en kyllä enää muista minkä jälkeen. Mutta sen saa selville jos haluaa. Jos on oireita kannattaa ottaa selvää onko tarpeeksi vatsahappoa.

    1. Kiitos Helena kommentista! Julkaisen viikon sisällä 5 eri testiä, joilla voi arvoida, onko sinulla hapoton vatsa. Soodatesti on se helpoin testi: saatko röyhtäisyn nauttimalla 1 tl soodaa vesilasissa. Laita kello soimaan n 30 min päästä. Jos et röyhtäissyt, sinulla on todennäköisesti hapoton vatsa. Hapottomasta vatsasta lisää tässä blogissa: https://vitasal.fi/hapoton-vatsa/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.